PAROCHIE

SINT-TRUDO PEER

OPKIKKERTJES

naar Hedwig Van Peteghem

Hedwig Van Peteghem is godsdienst-inspecteur en diaken in het Antwerpse Brasschaat.
Wekelijks schrijft hij een “opkikkertje” in de lokale editie van het parochieblad.
De inspiratie voor deze korte reflecties heeft twee voedingsbodems. Enerzijds de concrete ontmoeting met mensen die hun verhaal van alledag vertellen, anderzijds de bron waaruit de auteur zelf put om zijn levenskracht te herladen: de christelijke boodschap dat de dood niet het laatste woord krijgt.
De teksten willen een geruststellende boodschap brengen, waar mensen deugd aan kunnen beleven. Doordeweekse gebeurtenissen krijgen een andere dimensie wanneer het licht van de zondag erop kan schijnen.
Deze tekstjes tillen je op en brengen je in beweging … en daardoor vele mensen rondom jou.
Zo mogen ze ‘opwekkers’ zijn, en alleszins meer dan gewoon leesvoer.

Wij publiceren gedurende een jaar elke week een opkikkertje in deze nieuwe rubriek van ons parochieblad.
We hopen dat ze op die manier voor nog meer mensen hun werk kunnen doen: energie geven en laten op-leven.

"Starten"

Net zoals het deugd doet er weer eens tussenuit te kunnen zijn, geeft het meestal een goed gevoel opnieuw te mogen starten. Tijdens de voorbije rustperi­ode zijn we terug wat op krachten gekomen. We hebben (hopelijk) nieuwe inspiratie opgedaan om er weer in te vliegen. En gelukkig zijn we ook een beetje vergeten wat tegenviel, wat ons in het voorbije jaar ongelukkig maakte. Want een geloofsgemeenschap levendig houden is niet zo vanzelfsprekend. Het blijft altijd een droom, die nog niet voor de helft kan gerealiseerd worden. We kun­nen ons dan blind staren op alles wat in het verleden nog niet gebeurd is, op de spanningen die er tussen de men­sen zijn, op de fouten die gemaakt zijn. Met zo'n zwaar blok aan ons been starten is lastig en vermoeiend. Beter is het uit te kijken naar alle nieuwe mogelijkheden die er zijn, elkaar te begrijpen en te waarderen om zo nieuwe toekomst aan onze parochie te geven.

Net zoals grote estafettelopers doen, moeten we goed weten waar we mee bezig zijn. Stevig in de startblokken gaan staan met de overtuiging dat het zal lukken. Weten waar we onze kracht en inspiratie kunnen halen om zo een concreet gezicht te geven aan het evangelie. En ten­slotte bereid zijn het stokje door te geven. Want een parochie dient niet om onszelf waar te maken. Ze is een leefruimte waar de sfeer zo moet zijn dat elke mens ten volle en volledig tot bloei kan komen. Het is een droom. Jouw inspanning kan er mee voor zorgen dat het samen­leven er binnenkort fleurig uitziet.

Evangelie van de zondag:

“Als ze niet naar Mozes en de profeten luisteren, zullen ze zich ook niet laten overtuigen als er iemand uit de dood opstaat.”

(Lucas 16, 31) (26e zondag door het jaar)

Op zaterdag 18 september passeerden op het kerkhof van Peer opnieuw de estafettelopers uit Weert richting Brusssel. Met ons allen herdachten we de bevrijding aan het einde van WOII, september 1944. Samen met een delegatie uit Peer hielden ze halt aan het monument van de gesneuvelden. Zij geven het vuur van de vrede door aan de volgende generatie zodat ook zij van start gaan met  de leuze 'Nooit meer oorlog' in gedachten.