Kwetsbaarheid centraal stellen
Tijdens zijn homilie onderstreepte Mgr. Terlinden het grote belang van het centraal stellen van kwetsbaarheid: bij de andere en bij mezelf. Wanneer kwetsbaarheid wordt miskend en een gevoel van almacht de overhand krijgt, wordt de deur naar misbruik geopend. Dat is het wat ook in onze Kerk heeft plaatsgevonden. Het leidde tot de meest afschuwelijke vormen van misbruik, gepleegd door geestelijken en andere verantwoordelijken. Dit is onze schaamte en onze vernedering.
Jezus, aldus de aartsbisschop, wijst ons de weg om uit deze vicieuze cirkel van almacht en misbruik te breken: het erkennen van kwetsbaarheid. Bij de ander én bij mezelf. Ik ben niet almachtig, ook ik heb mijn eigen kwetsbaarheid. Door die te erkennen, kan ik me openstellen voor de kwetsbaarheid en het lijden van de ander. Meer nog, door daarnaar te luisteren, ontdek ik mijn eigen kwetsbaarheid en word ik meer mens.
En wanneer we onze kwetsbaarheden met elkaar delen, worden we samen sterker.
Mgr. Terlinden: “Jezus plaatst niet enkel het kwetsbare kind in het midden. Hij, de Zoon van God, identificeert er zich zelfs mee. We horen Hem zeggen: ‘Wie een kind zoals dit opneemt in mijn Naam, neemt Mij op.’ Dit is verre van een almachtige, afstandelijke en onbewogen God. Hij toont zich kwetsbaar. Een kwetsbaarheid die Hem tot aan het kruis zal brengen, het ultieme teken van schaamte, oneer en zwakte in de ogen van zijn tijdgenoten, maar voor Jezus het teken van een liefde die elke vorm van geweld, overheersing en misbruik afwijst.”
Lees de integrale homilie van aartsbisschop Terlinden
Lees ook de toespraak die Mgr. Terlinden hield bij de onthulling in Sint-Pieters-Leeuw van een gedenkteken voor slachtoffers van misbruik.