Sowieso is het organiseren van verkiezingen in dit zeer uitgestrekte land niet evident. Er zijn liefst 80.000 kiesbureaus en 30.000 waarnemers voor nodig. Het proces op weg naar de uiteindelijke verkiezingsdag moet vanaf het begin goed worden begeleid. De Kerken in Congo willen zich samen met andere religies daartoe eens te meer engageren. Maar dat vergt mensen en middelen. Ze hopen op de nodige steun van internationale organisaties en in het bijzonder van Europa en van ons land.
Stop de oorlog en de roof
Een tweede speerpunt van de delegatie is de vreselijke oorlog die nu al zoveel jaren het Oosten van Congo teistert. Drie miljoen mensen zijn op de vlucht, tallozen worden gedood en gewond. En het roven van de natuurlijke rijkdommen van het land gaat maar door.
Eind vorig jaar werden nochtans akkoorden gesloten tussen Congo en zijn buurlanden, onder de auspiciën van Angola en Kenia om eindelijk de weg richting vrede in te slaan. Maar wat werd beloofd, blijft vooralsnog dode letter. De internationale gemeenschap kan en moet veel meer doen om deze oorlog eindelijk te stoppen, luidde het.
Kardinaal Jozef De Kesel sprak zijn grote waardering uit voor het engagement van de Kerken en andere religies in Congo:
"Zonder enig eigenbelang zetten ze zich al jarenlang vanuit hun christelijke overtuiging in voor rechtvaardigheid en vrede in hun land. Ze geven daarmee heel concreet gestalte aan de relevantie van het Evangelie in de samenleving in deze tijd."
De Congolese delegatie op bezoek in Mechelen bestond onder meer uit mgr. Marcel Utembi Tapa, voorzitter van de Bisschoppenconferentie van Congo (Cenco) en aartsbisschop van Kisangani, pater Donatien Nshole, secretaris-generaal van de Cenco, pastor Eric Nsenga, secretaris-generaal van de protestantse Eglise du Christ au Congo (ECC) en leden van Justice et Paix in Congo en in België. Ook Luiks bisschop Jean-Pierre Delville, referent voor Rechtvaardigheid en Vrede in het Franstalige deel van de Belgische Kerk, nam aan de ontmoeting deel.
Bij gelegenheid van deze ontmoeting feliciteerde kardinaal Jozef De Kesel zijn confrater mgr. Utembi voor de herbenoeming van mgr. Fridolin Ambongo, aartsbisschop van Kinshasa, in de raad van kardinalen van paus Franciscus en voor diens verkiezing tot president van het permanent comité van SCEAM, de raad van bisschoppenconferenties van Afrika en Madagascar.