Hamsi Boubeker (1952) is een kind van de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog, die zijn land van 1954 tot 1962 in de greep hield. Hij denkt met veel heimwee terug aan de multiculturele stad Bejaïa waar hij opgroeide en écht heeft kunnen ontdekken na de sombere jaren 1990. Boubeker vestigde zich immers na zijn studies aan het conservatorium van Bejaïa in 1980 in Brussel. Hij nam ook de Belgische nationaliteit aan.
Handen van de hoop
Hamsi Boubeker werkt al sinds midden de jaren 1990 aan het internationale kunstproject Handen van de hoop. Hiervoor verzamelt hij afdrukken van open handen uit de hele wereld. Ze symboliseren voor hem vrede, vriendschap, openheid en verdraagzaamheid. Hij heeft intussen afdrukken uit bijna 100 landen. Hij richt zich vooral op scholen, maar ook op persoonlijkheden uit de wereld van de literatuur, de politiek, film, kunst, cultuur, sport en religie. Mensen die gewoonlijk als bijzondere doelgroep worden gecategoriseerd zoals gevangenen, dak- en thuislozen, asielzoekers en vluchtelingen, gehandicapten en ouderen worden eveneens bij dit project betrokken.
Sinds 1999 verfraait zijn project het Brusselse metrostation Lemonnier waar een multiculturele bevolking elkaar dagelijks kruist. Handen versierd met henna worden er op multiplexpanelen en beglaasde geëmailleerde staalplaat afgebeeld als grote schilderachtige fresco’s.
Lees verder onder de foto.