Het Aartsbisdom Mechelen-Brussel krijgt op 1 september 2024 een vernieuwde organisatiestructuur. Die is het resultaat van grondige reflectie en synodaal overleg die in de voorbije maanden plaatsvonden op initiatief van Aartsbisschop Luc Terlinden. Met als centrale vraag: hoe het Aartsbisdom de komende jaren het best organiseren opdat de pastorale visie van het Aartsbisdom, en de hieraan gekoppelde projecten, zo goed mogelijk verder kunnen worden ontplooid.
Deze oefening en de vaststellingen die eruit voortvloeiden, mondden uit in een aangepast organigram, dat door de bisschopsraad van het Aartsbisdom werd bekrachtigd.
Werking rond twee polen
De structuur en de werking van het Aartsbisdom situeren zich vanaf 1 september 2024 rond twee polen. Allebei tellen ze een aantal vicariaten, geleid door een bisschoppelijk vicaris of gedelegeerde die in de bisschopsraad zetelt, en een aantal diensten, geleid door een diensthoofd.
De eerste pool focust op de pastorale werking en omvat de vicariaten en diensten die rechtstreeks betrokken zijn op de verkondiging van het Evangelie: de drie Territoriale vicariaten, de twee vicariaten Onderwijs, de diensten Godgewijd Leven (Nederlandstalig en Franstalig), Opleidingen (Nederlandstalig en Franstalig), Oecumene, Evenementen, Diocesane Centra en een aantal specifieke activiteiten, zoals het ordinariaat, de kanselarij en de archieven.
Vicaris-generaal Steven Wielandts wordt klankbord voor de vicariaten van deze pool en zal de diensten van deze pool aansturen.
De tweede pool groepeert de vicariaten en diensten die een ondersteunende functie hebben voor de pastorale werking: de vicariaten van het Beheer van het Tijdelijke en van Human Resources, en verder de diensten IT, Wollemarkt 15, Evenementen en Diocesane Centra. Ook het secretariaat van de Aartsbisschop bevindt zich in deze pool.
Deze vicariaten en diensten zullen aangestuurd worden door een secretaris-generaal; een nieuwe functie binnen het Aartsbisdom. Paul Delva, tot op heden gedelegeerde van het vicariaat voor het Beheer van het Tijdelijke, zal deze functie opnemen.
Het recente verleden heeft ons opnieuw getoond dat preventie, aanpak en opvolging van misbruik een absolute beleidsprioriteit dienen te zijn. In de ‘beleidscel misbruik in pastorale relaties’ versterken we deze zorg, in samenspraak met de nodige externe expertise. Jürgen Mettepenningen, bisschoppelijk gedelegeerde voor het vicariaat Nederlandstalig onderwijs, zal deze beleidsprioriteit extra begeleiden in nauwe samenwerking met de Aartsbisschop en beide polen.
Het vicariaat Communicatie ten slotte is betrokken op alle deeldomeinen van het Aartsbisdom en zal daarom eveneens in nauw overleg met de Aartsbisschop en beide polen functioneren.
Lees verder onder de foto