Afgelopen week is Patrick du Bois, bisschoppelijk afgevaardigde voor het Tijdelijke van het aartsbisdom Mechelen-Brussel, op rust gegaan.
Als econoom van het bisdom groeide Patrick du Bois na zijn benoeming eind 2006, snel uit tot een steunpilaar van het bisdom. En dat niet alleen van opeenvolgende aarts- en hulpbisschoppen, de verantwoordelijken en medewerkers van de vicariaten en diensten, maar evenzeer van de katholieke scholen, zorg- en andere christelijke instellingen, de religieuze congregaties, de kerkfabrieken en zovele andere organisaties en groeperingen die in het uitgestrekte bisdom op hem en zijn team een beroep deden.
De afgelopen zestien jaar vormen voor Patrick du Bois het sluitstuk van een lange, gevarieerde professionele loopbaan. De handelsingenieur van vorming startte bij Procter & Gamble en werkte vervolgens bij McKinsey, de mediagroep waartoe o.a. La Libre Belgique behoort, Sabena en Arcelor, en dat zowel in binnen- als buitenland. Voor het aartsbisdom was hij eerst mede-organisator van Brussel-Allerheiligen 2006, het zeer succesvolle internationale congres over stadsevangelisatie. Kardinaal Godfried Danneels overtuigde hem om erna de nieuwe afgevaardigde voor het Tijdelijke te worden.
Drie redenen van dank
In zijn lofwoord stipte kardinaal Jozef De Kesel drie redenen van dank aan. Allereerst omwille van de competentie van de afscheidnemende afgevaardigde. Kardinaal De Kesel:
Het is van heel groot belang dat het kerkelijke patrimonium aan goede en betrouwbare handen wordt toevertrouwd.
Enkele jaren terug zijn we door de diepe crisis gegaan van het seksueel misbruik in de Kerk. En we moeten nog alert zijn. Maar ook geld en bezit mogen niet misbruikt worden. Er moet correct mee omgegaan worden. En daarom wil ik u oprecht danken: voor uw goed bestuur en goed beheer, ethisch verantwoord en in alles bedacht op het algemeen belang.”
Als tweede reden van dank wees de kardinaal erop hoezeer Patrick du Bois kerkelijk en pastoraal betrokken is. Het beheer van het patrimonium van het aartsbisdom stelde hij altijd in dienst van de missie van de Kerk: de verkondiging van het Evangelie en de inzet voor een meer humane en broederlijke samenleving.
Tot slot bedankte de kardinaal Patrick du Bois ook met nadruk voor het onderlinge vertrouwen. Monseigneur De Kesel:
“Een bisschop kan met het patrimonium van een bisdom niet zomaar doen wat hij wil, laat staan voor persoonlijke doeleinden gebruiken.
Het kerkelijke recht verplicht een bisschop een econoom te hebben. Ik denk dat ik die autonomie altijd gerespecteerd heb. Ik wist dat ik u alle vertrouwen kon geven. Maar juist daarom dank ik u zeer dat ook ik van u dat vertrouwen altijd heb gekregen.”
Voor Patrick du Bois breekt nu een nieuwe levensfase aan. We wensen hem samen met zijn echtgenote, kinderen en kleinkinderen nog vele mooie jaren!
Tijdens de afscheidsviering werd ook MonseigneurHerman Cosijns door de kardinaal in de bloemen gezet. Hij gaat als priester van het aartsbisdom op rust. Een meer uitgebreide viering volgt over enkele maanden wanneer hij ook als secretaris-generaal van de Belgische bisschoppenconferentie op emeritaat gaat.