De Fraterniteit van de Heilige Apostelen werd in 2013 opgericht als een ‘publieke klerikale vereniging van gelovigen’ van diocesaan recht. Zij valt onder de verantwoordelijkheid van de Aartsbisschop van Mechelen-Brussel.
De Fraterniteit telt tot hiertoe 27 leden, 6 priesters en 21 seminaristen van wie één iemand diaken. Van de 27 leden verblijven er 21 in België en 6 in Frankrijk, met name in het bisdom Bayonne. Momenteel is de meerderheid van de leden afkomstig uit Frankrijk.
Het is vooral de bedoeling van de Fraterniteit om jongeren gevoelig te maken voor de schoonheid van de roeping tot diocesaan priester. Op die roeping ingaan betekent niet noodzakelijk dat men er alleen voor staat: de priester kan rekenen op de steun en de solidariteit van medebroeders met wie hij een fraterniteit vormt. Deze optie is inderdaad heel kostbaar voor het leven van de priester vandaag.
Dit initiatief stelt nochtans een probleem als men bedenkt dat voor het ogenblik het merendeel van de seminaristen van de Fraterniteit uit Frankrijk komt waar zoveel streken lijden onder een schrijnend priestertekort. Het is natuurlijk mogelijk dat het aantal Belgische seminaristen, zowel Franstalig als Nederlandstalig, in de loop der jaren kan stijgen. Maar ook dan zullen ze van andere Belgische bisdommen komen om priester te worden voor het Aartsbisdom.
In de huidige omstandigheden is het toch beter zo een gang van zaken niet te stimuleren. Het zou wijzen op een groot gebrek aan solidariteit tussen de bisschoppen, zowel met de bisschoppen van ons land als met de Franse bisschoppen. Daarom heeft de Aartsbisschop van Mechelen-Brussel beslist om vanaf eind juni 2016 niet meer verder te werken met de Fraterniteit van de Heilige Apostelen in zijn bisdom.
De leden van de Fraterniteit die al priester of diaken zijn gewijd in dienst van het Aartsbisdom blijven priester of diaken van het aartsbisdom, zoals het recht in de Kerk het voorschrijft. Bij hun benoeming zal de Aartsbisschop rekening houden met wat hen dierbaar was toen ze tot de Fraterniteit toetraden. In dit verband en in tegenstelling tot wat sommige geruchten konden doen geloven, is het de wens van de Aartsbisschop dat de ervaring in de Sint-Katelijnekerk zich verder mag ontplooien.
De seminaristen kunnen, als zij het wensen en voldoen aan de voorwaarden voor de priesteropleiding die binnen het aartsbisdom gelden, hun opleiding verder zetten aan het diocesaan seminarie.
Deze beslissing van de Aartsbisschop is het resultaat van een lang overleg met zijn hulpbisschoppen en de Bisschopsraad. Een bijzondere commissie heeft voorafgaandelijk alle leden van de Fraterniteit die in België verblijven ontmoet. Ook de Belgische bisschoppen werden geconsulteerd en steunen de beslissing, zoals ook de verantwoordelijke instanties van de Heilige Stoel.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.