Acties inspireren! Terugblik op Ecokerkraad 2 | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Attent

Attent

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wat is Attent? Trefdagen Rouwzorg Attent Meer weten over helpen bij Rouw en verdriet Rouwgroepen en links naar andere organisaties en initiatieven Werkgroep Presentie
      Werkgroep presentieWaar gaan we van uit als we het begrip 'Presentie' gebruiken?Presentieplekken in woord en beeld
      Werkgroep Migratie Diversiteit Gastvrijheid
      Werkgroep Migratie Diversiteit GastvrijheidWaar gaan we van uit als we het begrip 'gastvrijheid' gebruiken?Woonkansen voor vluchtelingen. Orbit - MoWe Lier - sep 2022 Werelddag van de migrant en de vluchteling60 jaar Congo en koloniale erfenis
      Werkgroep Ecokerk
      Werking EcokerkLokale ecokerk-projectenOntleen de ecokerk-standEcokerk voorgeschiedenis
      Wat verstaan we onder "Diaconie en solidariteit"?
      Geloven op maandag - 2020 -2021 - YouTube-reeksDiaconie: visioen in uitvoering - Mei 2018Naar een sociaal en spiritueel christendom - Jan. 2021Van pannetje soep tot profetie, diaconie als tafeldienst - 2021Kerk na corona: Diaconie en solidariteit - 2021Webinars diaconie en solidariteitKerk, eigendom en de woonnood - 2017
      E-Brief van Attent E-Brief in jouw mailbox?
De tweede Ecokerkraad kwam op 22 oktober bijeen in Wommelgem © Attent - Ecokerk

Acties inspireren! Terugblik op Ecokerkraad 2

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 17 november 2022 - 11:42
Afdrukken

Op 22 oktober 2022 vond in Wommelgem de tweede Ecokerkraad plaats. Er was een terugblik op de campagne van Ecokerk (tussen 1 september en 4 oktober). Drie eco-organisaties stelden zich voor. Concrete eco-kennis opdoen en onderling verder uitwisselen: het werkt inspirerend en stimulerend! 

Amre van de Maagdenberg stelde Fridays For Future Antwerpen voor. De lokale afdeling van een wereldwijde jongerenbeweging geïnspireerd door Greta Thunberg is een jaar actief. Er werden al meerdere acties gehouden. Onder de naam ‘Plantwerpen’ werden planten die zouden worden weggegooid op het De Coninckplein uitgestald als pleidooi voor een groenere stad. In samenwerking met  11.11.11 – de klimaatstrijd is immers ook een sociale strijd - werd de reuzin Amazonia gebouwd. De reuzin stapte mee in de Reuzenstoet in Borgerhout. In een sociale woonwijk werd de achterkoer van een organisatie met de hand uitgebroken. In plantvakken werd een geveltuin aangelegd. Ook voedsel is een belangrijk aandachtspunt. Er wordt gekookt met voedseloverschotten en binnenkort ontstaat de coöperatieve COOP CENTRAAL, een plaats voor eerlijk voedsel, maar ook ene plek van ontmoeting en verbinding. De jongeren blijven zich ook informeren en trekken ook de straat op voor klimaatmarsen. 
  
Erik Liekens geëngageerd bij Transitie Ekeren omschrijft transitie als het proces dat de omschakeling maakt van dingen die je niet wil (klimaatprobleem) naar wat je wel wil: een wereld die genoeg biedt voor ieders behoefte maar niet voor ieders hebzucht, zoals Gandhi stelde. Het gewenste systeem respecteert de planetaire grenzen. Transitie is ontstaan in Groot-Brittannië in 2006 en activeert de lokale veerkracht. Dit betekent dat burgers het heft in handen nemen en zelf gaan zorgen voor hernieuwbare energie en voor landbouw gedragen door de lokale gemeenschap (CSA’s). Transitie Ekeren weet zich ook sterk geïnspireerd door andere buitenlandse voorbeelden, zoals de Franse gemeente Ungersheim in de Elzas. De burgemeester lukte er in om via een aantal beslissingen ecologie in het beleid en het dagelijkse leven te introduceren. Erik maakt ook verbinding met Franciscus van Assisi en geeft als leestip een artikel mee van Stijn Demaré, waarin de broederlijke manier van leven wordt gekoppeld aan de donut-economie. Klik hier. 
Transitie Ekeren ontwikkelde in het woonzorgcentrum Hof De Beuken een belevingstuin in de vorm van een minivoedselbos. In het Hagelkruispark kreeg pluktuin Pimpernel vorm, een tuin vol eetbaar groen. Alle duurzame initiatieven in Ekeren kan je ook vinden via een interactieve kaart op hun website. 
 
Eddy Janssen is actief bij Velt Brasschaat. Velt, Vereniging voor Ecologisch Leven, koken en Tuinieren – heeft 180 lokale groepen in België en Nederland. Leden, vrijwilligers en sympathisanten ontplooien tal van initiatieven, acties en campagnes, die de weg tonen naar een duurzame en rechtvaardige samenleving. Met hun acties beïnvloeden ze ook het beleid.
Velt-Brasschaat heeft een buurtboomgaard/voedselbos, een schoolmoestuin (Mikerf) en een voedselteam. Er worden daarnaast veel voordrachten, webinars en workshops aangeboden. Bijvoorbeeld: hoe krijg je meer water in je tuin, nu we meer en meer met droge en hete zomers te maken krijgen? Ook kinderen meer voeling doen krijgen met natuur is een belangrijk aandachtspunt. Velt Brasschaat heeft ook knowhow in huis over energie, en hoe er zuinig en duurzaam mee om te gaan. Ook het energieverbruik van kerkgebouwen nemen ze onder de loep. 
 
Karel Malfliet blikte vervolgens terug op de Ecokerkcampagne “Met een 7-sprong naar integrale ecologie”. De campagne kreeg al snel een extra slagkracht door de stijgende energieprijzen. Er werd gevraagd naar tips voor energiezuinigheid, maar ook de interesse voor duurzame fossiel-vrije energieoplossingen nam toe. In dat verband wijst Karel op de nieuwe mogelijkheid om voor zonnepanelen  een energiegemeenschap op te bouwen. Dat kan een mooie meerwaarde zijn voor grote kerkdaken. En verder raadt hij aan alert te zijn voor kansen zoals de beslissing van de stad Antwerpen om tegen 2030 een stadsbreed warmtenet uit te rollen. De PPT kan je hier downloaden (als pdf).  

De tweede Ecokerkraad kwam op 22 oktober bijeen in Wommelgem © Attent - Ecokerk

Na de pauze werd in groepjes nog verder uitgewisseld. Het plenum maakte duidelijk dat Ecokerk best nog meer lokale aandacht mag krijgen. Daarbij hoort ook het geïnformeerd worden over zoveel interessante acties en mogelijkheden. De Ecokerkraad biedt daarvoor alvast een  uitstekende kans. Wil jij er in de toekomst ook graag bij zijn of meteen op de hoogte worden gehouden van eco-initiatieven?

Stuur een mailtje aan Patrick Naulaerts, coördinator van de Attent werkgroep Ecokerk Bisdom Antwerpen:  klik hier.  

Gepubliceerd door

Attent

Meer

Solidariteit
Artikel
campagne scheppingsperiode Ecokerk
Ecokerkraad
diaconie
Wommelgem
Bisdom Antwerpen

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

'Een kind sluit je niet op. Punt!', Jörg Gebhard, directeur van JRS Belgium © Benoit Lannoo
readmore

Jesuit Refugee Service: ‘Een kind sluit je niet op. Punt’

icon-icon-artikel
Vertegenwoordigers van het netwerk van ZNA en GZA ziekenhuizen en Welzijnszorg ondertekenden een engagementsverklaring © Welzijnszorg
readmore

Welzijnszorg en Ziekenhuis aan de Stroom tegen digitale exclusie

icon-icon-nieuws
© Priscilla Du Preez / Unsplash
readmore

Racisme is niet oké. Reageren doe je zo!

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook