Deze reportage is van voor het ingaan van de coronamaatregelen, de snoepverkoop van Jubilo is uitgesteld tot een later moment.
Jubilo & Mariasnoepjes
In Wijnendale troffen we Kimberley en Lukas van Jubilo voor de verkoop van mariasnoepjes. Jubilo staat voor ‘Jongeren Uit Brugge In LOurdes’, de jongeren verkopen dus snoep om hun reis naar Lourdes te financieren. Ze gaan echter niet voor zichzelf naar Lourdes, want in het bedevaartsoord zullen ze zieke en oude mensen helpen, zodat zij op een comfortabele manier op bedevaart kunnen gaan. Naast hen helpen doet de groep jongeren ook tal van andere activiteiten met de bedevaarders, zoals spelletjes spelen, wandelen of een toneeltje opvoeren.
De verkoop van de snoepjes gebeurt in het hele bisdom, van Ieper tot Oostkamp, op een 25-tal verschillende verkoopmomenten. De jongeren van Jubilo staan dan achterin de kerk en verleiden de kerkgangers met hun zoetigheden. Tijdens het Jubiloweekend zijn ze uren bezig geweest met de voorbereiding van hun actie. De snoepjes komen van de fabrikant Etna Sweets uit Anderlecht en worden in kleinere zakjes herverpakt en verkocht. Ieder zakje bevat 30 snoepjes, met de hand geteld, en er zijn voor de actie zo’n 1000 zakjes gemaakt.
Recept
De grootste fabrikant van de bekende mariasnoepjes, Etna Sweets uit Anderlecht, geeft wat inzicht in het productieproces:
“Eerst ontvangen we de ingrediënten in de fabriek. We voegen ze vervolgens samen volgens het recept van Etna Sweets en koken ze in een grote gesloten kookketel.
Eens voldoende gekookt pompen we de vloeibare massa naar de productiemachine. Die machine spuit de massa in de mariavormpjes. Zetmeel zorgt ervoor dat de snoepjes niet aan elkaar gaan kleven. De bakjes met snoep worden automatisch opgestapeld en gaan naar een droogoven. Nadat de mariaatjes voldoende hard geworden zijn, verwijderen we ze uit de bakjes.
Het overtollige zetmeel wordt verwijderd waarna de snoepjes klaar zijn om verpakt te worden.”
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.