Dit is een reportage van de markt in Brugge van 11 maart, voor het ingaan van de coronamaatregelen.
Vandaag
Één van de eettradities op Pasen, het eten van Lamsvlees, past in de oude traditie om een lam te offeren voor de vergeving van de zonden. Vaak gebeurde dat traditionele offer ook met Pasen, de beeldspraak van het Lam Gods bij de kruisiging van Jezus bij Pasen past ook in deze traditie. Voor meer informatie over het paaslam gingen we op de markt van Brugge op bezoek bij Peter De Grande van ‘t Herdertje.
De boerderij van Peter ligt in Ettelgem, niet ver van de plaatselijke Sint-Eligiuskerk, waar hij de voorbije 5 jaar in de kerkfabriek zetelde. Op de boerderij, die hij meer als hobby beschouwt, houdt hij 24 schapen die lammeren en een variërend aantal geiten van melkerijen.
In het begin van de lente worden de lammetjes geboren, die dus nog veel te jong zijn om met Pasen op tafel te belanden.
Volgens Peter is het daarom best vreemd dat we lamsvlees eten op Pasen. Eigenlijk zouden schapen in de zomer drachtig moeten zijn, zodat ze in november werpen om lamsvlees te kunnen hebben in april. Dat is in de realiteit niet mogelijk, de lokale rassen zijn zelfs niet vruchtbaar in de zomer. Het vlees dat Peter nu verkoopt is al eerder geproduceerd en nadien ingevroren.
‘t Herdertje is de bijnaam die Peter ooit kreeg van een cafébazin en gezien zijn achtergrond vond hij het een prima keuze voor zijn marktkraam. Met dat kraam staat hij woensdag en zaterdag op de markt in Brugge, woensdagnamiddag vind je hem in Oudenburg of Stene en zondag staat hij op de biomarkt in Gent. Hij verkoopt het hele jaar door kaas en melk (van koe, schaap en geit), vlees (van geit en schaap) en appelsap van biologische teelt. Zowel vaste klanten als toevallige passanten laten zich steeds opnieuw verleiden door het uitstalraam vol lekkers.
Toch merkt Peter in de paasperiode een kleine piek in de verkoop van lamsvlees, zijn vaste klanten komen lamsbouten kopen of zelfs een volledig lam aan het spit.
Dat is trouwens niet alleen bij Belgen een traditie, bij Peter thuis woont namelijk een vluchteling uit Eritrea en ook hij eet traditioneel lamsvlees met Pasen. Ieder jaar zijn er ook enkele Congolese christenen die bij Peter hun vlees komen kopen.
Alhoewel hij vroeger nog meer bezig was met het feest van Pasen toen hij in het bezinningsoord Ter Loo in Loppem woonde, blijft Pasen voor Peter een bijzondere dag. Het is en blijft een belangrijk feest, maar hij wil het niet hét belangrijkste christelijke feest noemen, simpelweg omdat het niet mogelijk is om de verschillende feesten te vergelijken.
“Je kan eigenlijk geen maat of gewicht plakken op de christelijke feesten. Vandaag is voor mij de belangrijkste dag, want ik kan mijn geloof beleven en dat doe ik elke dag opnieuw.”
Er is sowieso geen markt omdat de marktkramers in Gent dat onder elkaar hebben afgesproken en de dieren op de boerderij kunnen meestal al op de weide, wat minder werk betekent voor de boer. Hij heeft daarom tijd om met vrienden en familie het feest te vieren waar hij in de vasten naartoe leeft. Tijdens de vasten eet Peter namelijk geen kaas, ook niet van zijn eigen kraam. Pittig detail: bij Peter thuis is het geen traditie om met Pasen lamsvlees te eten.
't Herdertje
Website
Facebookpagina