Bisschop Lode: Waarom de Warmste Week zo wonderlijk is | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Bisdom Brugge

Bisdom Brugge

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Kalender Informatie over het bisdom
      Bisschop Lode Aerts en zijn beleidsploegOnze vicariaten en dienstenGeschiedenis van het bisdomHet bisschoppelijk archiefTeksten en documentenLevenskeuzesJaarboek
      Officiële berichten
      PersonaliaVacaturesAndere berichtgeving
      Communicatiekanalen
      Elektronische nieuwsbriefBisdomblad Kerk·in·zichtKerk & LevenFacebookpaginaInstagrampaginaYouTubekanaal
Medewerkers van het bisschopshuis en decanaat Brugge, Warmathon Brugge

Bisschop Lode: Waarom de Warmste Week zo wonderlijk is

Lode Aerts

Lode Aerts

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 22 december 2022 - 14:48
Afdrukken
Bisschop Lode Aerts stapte maandag 19 december in Brugge mee met de Warmathon. Het deed hem denken aan een verhaal van de kleine herdersjongen.

De bisschop vindt dat de Warmathon het warme hart van Kerstmis naar boven brengt: ‘Ik moest aan dit verhaal denken toen we deze week, samen met duizenden anderen, mee stapten in de Warmathon in Brugge, ten voordele van mensen in kansarmoede. Een legende vertelt dat er tussen de herders die op kerstavond Jezus bezochten ook een kleine herdersjongen was. Maar hij was zo arm dat hij geen geschenk bij zich had voor de moeder van Jezus. De schaamte deed hem een stapje achteruit zetten. Daarop ging elke herder naar Maria toe en bood haar een geschenk aan. Omdat Maria Jezus in haar armen had, kon ze de vele geschenken niet vasthouden. Ze stapte op de kleine herdersjongen toe en legde Jezus in zijn lege armen.

Er zijn teveel herdersjongens in Vlaanderen, mensen die niets liever zouden willen dan met Kerstmis een geschenk geven, maar door de situatie waarin ze verzeild zijn geraakt beschaamd een stapje achteruit zetten. Gelukkig waren er op 19 december in Brugge heel veel mensen bijeen, wandelend of lopend, ieder met zijn eigen verhaal en vanuit zijn eigen overtuiging, om mensen in armoede een hart onder de riem te steken en de kans te geven een stapje vooruit te zetten.

Een wonderlijke geste van solidariteit, waar ik als christen Maria’s liefde voor de herdersjongen in herken.’

Start Warmathon, Warmste Week
Medewerkers van het bisschopshuis en decanaat Brugge, Warmathon Brugge
Vorige Volgende

Vlammen van liefde

Op Kerstmis brengen christenen hulde aan het kindje Jezus in de stal. We vieren dat God mens is geworden. Maar met de legende halen we, helemaal in de geest van paus Franciscus, het hart van Kerstmis naar boven.

God wil niet enkel in Jezus aanbeden worden. Hij wil ook en vooral weggeschonken worden, als concrete liefde in woord en daad.

Ik zag het vorige week op tv. Buurtbewoners van het Klein Kasteeltje in Brussel schonken aan de daklozen hun vuurkorven om zich te warmen. Vlammen van liefde.

De kerk is van oudsher pleitbezorgster van de caritas. Soms wordt het haar vandaag aangewreven, omdat ze met haar pleidooi voor naastenliefde mensen in armoede te weinig respecteert en afhankelijk maakt. Toch kan ze dat beter blijven doen. Aalmoezen geven is in vele godsdiensten een waardevolle sociale actie. Alleen is dat niet genoeg. De kerk moet ook meewerken aan structurele oplossingen. Net daarom bracht paus Franciscus in september jonge economen bijeen in Assisi, om met hen in dialoog te gaan over de sociale leer van de kerk en over strategieën die ‘de schandalige kloof verkleinen tussen de hele kleine groep superrijken en de hele grote groep mensen die zo weinig hebben.’

Wanneer ik met Kerstmis het kindje Jezus in de stal leg, bij Maria en Jozef die hem verwachten, zal ik God danken en loven. En dank je wel zeggen voor alle mensen van goede wil: de menselijkste week van het jaar is goddelijk.

+Lode Aerts
Bisschop van Brugge

Gepubliceerd door

Bisdom Brugge

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Johan Van der Vloet, hoofdredacteur van Tertio © Tertio
readmore

Standpunt van Johan Van der Vloet in Tertio: Chatbot

icon-icon-artikel
Ook IJD Jongerenpastoraal is tegen pesten © Stip-it 2023
readmore

IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen trekt mee de lijn tegen pesten

icon-icon-nieuws
Tertio nr. 1.200 van 8 februari 2023. © Tertio
readmore

Tertio nr. 1.200 van 8 februari 2023

icon-icon-blog

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook