Maar hiermee eindigt het synodale proces niet. Eigenlijk begint het echte werk pas. Hoe zullen we verder aan de slag gaan?
Het is belangrijk dat iedereen mee is in het proces en kennis neemt van de verwachtingen van de jongeren. We proberen nu de inhoud van het synthesedocument in de vijf pistes te doen landen. In deze zoektocht betrekken we opnieuw de verantwoordelijken per piste. Samen zoeken we ook hoe we in scholen, jeugdbewegingen, parochies, IJD-groepen en nieuwe bewegingen aan de slag kunnen gaan met het synthesedocument. Het is immers de bedoeling dat dit document een werkinstrument wordt voor de komende jaren, niet alleen voor de beleidsploeg van ons bisdom, maar voor al wie voor en met jongeren actief is.
Er was de voorbije maanden ook een onderscheidingsproces volgen, zowel op diocesaan als op lokaal niveau. We kunnen niet alle verwachtingen van de jongeren op korte termijn beantwoorden. We hebben met velen nagedacht over wat prioritair op tafel ligt en waar we onze schouders willen onder steken. En de bisschop en zijn medewerkers maakten reeds een eerste keuze.
1. Oaseplekken / jongerenpastores
Er klinkt een luide vraag om in te zetten op mensen die professioneel een rol kunnen opnemen in de jongerenpastoraal. Vanuit de beleidsploeg willen we hierop inzetten (verwachting 2).
Eerst en vooral willen we de diocesane jeugddienst verder uitbouwen en extra IJD-stafmedewerkers in dienst nemen. Een goed uitgebouwde jeugddienst is immers cruciaal. Daarnaast willen we op een aantal plaatsen een netwerk uitbouwen van jongerenpastores die zich ter plekke voor jongerenpastoraal inzetten. Vrijgestelden kunnen hiervoor (deeltijds) in hun takenpakket ruimte krijgen en er kunnen eventueel ook nieuwe mensen worden aangetrokken.
Het aanduiden van jongerenpastores zal duidelijk maken waar we in ons bisdom oaseplekken voor jongerenpastoraal willen ondersteunen of uitbouwen (verwachting 19). We zullen hiervoor vragen vanuit de basis proberen te detecteren en zoeken waar er toekomstkansen zijn.
Voor de creatie van oaseplekken en de concrete uitbouw van de jongerenpastoraal ter plekke zullen we vragen dat de jongerenpastores zich omringen met een stuurgroep van jongeren(begeleiders), naar hun noden luisteren en samen een engagement opnemen. Op die manier zullen we van onderuit opbouwen, worden jongeren bij de uitbouw van oaseplekken betrokken en wordt het zowel een ‘diocesaan’ als ‘lokaal’ verhaal.
Vanuit de jeugddienst van ons bisdom willen we de jongerenpastores ondersteuning aanbieden en vorming geven. We zullen hen hiervoor meerdere keren per jaar samenbrengen. De jongerenpastores zullen een belangrijke schakel vormen tussen de jeugddienst van het bisdom en de jongeren(groepen).
2. Verder samen op weg – in dialoog
Daarnaast klinkt de vraag om samen verder op weg te gaan en om in dialoog te blijven met de jongeren. We willen hiervoor 2 stappen zetten:
2.A Open beraad (verwachting 3)
Jaarlijks zullen we een open beraad organiseren, voor jongeren op de eerste plaats, maar ook voor al wie betrokken is bij jongerenpastoraal. We willen de kracht van zo’n open beraad optimaal benutten door elkaar beter te leren kennen, informatie te delen en te zoeken hoe we samen jongerenpastoraal kunnen uitbouwen. Op 14 oktober 2022 komen we bijeen, we leggen uit hoe we in het komende jaar verder op weg gaan in het synodaal proces voor jongeren en we luisteren naar reacties en bedenkingen.
2.B Adviesgroep
Met een groep jongeren(begeleiders) willen we het komende werkjaar nadenken over 2 zaken:
- “Kom naar ons toe”, presentiepastoraal, is een belangrijke vraag van de jongeren (verwachting 1). Dit vraagt een mentaliteitswijziging bij veel mensen. Hoe zullen we dit realiseren?
- Communicatie: jongeren vragen een hedendaags en fris communicatiebeleid (verwachting 12). Hoe kunnen we samen met hen hier stappen zetten?
We vragen van de jongeren een engagement van een jaar en komen enkele keren per werkjaar samen.
Nadien installeren we jaarlijks een adviesgroep met een andere focus (bv. muziek, …)
We nemen ook dit mee in onze gesprekken: er gebeuren al veel zaken die een antwoord kunnen zijn op de verwachtingen van de jongeren, maar vele mooie initiatieven landen niet bij de jongeren. Hoe kunnen we dit veranderen?
3. Plusgroepen in scholen
Een 3de vraag komt van de jongeren uit het onderwijs. Een kleine groep is op zoek naar een meer verdiepend aanbod op school (verwachting 20). We zullen de verantwoordelijken op scholen hier alert voor maken, hen ondersteunen in hun zoektocht en bekijken hoe we plusgroepen of andere initiatieven op scholen kunnen creëren.
Uit het synthesedocument SAMEN
We verwachten dat de Kerk in ons bisdom...
1. inspanningen doet om als Kerk aanwezig te zijn op plaatsen waar de jongeren zijn en hen respectvol benadert en aanvaardt zoals ze zijn, met ruimte voor open dialoog.
2. investeert in jongerenpastores en jongerenanimatoren en duidelijke aanspreekpunten creëert waar zowel individuele jongeren, jeugdbewegingen, scholen, nieuwe bewegingen, IJD- en andere groepen bij terecht kunnen.
3. langdurig met jongeren op weg gaat, het beluisteren van jongeren verderzet en een aantal keer per jaar op concrete plekken in ons bisdom luister- en dialoogmomenten organiseert.
12. een hedendaags en fris communicatiebeleid uitwerkt dat jongeren aanspreekt en in deze zoektocht naar vernieuwing jongeren betrekt, maar ook bij professionals te rade gaat.
19. wegen verkent om lokaal gastvrije oase- en verbindingsplekken te creëren waar jongeren kunnen thuiskomen en die bekend te maken. We vragen dat er bij de creatie van die plekken naar de noden van jongeren wordt geluisterd en dat jongeren er in alle vertrouwen ook zelf mogen ondernemen en inspireren.
20. onderzoekt hoe in scholen een meer verdiepend aanbod voor geïnteresseerden kan uitgewerkt worden.
Terug naar de hoofdpagina