Wie gaat er mee op bedevaart?
L. Verbrugge • Mensen uit parochies, mensen uit zorginstellingen (vaak met een apart programma), jongeren, vrijwilligers die de bedevaart ondersteunen, mensen die aangesloten zijn bij Welzijnsschakels… Er gaan heel veel verschillende mensen mee met de bedevaarten en dat is zeker de bedoeling. Vrijwillige verplegers en brancardiers en een speciaal fonds dat de reis mee helpt financieren voor wie dat nodig heeft, zijn slechts twee van de zaken die de bedevaart naar Lourdes zo toegankelijk maken.
"Lourdes kan je het best beleven in groep."
Welke andere activiteiten organiseert de dienst nog, naast de bedevaart naar Lourdes?
L. Verbrugge • We organiseren ook andere bedevaarten, zoals de bedevaart naar Czestochowa in Polen eind mei of de dagbedevaarten, zoals die naar Oostakker. Op bedevaart gaan is de Kerk op zijn best, want diaconie leeft daar heel sterk. Ik geloof dat dat heel belangrijk is, want als Kerk moeten we daar zelf mee naar buiten treden. Daarom dat we bijvoorbeeld ook de inzamelingsactie voor Trooz, het Waalse dorp dat door overstromingen werd getroffen, coördineerden en ondersteunden. Zo kunnen we mensen nabij zijn en hen raken.
Tot slot, wat maakt de jubileumeditie van de bedevaart deze zomer speciaal?
L. Verbrugge • Er zijn heel veel inschrijvingen, het hoogste aantal in jaren. Er gaan nu al meer dan 380 mensen mee uit ons bisdom. Iedere dag in Lourdes krijgt iedereen een kaartje met een tekstje bij het ontbijt, alle kaartjes samen vormen een soort diorama dat de jubileumeditie viert. Toevallig is er op de dag van onze aankomst ook een vuurwerkshow voorzien in Lourdes, als dat niet feestelijk is!
De website van de dienst bedevaarten vind je hier. Hieronder kan je foto's van de viering van de verjaardag (op 16 april 2023 in Kortrijk) vinden: