Gezond leven in de middeleeuwen met Ibn Butlan en Galenus | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Grootseminarie Brugge

Grootseminarie Brugge

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Opleiding en vorming
      Priester Diaken ParochieassistentPastor in de gezondheidszorgInstituut voor Theologie en Pastoraal
      Bibliotheek Archief Accommodatie Diensten
      Bedevaarten Bisdom BruggeBijbeldienst Bisdom Brugge VZWCamino Brugge VZWCentrum Christelijk VormingswerkCon TempoIJD Jongerenpastoraal VlaanderenKerk & levenKontinenten VZWMissiepastoraal
      Initiatieven en evenementen
      Programma 2023Rondleidingen
      Contact - bereikbaarheid
Tabel uit het 13de-eeuwse manuscript van Ibn Butlan (AGSB, Ms. 94/65, fol. 44r) © stad Brugge

Gezond leven in de middeleeuwen met Ibn Butlan en Galenus

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 16 februari 2023 - 16:28
Afdrukken
Mmmonk.be stelt bijna 100 kostbare manuscripten uit het Grootseminarie Brugge digitaal beschikbaar. Elke maand zetten we er een in de kijker.
Wat is Mmmonk?
Op mmmonk.be kunnen geïnteresseerden naar hartenlust digitaal bladeren door unieke middeleeuwse manuscripten. Het digitale platform bevat beelden van maar liefst 820 handschriften die afkomstig zijn uit de bibliotheken van de oude abdijen van Ten Duinen (Koksijde-Brugge), Ter Doest (Lissewege), Sint-Pieters en Sint-Baafs (Gent). Dankzij de website is dit waardevolle erfgoed, dat vandaag verspreid zit over meer dan 40 instellingen wereldwijd, herenigd in een virtuele bibliotheek.

Geschreven door Céline Decottignies, archivaris van het bisdom Brugge

De monniken van Ten Duinen en Ter Doest herbergden naast religieuze teksten, zoals Bijbels, ook heel wat niet-religieuze manuscripten in hun bibliotheken. Zo zijn ook geschriften van grote namen uit de medische wereld van de klassieke oudheid, de Arabische wereld en de westerse middeleeuwen vertegenwoordigd. We zetten er twee van in de kijker.

De lichaamssappen van Galenus

Het eerste geneeskundige manuscript dat we van dichterbij bekijken bevat verschillende medische teksten van de Grieks-Romeinse geneesheer Galenus (ca. 129-199). In dit handschrift, dat dateert uit de dertiende eeuw en afkomstig is uit de abdij van Ten Duinen, zijn achttien van de ongeveer 150 bekende teksten van Galenus samengebracht.

Galenus bouwde zijn ideeën verder op een theorie van de bekende Griekse geneesheer Hippocrates, die stelt dat het menselijk lichaam gevuld is met vier lichaamssappen: bloed, slijm, gele gal en zwarte gal. Wanneer die vier sappen niet in evenwicht zijn, wordt de mens ziek. Galenus adviseert aangepaste diëten om de lichaamssappen opnieuw in balans te krijgen en de zieke te genezen.

De eerste letter van elke nieuwe tekst in het manuscript is opgesmukt. In de eerste letter van de eerste tekst zien we twee figuren: Galenus, die een urinestaal omhoog houdt, is vergezeld van Hippocrates, gekleed in een blauwe mantel. De decoratie loopt verder in de linkermarge, waar vier figuren zijn afgebeeld: het gaat om drie middeleeuwse artsen en de bisschop-kerkvader Cerapion. Ze zitten allen aan een lezenaar, druk aan het schrijven om hun kennis te boek te stellen.

Zelf lezen?
Het manuscript met de teksten van Galenus vind je hier.

(Lees verder onder de afbeelding)

Galenus houdt een urinestaal omhoog. Hij is in gesprek met Hippocrates. (Ms. 93/61, fol. 19r) © stad Brugge
Drie middeleeuwse artsen en de bisschop-kerkvader Cerapion zitten aan een lezenaar en stellen hun kennis te boek. (Ms. 93/61, fol. 19r) © stad Brugge
Volledige pagina met de artsen en de bisschop-kerkvader. (AGSB, Ms. 93/61, fol. 19r) © stad Brugge
Pagina uit de Opera Selecta, Galenus. De versierde letter duidt het begin van een nieuwe tekst aan (‘De Elementis’), een van 18 teksten van Galenus die opgenomen zijn in het manuscript. (AGSB, Ms. 93/61, fol. 19r) © stad Brugge
Vorige Volgende

De tabellen van Ibn Butlan

Ook de monniken van Ter Doest bewaarden in hun bibliotheek medische geschriften. De Tacuinum Sanitatis van Ibn Butlan is er een van. Albu al-Hasan, beter bekend als Ibn Butlan, was een Arabische arts die leefde in de elfde eeuw. Het handschrift zelf dateert uit de dertiende eeuw. De Tacuinum Sanitatis was in de middeleeuwen bijzonder populair. In zijn werk benadrukt Ibn Butlan dat een goede gezondheid samenhangt met aandacht voor zowel lichamelijk welzijn als voor mentaal welbevinden - iets wat ons ook vandaag bekend in de oren klinkt.

Wat in dit manuscript vooral in het oog springt, is de bijzondere vormgeving. Het manuscript van Ter Doest is een Latijnse vertaling. De oorspronkelijke Arabische titel van het werk luidt Taquim-al-siha, wat ‘gezondheidstabel’ betekent: Ibn Butlan gaf er de voorkeur aan om zijn ideeën in tabelvorm weer te geven. De auteur geeft in zijn werk een opsomming van gezonde recepten en diëten, hygiënische richtlijnen, parfums, muziek en andere zaken die moeten helpen om het lichaam fysiek en emotioneel in evenwicht te houden. Hij zet volop in op wat we vandaag preventieve geneeskunde zouden noemen.

Met zijn tabellenmethode wilde Ibn Butlan zijn ideeën visueel verduidelijken en een zo breed mogelijk lezerspubliek bereiken. Waar de geschriften van Griekse en Romeinse auteurs als Galenus vooral bedoeld waren voor een intellectuele elite, lijkt Ibn Butlan erop gebrand om zoveel mogelijk mensen iets bij te brengen over preventieve geneeskunde.

Zelf lezen?
De Tacuinum Sanitatis vind je hier.
Tabel uit het 13de-eeuwse manuscript van Ibn Butlan (AGSB, Ms. 94/65, fol. 1v) © stad Brugge
Tabel uit het 13de-eeuwse manuscript van Ibn Butlan (AGSB, Ms. 94/65, fol. 44r) © stad Brugge
Tabel uit het 13de-eeuwse manuscript van Ibn Butlan (AGSB, Ms. 94/65, fol. 96v) © stad Brugge
Vorige Volgende

Gepubliceerd door

Bisdom Brugge

Meer

Cultuur
Artikel
MMMONK
Manuscript van de maand
Grootseminarie Brugge

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Miniatuur van de geboorte van Christus (fol. 22r)
readmore

Miniatuurwerk: een kerststal van 5 op 3,5 centimeter

icon-icon-artikel
Aapjes houden een steekspel in de verluchte eerste letter van boek Jesaja. Archief Grootseminarie Brugge, Ms. 5/191, fol. 25v.  © stad Brugge
readmore

Het werk van kopiist Henricus kunnen we na 750 jaar nog lezen!

icon-icon-artikel
Het Pantheon in Rome © wikipedia
readmore

Pantheon in Rome bezoeken zal binnenkort 5 euro kosten

icon-icon-nieuws

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook