Tine Van Belle was van 2010 tot eind 2017 het gezicht van het opvangpunt voor seksueel misbruik. Recent zette ze op dat domein een stapje terug. Om nu weer volop in het zorgteam te investeren. Samen met diaken Christiaan Plaisier zet ze zich hier dagelijks voor in. Maar waar staat het zorgteam voor? Wat betekenen ze?
Het begon met een contactgroep
Vanaf 1975 was er vanuit de psychiatrie van Pittem een contactgroep voor priesters, religieuzen en diakens met afhankelijkheidsproblemen. Zuster Régine Catteeuw was daarmee begonnen. Zij werkte als sociaal assistent op de ontwenningsafdeling. En al snel kwam zuster Régine tot de vaststelling dat er een grote nood is aan nazorg na een opname. Dit ging meestal om mensen die verslaafd waren aan alcohol of medicatie.
Toen zuster Régine begin 2001 stierf, werd aan de toenmalige pastor Tine Van Belle de vraag gesteld om de contactgroep verder te zetten. Die groep bestaat nog steeds. Vier keer per jaar komen mensen van heel Vlaanderen samen. En er is ook een zomerretraite. Die contactgroep is bijzonder belangrijk, aldus Tine Van Belle.
Het is soms de enige plaats waar mensen durven zeggen dat het moeilijk gaat.
Er is een grote verbondenheid met elkaar. Mensen spreken er in alle openheid met elkaar. Hun eerlijkheid treft. In onze maatschappij rust er een groot taboe over psychische problemen. In deze groep hebben mensen de ervaring dat ze elkaar verstaan.
Er is iemand
In het samen op weg gaan ervaart Tine Van Belle heel wat verbondenheid met elkaar. In sommige situaties is er nog weinig kans op genezing, maar we willen wel aanwezig blijven. Mensen moeten weten dat ze er niet alleen voor staan, hoe moeilijk ook. We willen niet veroordelen, maar bij iemand blijven, hoe lang het ook duurt.
Het is opvallend dat mensen hun worsteling ook als een verrijking ervaren. Crisissen zijn vaak ook kansen.
Vanuit de contactgroep ontstond het zorgteam
Naast de sterke contacten in onze bijeenkomsten ontdekten we andere grote noden. Sommige mensen beleven een problematische rouw of maken een zware depressie door. Toenmalig vicaris Kris Depoortere vond het belangrijk om er voor hen te zijn en zo ontstond het zorgteam. Wellicht niet zo gekend, maar dat is ook één van onze kenmerken. Het werk van het zorgteam gebeurt immers in grote discretie.
Concreet
Elke betrokkene (familie, omgeving, parochiaan ...) kan contact met ons opnemen om een probleem te signaleren. Soms krijgen we bij voorbeeld een telefoon van iemand die vertelt dat het niet goed gaat met de pastoor. Na een discreet aftoetsen of deze info wel klopt, zoeken we contact. We kiezen hierbij voor een heel persoonsgerichte aanpak. Soms volstaan gesprekken. Andere keren gaan we mee naar het ziekenhuis of verwijzen we door.
Tine Van Belle doet hierbij een sterke oproep: wacht niet te lang. En help elkaar ook. Voor mensen met een drankprobleem bij voorbeeld kan de omgeving een grote steun zijn. Laten we dit als aandachtspunt nemen. We stellen zo vaak alcohol voor op een vergadering of bij een huisbezoek. Maar waarom geen niet-alcoholische alternatieven? Of alcoholvrije vergaderingen als je weet dat iemand het moeilijk heeft met alcohol?
www.hetzorgteam.be