We spraken met Johan Dewitte-Vroman, directeur van het Grootseminarie, over de ontmoeting tussen kunst en de bijzondere locatie:
“Het Grootseminarie in Brugge heeft altijd een traditie van het organiseren van tentoonstellingen gehad, met grote evenementen die teruggaan tot 2002, toen Brugge Culturele Hoofdstad van Europa was. De Triënnale, die vaak iets organiseert op onze locatie, draagt ook bij aan deze geschiedenis van kunst op de site. Toen Laurent Reypens, op aandringen van vrienden, de stap zette om een tentoonstelling te organiseren in Brugge, kwam hij bij ons met de vraag of dit mogelijk was in onze kerk.
Het idee om gelijktijdig een tentoonstelling in Venetië en Brugge te hebben, sprak ons meteen aan. Nadat we een aantal werken hadden gezien en de intentie van de kunstenaar begrepen om zijn kunst te integreren in de ruimte, waren we ervan overtuigd dat dit een prachtige tentoonstelling zou worden. We weten uit ervaring dat bezoekers van een tentoonstelling in het Grootseminarie niet alleen komen voor de kunst, maar ook voor de architectuur van de locatie. Deze tentoonstelling heeft dus veel te bieden voor iedereen die we mogen verwelkomen.
We hopen een zeer divers publiek te bereiken. We verwachten zeker veel mensen die nieuwsgierig zijn naar het interieur van de kerk en die graag willen genieten van de tentoonstelling. Dit hebben we al gemerkt tijdens de opbouw van de tentoonstelling. Aangezien de tentoonstelling gratis toegankelijk is, is de drempel laag.
Het Grootseminarie staat open voor alle projecten die met respect voor de locatie kunnen worden georganiseerd. We willen onze bezoekers laten genieten van zowel de tentoonstelling als de architectuur van onze site, en hen de rust en stilte van de omgeving laten ervaren.”
|