“Kunst kan de wereld niet redden, maar toch blijft ze belangrijk”
Toen ze later in haar leven terugkeerde naar het katholicisme van haar jeugd, deed ze dat met een rugzak vol andere perspectieven. In schrijverskringen voelde ze vaak een zekere afkeer voor alles wat Kerk was. Ook in evangelische kringen begreep men niet altijd waarom Sylvia graag boeken wilde schrijven terwijl er meer ‘zinvolle’ dingen te doen waren. Waarom schreef ze niet over God?
Ik heb geprobeerd om literatuur het allerhoogste te vinden, maar dat lukte niet: het gaat voorbij.
Sylvia zegt dat ze eigenlijk ‘per ongeluk’ jeugdboekenschrijfster is geworden, maar dat schrijven voor haar net zo natuurlijk is als ademen of zweten: het komt vanzelf. Met een grote openheid voor de mogelijkheden van de taal schrijft ze toch op een eenvoudige manier, zodat ook ‘eerste-lezers’ (kinderen die beginnen met lezen) of laaggeletterden haar teksten eenvoudig kunnen begrijpen. Het is een uitdaging om met deze bedoeling in het achterhoofd toch een verhaal te vertellen dat spreekt. Sylvia schreef en bewerkte ook kinderbijbels. Ze zet daarbij ‘de pure grondstof’ van het verhaal op de voorgrond en doet haar best om zo weinig mogelijk te duiden of te interpreteren.
Iedereen heeft immers misvattingen over God, het onderwerp is immers te ruim om volledig te vatten, maar het Bijbelverhaal blijft hetzelfde. Wanneer de originele tekst spreekt over een zondaar, dan aarzelt Sylvia niet om dit ook te doen. De interpretatie gebeurt bij de lezer, en zo ook op maat van de lezer, zo gaat het ook bij haar kinderboeken. De taal in al haar facetten om de complexiteit van de boodschap te dragen, net zoals water de vorm van het glas aanneemt.
Volgende keer, op dinsdag 10 mei, komt Matthijs Samyn ons vertellen over de werking van Belgian First Aid and Support (B-FAST). Inschrijven is niet verplicht, betalen voor de lunch (7 euro) gebeurt ter plaatse in het Grootseminarie. Meer info via tenduinen@grootseminarie.be.