Wie is Nele Bekaert? |
Nele Bekaert (37) is afkomstig uit Diksmuide. Ze is opvoeder en godsdienstleerkracht in Tordale (Torhout). Nele is heel geëngageerd binnen KIJOLO (mensen met en zonder beperking die jaarlijks naar Lourdes trekken met de diocesane bedevaart). Op zaterdag 27 april om 14 uur ontvangt ze de maagdenwijding in de Sint-Niklaaskerk in Diksmuide. |
Je bent net terug van een stilteweek langs Franse wegen. Ben je helemaal klaar voor jouw maagdenwijding?
Nele Bekaert • Ik ben de voorbije week echt tot rust gekomen. Ik trok met een tentje naar Nevers (de plaats waar de heilige Bernadette Soubirous stierf en is opgebaard). Ik hield halt langs verschillende abdijen en nam tijd om na te denken en te lezen. Ik las het boek Maurice & Thérèse, dat de correspondentie weergeeft tussen Thérèse van Lisieux en de jonge priester Maurice Bellière. Ik genoot van de natuur, de landschappen, de regen op m’n tentje en de fijne ontmoetingen. Ik ben er nu helemaal klaar voor! Deze dagen werk ik nog mijn wijdingskaars af. Het is een kaars die ik zelf heb gemaakt. En ik moet nog mijn ring ophalen. Het zijn dus echt de laatste voorbereidingen op de wijdingsviering.
Speel je al lang met het verlangen om godgewijde te worden?
Nele Bekaert • Ik ben heel lang zoekende geweest. Ik voelde dat God met mij op weg wilde gaan, maar het was me niet duidelijk welke weg ik moest bewandelen. Ik heb ook lang geworsteld met God en met het probleem van het lijden in de wereld. Toch voelde ik tegelijkertijd dat God liefde is, dat Hij liefde geeft en dat Hij steeds nieuwe kansen geeft. Dat gevoel kon niet onbeantwoord blijven. Ik wilde Hem liefde teruggeven. Dit was precies de jarenlange zoektocht voor mij: hoe kon ik mijn liefde voor Hem concreet maken? Ik leerde enkele godgewijden kennen en geleidelijk aan besefte ik dat deze levenskeuze bij me past. Ik ervaarde stap voor stap dat het godgewijde leven dé manier is waarop ik in het leven wil staan en dat ik God wil liefhebben. Ik vind het zalig om God in het gebed te ontmoeten!
Als ik hoor dat collega’s op date gaan om een partner te leren kennen, denk ik soms bij mezelf: "Wat ben ik gelukkig, want ik mag elke dag drie keer op date met God."
Hoe reageert jouw omgeving op jouw levenskeuze?
Nele Bekaert • Een aantal leerlingen op school weten dat ik binnenkort de maagdenwijding ontvang. Ze vinden het wel vreemd: "Juf Nele zal trouwen, maar niet met een man of een vrouw!" Ze begrijpen niet goed wat er zal gebeuren. Ook veel collega’s kijken vreemd op als ze horen welke stap ik zaterdag zal zetten. Ze vragen me wat ik na mijn wijding nog mag doen of niet meer kan doen. Een collega vroeg me bijvoorbeeld of ik na mijn wijding nog op café mag gaan. Natuurlijk mag dat! De vrijheid en zelfstandigheid die onze roeping kenmerkt, vind ik juist zo belangrijk.
De collega’s organiseerden een prachtig vrijgezellenfeest voor mij. Ze zijn heel nieuwsgierig naar de viering, naar m’n kleren op die dag en naar de ring die ik zal ontvangen. Wellicht zullen ze zaterdag pas echt begrijpen waarom ik voor het godgewijde leven heb gekozen.
Wanneer ze zien hoe mijn ja-woord aan God me oneindig gelukkig maakt, dan is daar eigenlijk geen verdere uitleg meer bij nodig.
Brengt de maagdenwijding een grote verandering in jouw leven?
Nele Bekaert • Neen, eigenlijk verandert er niet zo veel na de wijdingsviering. Maandag zal ik opnieuw voor de klas staan zoals voorheen. Dat vind ik juist zo waardevol aan deze levenskeuze. Veel godgewijden behouden hun job. Dat is de plaats waar we onze roeping tot ontplooiing en tot uitdrukking brengen.
Voor mezelf verandert er niet zo veel, omdat ik in mijn hart al langer "ja" heb geantwoord.
Het bijzondere van de maagdenwijding ligt wel hierin dat ik dat ja-woord nu ook publiekelijk zal uitspreken. Om het ja-woord van het hart uit te drukken, is er een wijdingsviering nodig.
Wat is een maagdenwijding? |
Liefde draagt elk leven. Sommige vrouwen ervaren die liefde krachtig in Jezus Christus. Als antwoord op Gods roeping spreken ze hun keuze voor een celibatair en zuiver leven in een publiek engagement uit. De bisschop bevestigt dit voornemen en spreekt het wijdingsgebed over hen uit.
Godgewijde vrouwen staan op eigen benen: ze voorzien in hun eigen levensonderhoud en delen het gewone bestaan van mensen. Ze leven verbonden met de brede Kerkgemeenschap en sluiten aan bij een parochie of een religieuze familie. En toch: deze levenskeuze, niet voor een klooster of kluis, veronderstelt ook een zekere vorm van alleen-zijn.
De hartslag van die roeping is een gebedsrelatie met Christus. In trouw aan het kerkelijk morgen- en avondgebed en aan het persoonlijk gebed en gevoed door de dagelijkse eucharistie verlangt een godgewijde vrouw vruchtbaar te zijn in dienstbaarheid. Het sacrament van de verzoening biedt haar de kracht om zich telkens te herijken op wat God verlangt.
Ervaar je in jezelf een verlangen om als ongehuwde te leven voor God? Dan kan je terecht bij Nathalie Verstraete voor meer informatie (nathalie.verstraete@bisdombrugge.be).
|
lees verder onder de afbeeldingen