Door Jef Coulembier.
Eind 2018 arriveert het gezin Halabi, ouders en drie grote kinderen, met wat koffers met kleren in Ieper. Diaken Bart Lefever is de initiatiefnemer die zorgde voor de eerste voorlopige huisvesting en een groep Omarmers. We hielpen hen met de registratie en het verkrijgen van identiteitskaarten, de scholing van de kinderen, de inburgeringscursus voor de ouders en de administratie voor de tussenkomst van het OCMW. Dat laatste maakt het mogelijk voor het gezin om financieel zelfbedruipend te zijn en om na een jaar zelf een huurhuis te betrekken.
Door de coronapandemie verminderen de contacten met de Omarmers, terwijl een rem (lees: uitstel) wordt gezet op de scholing van ouders en kinderen. De oudste zoon Ammar (22) volgde na OKAN (OnthaalKlas voor Anderstalige Nieuwkomers) het CLW (Centrum Leren en Werken) waardoor hij deeltijds studeren kon combineren met werken. Sinds 1 september 2021 werkt hij voltijds als schilder-decorateur bij de firma waar hij stage liep. Chaimaa, de dochter van 20, volgt een opleiding voor assistent-apotheker terwijl de jongste zoon, Omar, OKAN volgde en momenteel Beroepsonderwijs volgt en aangesloten is bij een voetbalclub. De ouders hebben Nederlands niveau 2, bereikt. Mama Narimaan volgt nu de opleiding van “kinderopvang” terwijl papa Jehad actief op zoek gaat naar een gepaste opleiding en ondertussen verder Nederlands niveau 3 volgt. Het gezin heeft met de hulp van hun familie in Mons en Brugge een auto aangeschaft. Ammar en Chaimaa hebben nu een voorlopig rijbewijs, een verdere stap in hun inburgering, integratie en zelfstandigheid.
Als omarmer ben ik getuige van de rijkdom die de kennismaking met het gezin ook voor mij gebracht heeft. Ik heb veel aspecten van hun leven in Ieper mogen meemaken zoals hun Islam-geloof en de daaraan verbonden dagelijkse gebeden en wekelijke bezoeken aan de moskee op vrijdag, ik ervoer hun feesten, de ramadan en proefde het halal-voedsel. Ja, ik ben – dankzij hen - een beter mens geworden. Ik ben er ook van overtuigd dat hun verblijf in België een aanwinst is voor onze westerse maatschappij waar diversiteit een verrijking is, zowel voor de “aangespoelde” vluchtelingen als voor de plaatselijke bevolking.
Het racisme en de angst voor de vreemdelingen, zeker voor de Islam, moet wijken voor een nieuwe samenleving in alle openheid en medemenselijkheid. Ik dank God/Allah dat Hij deze mensen op mijn levenspad heeft gebracht. Het gezin Halabi betekent vijf vrienden voor het leven. Is er iets mooiers in dit aardse bestaan?