Ook het Boeddhisme en Zenboeddhisme gaan uit van een onderlinge afhankelijkheid van alles, maar het is geen godsdienst, eerder een levenshouding, verduidelijkt Jean Suwier van het Zenboeddhistisch Centrum Wolk en Water vzw. Zazen (of zittende meditatie) streeft naar inzicht in onszelf in relatie met het AL / Het Ene, het ontwikkelen van aandacht, wijsheid en mededogen, wat eveneens het ecologisch denken en handelen stimuleert en leidt tot bevrijding/verlossing. Zazen erkent als dusdanig ook de sacraliteit van de natuur.
Priester Lode Vandeputte licht vervolgens toe hoe de Sint-Michielsbeweging omgaat met de combinatie van ecologie en sociale inzet. Het is een organisatie die voornamelijk aan de slag gaat voor en met jongeren en mensen in nood. Voor de Sint-Michielsbeweging zijn gebed en inzet als hart en longen: ze kunnen niet zonder elkaar. Het is voor deze beweging evident dat men zich inzet voor ons gemeenschappelijk huis, de planeet. Enkele voorbeelden van hoe zij dat doen zijn: opruimacties, voedselverspilling tegengaan door middel van een sociale winkel, het duurzaam verbouwen van een parochiezaal, ontharden van de tuin...-
Als laatste spreker van de voormiddag had Koen Dhoore van de Antroposofische Beweging het over de taak van de mens voor het voortgaan van de schepping. De mens heeft een rol als behoeder van de schepping. Hij illustreerde dit met het verhaal van Kain en Abel, waarbij de eerste de bewerker/de ondernemer is en de tweede de behoeder. De twee kunnen samengaan. We hebben de keuze om de mineralen, planten, dieren, mensen en de planeet te vernederen of te verheffen. We vinden dat ook terug in de diverse vormen van landbouw. De mens dient haar taak om te verheffen op te nemen zodanig dat we kunnen overgaan tot de volgende aardefase, een nieuwe hemel en een nieuwe aarde.
Lees verder onder de foto's.