(19/04/21) Mogen misdienaars actief zijn in de liturgie?
Zeker! Er zijn goede argumenten om misdienaars te betrekken bij de liturgie, ook al is het toegelaten aantal aanwezigen momenteel erg beperkt. Misdienaars die jonger zijn dan 12 jaar moeten niet meegeteld worden bij de 15. Zij nemen een belangrijk dienstwerk op zich en verrijken de gemeenschapsdimensie van de liturgie. Bovendien behoren jongeren tot de zwaar getroffen bevolkingsgroepen en komen ze op deze manier aan hun trekken. Het is pastoraal ook erg belangrijk om contact te houden met de misdienaarsgroepen.
IJD werkte praktisch materiaal uit dat ondersteuning biedt.
|
(19/04/21) Zijn fysieke vergaderingen buiten mogelijk?
Vanaf 26 april mag men buiten met maximaal 10 personen bijeen zijn, mits alle regels worden gerespecteerd van afstand, handgel en mondmaskers.
|
(19/04/21) Kan de ziekencommunie aan huis worden gebracht?
De pastoraal verantwoordelijken schatten de situatie in en oordelen of het gaat om iemand die ‘gewoonlijk’ de ziekencommunie ontvangt dan wel of het gaat om iemand die in acuut stervensgevaar de communie vraagt (viaticum).
In eerstgenoemd geval wordt de zieke en / of zijn familie telefonisch gecontacteerd voor een moment van gesprek, steun en gebed in afwachting van de ziekencommunie op een later tijdstip.
In laatstgenoemd geval oordelen de pastoraal verantwoordelijken of de ziekencommunie voldoende veilig voor alle betrokkenen kan worden bediend. Indien communie niet wenselijk is, is een gebedsmoment via elektronische weg (skype, speaker smartphone...) zeer aangewezen.
|
(19/04/21) Mag je op dit moment kinderen onder 12 jaar samenbrengen voor een catechese?
Ja, momenteel mogen kinderen tot en met 12 jaar met 10 deelnemen aan georganiseerde activiteiten die binnen kunnen doorgaan, maar toch bij voorkeur buiten plaatsvinden.
Vanaf 8 mei wordt het misschien mogelijk om met maximaal 25 jongeren (tot en met 18 jaar) buiten samen te komen en met maximaal 10 kinderen (t.e.m. 12 jaar) binnen bijeen te komen, op voorwaarde dat minstens 70 % van de +65-jarigen gevaccineerd is en de situatie op intensieve zorgen duurzaam verbeterd is.
|
(16/04/21) Klopt het dat er vanaf 8 mei 50 personen in de buitenlucht toegelaten zijn in de eredienst?
|
(8/03/21) Hoeveel aanwezigen mogen er zijn in de uitvaartliturgie?
Vanaf maandag 8 maart kan de uitvaartliturgie gevierd worden met maximaal 50 gelovigen, waarbij er 10 m² per persoon voorzien moet worden. Kerkgangers jonger dan 12 en de voorganger worden niet meegeteld. Dit aantal van 50 heeft betrekking op alle personen in alle ruimtes van het kerkgebouw.
Voor alle andere liturgische vieringen blijft het aantal op maximaal 15 gelovigen.
In de uitvaartliturgie worden steeds de standaardmaatregelen in acht genomen qua afstand, mondmasker, handgel en verbod op fysiek contact. Men volgt de regels van het Draaiboek van de Belgische bisschoppen.
|
(8/03/21) Mogen we liturgie vieren en onder welke voorwaarden?
Liturgische vieringen kunnen plaatsvinden met maximaal 15 gelovigen, waarbij kerkgangers jonger dan 12 en de voorganger niet worden meegeteld. Men voorziet 10m² per persoon. Dit aantal van 15 heeft betrekking op alle personen in alle ruimtes van het kerkgebouw.
Deze bepaling geldt voor alle liturgische en sacramentele vieringen zoals eucharistie, huwelijk, doop, aanbidding, getijdengebed, rozenkrans, kruisweg etc. met uitzonderling van de uitvaartliturgie waar een maximum van 50 personen geldt (zie: hoeveel aanwezigen mogen er zijn in de uitvaartliturgie?).
Steeds worden de standaardmaatregelen in acht genomen qua afstand, mondmasker, handgel en verbod op fysiek contact. Plaatselijke overheden kunnen bijkomende bepalingen uitvaardigen die te respecteren zijn. Men volgt de regels van het Draaiboek van de Belgische bisschoppen .
Het komt het team met de pastoor toe om te bepalen of, waar en wanneer liturgische vieringen doorgaan.
|
(19/2/21) Mogen kerkgebouwen open blijven?
Ja, kerken mogen open blijven voor individueel gebed. Een open kerkgebouw met een aangepaste aankleding drukt een verwelkomende geloofsgemeenschap uit. Bezoekers kunnen verwelkomd worden met een boodschap op het prikbord aan de ingang, er kan bezinnende religieuze muziek op de achtergrond klinken. Men kan de mogelijkheid aanbieden een gebaar van solidariteit (bv. een bijdrage voor wie het moeilijk heeft) of een klein ritueel (bv. een kaarsje aansteken voor een beeld, een bloem neerleggen bij het passiekruis...) te stellen. Er kunnen gebedskaarten ter beschikking liggen...
Men draagt steeds een mondmasker en houdt de nodige afstand. Omwille van het samenscholingsverbod mogen groepjes bezoekers uit maximaal 4 personen bestaan. Het totale aantal mensen in het kerkgebouw mag de 15 personen niet overschrijden. Buiten de liturgie is het niet toegelaten om initiatieven te organiseren die mensen in de kerk samenbrengen.
|
(19/2/21) Mogen we zingen in de liturgie?
Samenzang en koorzang zijn momenteel niet mogelijk. Solozang (max. 2 cantors) is mogelijk mits de cantor 5 meter afstand bewaart t.a.v. andere personen en zoals iedereen een mondmasker draagt (bij 2 cantores: 2 meter afstand ten opzichte van mekaar). De cantors tellen mee in het maximum aantal aanwezigen.
|
(19/2/21) Zijn inzamelacties voor niet-bederfelijke etenswaren of kledij mogelijk?
Ja, het is mogelijk om goederen (zoals niet-bederfelijke etenswaren of kledij) in te zamelen voor behoeftigen als mensen hun gaven individueel naar de kerk of een verzamelplaats brengen. Het is niet toegelaten om initiatieven te organiseren die mensen in de kerk of elders samenbrengen. Acties zoals ‘Koffiestop’ zijn niet mogelijk.
|
(19/2/21) Is het mogelijk de ziekenzalving te ontvangen?
Ja, men mag het sacrament van de ziekenzalving vieren. Voor de concrete modaliteiten zie de vraag ‘Mogen we liturgie vieren en onder welke voorwaarden?’. Het komt het team met de pastoor toe om te bepalen of, waar en wanneer liturgische vieringen doorgaan.
Bij individuele aanvragen ‘ten huize van’ schatten de pastoraal verantwoordelijken de situatie in en oordelen of het gaat om iemand die minder ernstig ziek is dan wel of het gaat om iemand die in acuut stervensgevaar de ziekenzalving vraagt.
In eerstgenoemd geval wordt de zieke en / of zijn familie telefonisch gecontacteerd voor een moment van gesprek, steun en gebed in afwachting van een ziekenzalving op latere datum.
In laatstgenoemd geval oordelen de pastoraal verantwoordelijken of de ziekenzalving voldoende veilig voor alle betrokkenen kan worden bediend. Indien de ziekenzalving niet wenselijk is, is een gebedsmoment via elektronische weg (skype, speaker smartphone...) zeer aangewezen.
Indien men ervoor kiest om de ziekenzalving te vieren, respecteert men de geldende coronamaatregelen en gebruikt men een wattenstaafje bij het zalven. Het aantal aanwezigen mag niet meer dan 4 bedragen. Het kan ook met enkel de priester.
|
(19/2/21) Waar vind ik vieringen op radio, tv en internet?
Voor het meest actuele overzicht van vieringen op radio, tv en internet kan je terecht op Kerknet.
De VRT zendt op zondag elke week de radiomis uit (Radio 1, om 10 uur) en tweewekelijks de tv-mis (Eén, om 10 uur). Op de zondagen zonder tv-mis via de VRT zal Kerknet in samenwerking met de Vlaamse bisdommen opnieuw een eucharistieviering streamen.
Dagelijks zijn er ook de eucharistievieringen en gebedsmomenten die Radio Maria uitzendt en de gebedstijden op Eclips tv.
|
(19/2/21) Welke voorschriften gelden bij de opname van vieringen die live of uitgesteld gestreamd worden?
De opnames vinden plaats in aanwezigheid van maximaal 15 personen, waarbij kerkgangers jonger dan 12 en de voorganger niet worden meegeteld. De personen die voor die opname verantwoordelijk zijn, tellen wel mee. Dit aantal van 15 heeft betrekking op alle personen in alle ruimtes van het kerkgebouw.
Men respecteert ten allen tijden de geldende voorzorgsmaatregelen qua afstand, mondmasker, handgel en verbod op fysiek contact.
De plaats van eredienst blijft tijdens de opname voor het publiek gesloten.
|
(10/2/21) Wanneer zullen de vormsels dit jaar plaatsvinden?
De Vlaamse bisschoppen hebben beslist dat de vormselvieringen die voorzien waren in het voorjaar zullen plaatsvinden na de zomervakantie, in september of oktober. Voor het bisdom Brugge zal dit in periode van 11 september tot 17 oktober zijn, de precieze datum wordt lokaal gekozen.
|
(10/2/21) Wanneer zullen de eerste communies plaatsvinden?
In het bisdom Brugge zijn de eerste communies verplaatst naar het volgende schooljaar. Ze kunnen het hele volgende schooljaar georganiseerd worden. De keuze voor de precieze datum gebeurt lokaal.
|
(22/1/21) Zijn doopsels mogelijk?
Doopselvieringen zijn strikt genomen toegelaten onder dezelfde voorwaarden als de eredienst, maar er zijn een aantal redenen om het voorlopig toch af te raden. Doopsels zijn namelijk per definitie intergenerationeel, kinderen, ouders en grootouders komen er met elkaar in contact, iets wat toch een zeker risico inhoudt.
Verder zijn doopfeesten en babyborrels momenteel ook niet toegelaten, in die zin zouden de aanwezigen voor en na de viering ook niet mogen samenkomen, wat natuurlijk niet ideaal is voor een heugelijke gebeurtenis als een doopsel.
We raden daarom aan om de doopvieringen uit te stellen en raden af om de viering op korte termijn te plannen, toch is het niet verboden. Als men toch voor een doopviering in deze periode kiest, dient men de richtlijnen van de protocollen te volgen (bv. zonder aanrakingen, chrismazalving met wattenstaafje etc.).
|
Mag er een teamvergadering plaatshebben in het kerkgebouw?
Neen, fysieke vergaderingen, zoals met een pastoraal team, zijn niet toegelaten in een kerkgebouw. De 15 aanwezigen in een kerkgebouw zijn enkel toegelaten voor liturgie en gebed.
|
Wat met collecte of offerande?
Collecte of offerande is niet mogelijk. Wel is het mogelijk om bij de ingang/uitgang van de kerk een mandje te plaatsen met de mogelijkheid voor een vrije bijdrage. Het is billijk om van het ingezamelde bedrag een verdeling te maken tussen de parochie en de pastoor (bv. elk de helft of 2/3 parochie, 1/3 pastoor).
|
Wat met tarieven bij uitvaarten?
Er is geen wijziging van de tarieven van de uitvaarten.
De geldende afspraken in het vademecum lopen gewoon door, d.w.z. de normale tarieven dus, tenzij de pastoor – zoals in andere gevallen trouwens - redenen heeft om te beslissen om het sociaal tarief aan te rekenen.
|
Is een rouwbezoek aan huis mogelijk?
In deze omstandigheden raden we huisbezoek sterk af. De mogelijkheden zijn immers erg beperkt. Vanaf 2 november 2020 heeft elk gezinslid recht op 1 knuffelcontact. Gezinnen mogen maar één knuffelcontact tegelijk thuis uitnodigen. Men kan geen ander bezoek thuis ontvangen. Er is een uitzondering voor mensen die alleen wonen: zij mogen naast hun knuffelcontact nog 1 persoon uitnodigen, maar niet tegelijkertijd.
De voorbereiding verloopt dus best zoveel mogelijk via digitale contacten. Indien een bezoek toch noodzakelijk is, houdt men de nodige afstand, draagt men een mondmasker en vindt de bijeenkomst bij voorkeur buiten plaats.
|
Zijn kerkelijke huwelijken toegelaten?
Kerkelijke huwelijken zijn toegelaten met een maximum van 15 personen indien de afstandsregels het toelaten. Uiteraard draagt men een mondmasker, houdt men 1,5 meter afstand (men voorziet 10m² per persoon) en respecteert men de richtlijnen van de diocesane handleiding en het draaiboek van de bisschoppen.
|
Kan een biechtgesprek plaatsvinden?
Ja. Op afspraak met de priester en mits inachtname van de geldende maatregelen (afstand, mondmasker, handhygiëne...). Het sacrament van boete en verzoening kan dus niet in de biechtstoel plaats vinden (wegens te weinig afstand), maar op gewone stoelen op minstens 1,5 meter afstand. De handoplegging gebeurt eveneens vanop minstens 1,5 meter afstand (dus zonder aan te raken). Het biechtgeheim dient gegarandeerd te zijn.
|
Hoe worden de ziekencommunie en ziekenzalving voor de voorzieningen georganiseerd?
We respecteren de richtlijnen van de ziekenhuizen, woonzorgcentra en zorgvoorzieningen. Pastores en priesters die in zorgvoorzieningen inwonen of actief zijn, hebben richtlijnen ontvangen vanuit het vicariaat Caritas en zijn de eerste aanspreekpersonen.
|
Wat met de aansprakelijkheid en verzekering?
De deelname aan kerkelijke bijeenkomsten gebeurt op ieders persoonlijke verantwoordelijkheid. Daarom moeten er qua verzekeringen geen extra stappen ondernomen worden (zie ook nota IC). De gewone dekkingen blijven doorlopen. Bij een eventuele besmetting zal men voor personeel terugvallen op de gewone regeling qua ziekte.
|