Dag van het Godgewijde leven: vol vertrouwen de toekomst tegemoet | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Dekenaat Sint-Niklaas

Dekenaat Sint-Niklaas

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Over ons
      Het dekenaat Sint-NiklaasDekenale ploeg en dekenale vzwSecretariaat van de dekenijOns logo
      Onze parochies en groepen
      Parochie in Beveren - ZwijndrechtParochie Emmanuel in Hamme - WaasmunsterParochie Heilige Familie in Kruibeke - TemseParochie Heilige Helena in Stekene - Sint-Gillis-WaasParochie Heilige Nicolaas van Myra in Sint-NiklaasJongerenwerking Jokri Waasland
      Aanbod catechetisch materiaal
      Eerste communietocht aanvragenAnkertocht voor vormelingen aanvragen
      Wij zijn verbonden met
      Bisdom GentEcokerk

Dag van het Godgewijde leven: vol vertrouwen de toekomst tegemoet

icon-icon-inspiratie
Gepubliceerd op woensdag 1 februari 2023 - 15:05
Afdrukken
De dienst Roepingenpastoraal van het bisdom Brugge sprak met twee religieuzen ter gelegenheid van de dag van het Godgewijde leven op 2 februari.

Veertig dagen na de geboorte van Jezus brachten Jozef en Maria hun kind naar de tempel om het op te dragen aan God. Het feest van de Opdracht van de Heer (Lichtmis) is niet toevallig ook de ‘Dag van het Godgewijde leven’. Hoe wordt deze dag gevierd in een religieuze gemeenschap en wat is de betekenis van het religieuze leven in onze samenleving? We vroegen het aan zuster Lieve Deseure en zuster Ria Vander Schaeven.

Korte biografie

Zuster Lieve Deseure (°1945) trad in 1967 in bij de zusters Maricolen in Brugge. Zuster Lieve is sociaal assistente van opleiding en is sinds 2016 algemeen overste van de zusters Maricolen Brugge.

 

Zuster Ria Vander Schaeven (°1963) trad op 22-jarige leeftijd in bij de zusters benedictinessen van de priorij van Bethanië in Loppem en is econoom van de gemeenschap.

Kunnen jullie ons iets vertellen over de spiritualiteit en het charisma van jullie congregatie?

Zuster Lieve • De spiritualiteit van de zusters Maricolen is nauw verwant met de Karmelspiritualiteit. De eerste zusters vormden een ‘nederige, vrije familie’ met het evangelie als hun kompas. Ze leefden van handenarbeid, maar ze stonden ook biddend in het leven. Later legden onze zusters zich toe op onderwijs van het volkskind, ze deden missiewerk en ze werkten, onder andere, mee in de parochies, thuisverpleging en Welzijnsschakels.

Onze spiritualiteit is dus gekenmerkt door een actieve inzet enerzijds en de stilte en het gebed anderzijds.

Sint-Jan van het Kruis en Teresia van Avila zijn tot op vandaag belangrijke gidsen in ons leven.

Zuster Ria • Wat ons charisma betreft, spreek ik soms van onze ‘4G’: gebed, gemeenschapsleven, gastvrijheid én gezonden worden. Hoewel we contemplatief zijn, hebben we een iets actievere invulling van ons leven dan andere gemeenschappen in de Benedictijnse familie. Bethanië is gesticht om het monastieke leven te brengen in andere werelddelen. Daar hoorde aanvankelijk een sterk uitgebouwd apostolaat bij. In Afrika hebben onze zusters scholen en ziekenhuizen gesticht. Later werd dit werk overgenomen door apostolische religieuzen. In Bethanië hebben we een internaat met 117 jongeren. Voor ons is de gastvrijheid heel belangrijk.

Welke plaats heeft het gebed in jullie leven?

Zuster Ria • Ik ben al meer dan twintig jaar econoom in onze gemeenschap. Het ligt me wel, al heb ik het toch een lange tijd moeilijk gehad om deze specifieke taak te integreren in m’n religieus leven. Je kiest immers voor het contemplatieve leven om vrij te zijn van het materiële. Ook vandaag blijft het voor mij een uitdaging om een goed evenwicht te vinden tussen bidden en werken. Het vraagt echt discipline om ‘stop’ te zeggen tegen het werk en tijd te nemen voor God.

Zuster Lieve • Stilte en gebed zijn een levensbron, maar ook ik ervaar het als een opgave om een juiste balans te vinden tussen gebed en inzet. Wij wonen in een gewoon huis tussen de mensen. Mensen komen niet altijd op afspraak, maar zijn wel steeds welkom. Gastvrijheid is voor ons prioritair. Maar dat maakt tegelijkertijd de uitdaging groot om voldoende tijd te nemen om naar het eigen hart te luisteren en schouwend in het leven te staan: het leven omarmen zoals het op ons afkomt in zijn schoonheid en gebrokenheid en daarin het goddelijk Mysterie ontwaren.

Zuster Ria • Zelfs in het contemplatieve leven blijft het steeds een zoeken, ondanks een duidelijke structuur en een stevig dagritme. Het vraagt van ons een voortdurende bekering, inzet en aandacht. Ik ben echt onder de indruk van mensen ‘die in de wereld zijn’ en sterk verbonden leven met de Heer. Ikzelf had het monastieke leven nodig, want ik ben nogal actief van aard. Ik hoor het mijn leerlingen nog zeggen toen ik vertelde dat ik zou intreden: ‘Jij zal dat geen drie maanden uithouden!’

Maar ik heb deze setting nodig. Het appelleert me naar het diepere, naar de relatie met God.

Eigenlijk is het een van de mooiste dingen die we hebben: we krijgen de tijd om in de relatie met God te gaan staan en de verbondenheid met Hem te beleven van binnenuit.

Lees verder onder de foto

Zuster Ria Vander Schaeven en zuster Lieve Deseure

Wat is de betekenis van het religieuze leven in onze huidige samenleving?

Zuster Ria • Heel veel mensen die hier komen, worden geraakt door de stilte. In onze samenleving is er een grote nood aan plaatsen waar mensen tot rust kunnen komen. Veel mensen zijn immers op zoek naar verdieping en verstilling. Onze gasten nodigen we steevast uit om tijdens hun verblijf minstens één keer aan te sluiten in onze gebedsdiensten. Het is soms wonderlijk hoe ze geraakt worden door onze levenswijze en ons gebed. Ook de leerlingen van het internaat sluiten regelmatig bij ons aan voor de vespers. Soms denken we: "Wat voor zin heeft het?" Toch houden we vol, omdat we ervan overtuigd zijn dat het voor jongeren een eyeopener kan zijn. Een paar jaar geleden vroeg een van de laatstejaars of ze een psalmboek kon kopen om later op haar kot te gebruiken. We hebben dat graag gegeven. Of ze er veel mee gedaan heeft, weet ik niet. Maar het bidden van de psalmen heeft haar wel op een of andere manier geraakt!

Zuster Lieve • Wij kunnen dat kader van stilte niet bieden, maar we kunnen wel intens op weg gaan met mensen en dat doen onze zusters elk op hun eigen manier. Ik blijf bijvoorbeeld graag contact houden met jongeren met wie ik een stuk leven mocht delen in de jongerenwerking.

Daar ligt voor mij de betekenis van het religieuze leven: een gezel zijn van wie zoekende is.

Er voor hen zijn, hen beluisteren en samen met hen de weg gaan. Het gaat niet zozeer om het bieden van oplossingen. Er voor hen zijn is veel belangrijker. Zij moeten uiteindelijk het antwoord vinden op de vragen die ze zich stellen. Ik vind het belangrijk dat mensen een klankbord vinden. Zeker in deze tijd. Sommige jongeren kijken angstig naar de toekomst. Het is verontrustend dat zoveel jongeren zich onveilig voelen.

Zuster Ria • We hebben als religieuzen iets te bieden, daar ben ik van overtuigd. Onze manier van leven en onze manier van zijn is een getuigenis voor de samenleving. Onlangs leefde een studente antropologie een aantal weken met ons mee. Het was een verrijkende ervaring aan beide kanten. Zij is tot de vaststelling gekomen dat ons samenleven onlosmakelijk samenhangt met ons geloof. Verder hopen we ook dat ze doorheen het meeleven heeft mogen ervaren dat de Heer leeft, dat Hij ons ten diepste graag ziet en met ons op weg gaat door het leven, wat er ook gebeurt. Als ze dit ergens heeft kunnen voelen en smaken, zijn we blij!

Zuster Lieve • Onze opdracht ligt vooral ook in de solidariteit met wie in nood is.

Het religieuze leven heeft een profetische stem in de samenleving én in de Kerk.

Het is een constante doorheen de geschiedenis: religieuzen hebben zich – vaak tegen de structuren in – ingezet voor de zwaksten.

Hoe kijken jullie naar de toekomst van het religieuze leven?

Zuster Ria • In de priorij Bethanië zijn we op dit moment met zes zusters. We zijn allemaal jonger dan tachtig jaar. Onze oudere medezusters verblijven in Huize Vogelzang. Ik ben hier het langst aanwezig in de priorij, hoewel een paar zusters ouder zijn. Soms moet ik er even aan denken: gelukkig zijn er na mij ook zusters ingetreden, anders was ik hier alleen! Ik kijk hoopvol naar de toekomst. Ik ben ervan overtuigd dat er altijd mensen zullen opstaan die zich willen engageren en die zich totaal willen geven aan de Heer.

Zuster Lieve • Ook ik ben niet zonder hoop! Kijk naar de jongeren die in beweging komen voor het klimaat. Ik sta in bewondering voor hun engagement! Wat de toekomst betreft, denk ik dat we vooral moeten luisteren naar wat leeft in hen.

Het is misschien wel onze opdracht om mensen te leren luisteren naar hun hart. Daar zit het kompas!

Zuster Ria • Ik ben nog altijd even gelukkig als in het begin. Natuurlijk vind ik het jammer dat steeds minder mensen kiezen voor het religieuze leven. Maar tegelijkertijd weet ik dat God groter is en dat de toekomst in zijn handen ligt.

Zuster Lieve • Onze congregatie is gesticht in 1667. Toch dreigen we… Dat is de realiteit. Ik ben dankbaar om wat is en wat is geweest en ik kijk met vertrouwen naar de toekomst. Ik geloof in de geestkracht die jonge mensen bezielt en in hun creativiteit om aan die bezieling vorm te geven.

Hoe vieren jullie de ‘Dag van het Godgewijde leven’? Welke betekenis heeft deze dag voor jullie?

Zuster Ria • Op de ‘Dag van het Godgewijde leven’ vieren we feest in onze gemeenschap. De pannenkoeken horen daar natuurlijk bij! Daarnaast houden we een extra uur eucharistische aanbidding.

Net zoals Jezus werd toegewijd aan God, wijden we ons als religieuzen immers met ons hele leven toe aan Hem.

Zuster Lieve • Het is voor veel religieuzen ook een dag van herinnering. Veel zusters werden geprofest op 2 februari. We kijken vol dankbaarheid terug, hoe woelig de wateren soms ook waren. Daarnaast is het ook een hoopvolle dag. Het verhaal van Simeon en Hanna spreekt van hoop en toekomst. De hoopvolle houding van de oude Simeon, die in het kleine kind de Redder ontmoet, vind ik heel inspirerend.

Zuster Ria • Dit jaar zijn we te gast bij de broeders van de Sint-Andriesabdij Zevenkerken om samen eucharistie te vieren en te tafelen. Wij nodigen hen elk jaar uit op het feest van de heilige Scholastica (10 februari). Nu kwam de uitnodiging om de ‘Dag van het Godgewijde leven’ bij hen te vieren. Het zal een mooie dag worden!

Dit interview is een initiatief van Roepingenpastoraal bisdom Brugge

 

Meer info: birger.dassonneville@ccv.be of nathalie.verstraete@bisdombrugge.be

Gepubliceerd door

Bisdom Brugge

Meer

Inspiratie
dag van het godgewijde leven

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Zuster Hannah Geysens is abdis van de internationale Associatie van de Orde van Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf © Marieke VanderSchaeghe
readmore

Zuster Hannah: "Lichtmis is een dag van hoop voor de wereld"

icon-icon-artikel
De paus sprak op de kinderafdeling met enkele ouders. © Vatican Media
readmore

Paus doopt baby in ziekenhuis waar hij herstelt [video]

icon-icon-artikel
Ontmanteld © Pixabay
readmore

Woordkracht - Ontmanteld

icon-icon-blog

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook