In 2020-2022 werden twintig kostbare middeleeuwse handschriften van de voormalige cisterciënzerabdij Ter Duinen bestudeerd en geconserveerd.
Dat gebeurde door het team van het Book Heritage Lab (KU Leuven) onder leiding van prof. dr. Lieve Watteeuw. Zij gingen aan de slag in de bibliotheek van het Grootseminarie Ten Duinen in Brugge, waar de handschriften bewaard worden. Het Ter Duinen Onderzoeks- en conservatieproject wordt gesteund door het Fonds Baillet Latour van de Koning Boudewijnstichting.
De Ter Duinenabdij was een van oudste en meest belangrijke cisterciënzerabdijen in de Lage Landen. Ze werd gesticht in 1128 en sloot zich aan bij de cisterciënzerorde in 1138. De abdij kende een periode van grote bloei in de dertiende eeuw, hun meest kostbare bezit was later dan ook een grote collectie middeleeuwse handschriften. Tijdens de zeventiende eeuw werd de bibliotheek van de abdij Ter Doest geïntegreerd in die van Ter Duinen. Carolus de Visch (1596-1666), de toenmalige bibliothecaris van de abdij, catalogiseerde de handschriften in deze periode. De bibliotheek van Ter Duinen bevatte een brede waaier aan boeken die de monniken nodig hadden voor hun dagelijks religieus leven: religieuze traktaten, bijbels, sermoenen, gebedenboeken. Daarnaast bezat de bibliotheek ook boeken met betrekking tot klassieke literatuur, filosofie, recht en wetenschap. Sinds 2015 is de collectie opgenomen in de Topstukkenlijst van de Vlaamse Gemeenschap.
Eén van de manuscripten die werden behandeld is De Medicina Animae van Hugo de Folieto, een verzameling aan religieuze traktaten, bekend omwille van haar rijke iconografie van vogels. Vandaag worden de handschriften uit de voormalige cisterciënzerabdij Ter Duinen ook digitaal ontsloten via de MMMonk website. Zowel de fysieke preservatie, het onderzoek als de digitale ontsluiting verankeren zich in deze unieke collectie middeleeuwse handschriften.