Dit mandaat betekent dat ze in de eigen (nieuwe) parochie ingeschakeld kunnen worden om de uitvaart in een woord- en gebedsdienst te leiden. De cursisten werden door hun deken of pastoor voorgedragen en hadden al vorming rond geloofsverdieping ontvangen.
Aanleiding voor de opleiding is dat er op sommige plaatsen nog vrij veel kerkelijke uitvaarten zijn. Gebedsleiders kunnen daar een deel van op zich nemen. Intussen groeide ook het inzicht dat de uitvaart niet noodzakelijk – en soms zelfs beter niet – tijdens de eucharistie hoeft plaats te vinden. De woord- en gebedsdienst beoogt ook mensen voor wie de eucharistie (nog) vreemd is, maar die toch beroep doen op de Kerk. Ze krijgen er de kans om midden rouw en verdriet een gelovig perspectief te ontwaren.
De gebedsdienst is dus geen ‘mindere mis’, maar een goed pastoraal alternatief en een volwaardige liturgievorm voor de uitvaart: er wordt uit de Schrift gelezen, er wordt gebeden en gezongen. De woorden en gebaren van de eigenlijke afscheidsliturgie zijn dezelfde als in de ‘klassieke’ uitvaart.

In de loop van enkele maandelijkse bijeenkomsten werden de kandidaten vertrouwd gemaakt met de uitvaartliturgie. Die wil een kleine Paaswake zijn rond een overleden gedoopte. De uitvaartviering is dus net als de doop zelf een concretisering van het grote mysterie van Jezus Christus’ dood en opstanding. Alle ingrediënten werden systematisch verkend en ingeoefend: de woorddienst als een dialooggebeuren tussen God en zijn volk, de preek als een actualisering daarvan (ook op dat donkere ogenblik), de kracht van liturgische muziek, de (Bijbelse) logica van de rituelen,...
Cursisten getuigen hoe aloude en soms versleten woorden of gebaren nu hun volle betekenis hebben gekregen. Intussen doorliepen ze een stagetraject op een stageparochie waarbij ze telkens meer taken opnamen in en rond de uitvaartviering.
Goede communicatie nodig
Dat deze mensen nu van de bisschop een mandaat ontvangen hebben, wordt ter plaatse best bekendgemaakt ter gelegenheid van een parochiale zondagsviering en ook in de lokale editie van Kerk en Leven. Goede communicatie, ook met de uitvaartondernemers, verhoogt de kans dat deze gebedsleiders effectief ingeschakeld worden in de pastoraal en in de liturgie.
Bij de betrokken pastoors groeit hopelijk snel het vertrouwen om deze gebedsleiders werkelijk te betrekken. Zij zullen in bepaalde gevallen best zelf in een woord- en gebedsdienst voorgaan om deze ingang te doen vinden.
Misschien is het wenselijk om een kleine equipe op te richten van waaruit de gebedsleider kan functioneren. Enkel het engagement van een team voorkomt dat men uit eigen naam gaat handelen of dat uiteen groeit wat in het kerkelijke leven samen hoort: ziekenzorg, rouwzorg, de liturgie en de (parochie)gemeenschap).
De gebedsleiders die respectievelijk in april en juni 2016 een mandaat ontvingen voor een periode van zes jaar zijn:
- Aerts Jozef (Lebbeke)
- Blommaert Kristina (Lebbeke)
- Bruggeman Agnes (Deinze)
- Ceulemans Wiske (Lebbeke)
- De Meersman Ingrid (Lede)
- De Ruyck Rita (Deinze)
- Debisschop Rita (Ronse)
- Demarey Katrien (Deinze)
- D'Hauwe Christianne (Lede)
- Dilewyns Luc (Dendermonde)
- Janssens Emmy (Erpe-Mere)
- Liessens Gerrit (Lede)
- Nuyttens Mie (Kruishoutem)
- Schelfaut Bert (Lokeren)
- Rasschaert Eric (Wetteren)
- Timmerman Veerle (Aalst)
- Van Bladel Hilde (Temse)
- Vanderbeke Karel (Aalst)
- Vercamer Ria (Deinze)
- Vlieghe Luc (Aalst)
Zij zullen in de loop van het werkjaar 2016-2017 samen met de gemandateerde gebedsleiders uit 2012 uitgenodigd worden voor een avond van opvolging en navorming.
We danken hen voor al hun inzet tijdens de opleiding en (voortaan ook) in de eigen parochie.
Contact: dieter.van.belle@ccv.be, tel. 09 235 78 52.
Bekijk hier een interview met twee van de gemandateerden (TV Oost)