Onthaal vluchtelingen | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Bisdom Gent

Bisdom Gent

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Contact Informatie over het bisdom Gent
      BisschoppenOver het bisdom GentOrganisatie en dienstenBeleidsdocumentenDekenaten en parochiesKerkfabriekenBedevaartsplaatsen bisdom GentFonds KerkopbouwContact
      Beleidsdocumenten Communicatie
      Elektronische NieuwsbriefBisdomblad KerkpleinJaarboekRecente personaliaBeleidsdocumentenVacaturesSeksueel misbruik melden
      Vicariaten en pastorale diensten
      ParochiepastoraalDiaconie en caritasOpleiding en vormingCatecheseCCV in het bisdom GentJongeren en gezinnenOnderwijsOecumeneRoepingen-wijzerPermanent diaconaatReligieuzenBedevaarten Bisdom GentHoger Diocesaan Godsdienstinstituut Sint-Baafshuis
      Kerk-zijn dat is ...
      Geloof ontdekken en verdiepenSamen vieren en biddenZorg dragen voor mensen
      Privacyverklaring Recente personalia Vacatures Synodaal proces Steun Fonds Kerkopbouw
Kerkopbouw 2022-2023 © Bisdom Gent, ontwerp: Nathalie Praet

Onthaal vluchtelingen

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 25 oktober 2022 - 11:56
Afdrukken

Aurélien Léchère werkt als finacor (financieel-administratief coördinator) voor het dekenaat Gent. Hij woont ondertussen meer dan 10 jaar in België en is betrokken bij de ‘Oekraïense parochie’. 

aurelien2.jpg

Aurélien Léchère  © Bisdom Gent

“De oorlog in Oekraïne begint aan zijn negende maand. Maar eigenlijk is de verdrukking en de dreiging al veel langer aan de gang. Nu is er nog alleen nog meer onzekerheid en miserie dan eerste fase van het conflict. Mensen die terugkeren naar hun deels verwoeste steden, de voortdurende en schijnbaar willekeurige regen van bommen … niemand weet hoe het zal evolueren.

Ook de opvang en de hulpverlening hier in Gent hebben inmiddels andere vormen aangenomen. Vóór de zomer functioneerde de St-Salvator kerk (waar sinds juni 2018 de ‘Oekraïense’ Grieks-katholieke parochie een onderdak heeft) als een plek van onthaal en informatie.  

Alles wat voor ons vanzelfsprekend is, is nieuw voor mensen die ontredderd als vluchteling toekomen uit een ander land.

Om maar te zwijgen van al die administratie. Welke verblijfsdocumenten zijn nodig? Wat is een OCMW? Hoe neem ik de bus? Velen van hen spreken geen Engels.  Ondertussen hebben we deze eerstelijnsopvang kunnen doorgeven aan eigen werkingen van de overheid. Daar zijn ze bijgebeend met de meer structurele opvang, iets wat er in die eerste weken gewoon niet was. 

OPVANG VLUCHTELINGEN 2 L1000468.jpg

Sorteren © Aurélien Léchère

In het begin was er ook de enorme, hartverwarmende golf van solidariteit die zich uitdrukte in een massa goederen die werden gebracht door zoveel mensen. Die moesten eerst gesorteerd worden en daarna opgeslagen, totdat we ze via ons eigen netwerk konden versturen naar verschillende plaatsen in Oekraïne. De kerk werd te klein zodat we zelfs een magazijn moesten gebruiken in Gentbrugge.  Op dit moment is die toestroom weggevallen, maar we merken dat de parochie een soort referentie- of knooppunt is geworden voor ‘Oekraïense vluchtelingen in Gent’. We zijn bekend bij een aantal apothekers, bedrijven, service-clubs en scholen. Eigenlijk bereiken we zo betere en gerichtere resultaten. Met enkele grotere giften konden we bijvoorbeeld het dure medisch materiaal aankopen wat eigenlijk het meest nodig was voor de een kinderziekenhuis in Kyiv en een kliniek in de (onlangs bevrijde) stad Irpin. 

ivan.jpg

bij priester Ivan

Door de vluchtelingencrisis is ons aantal parochianen in Gent sterk toegenomen. Dat geeft een dubbel gevoel: het is fijn dat we met zoveel mensen kunnen vieren, maar de reden waarom ze hier zijn is uiteraard niet goed. De mensen zijn wel dankbaar voor het onthaal maar hebben ook veel troost nodig. Ze verloren familie en vrienden of ze zijn ervan afgescheiden, ze leven in voortdurende onzekerheid over hoe het verder moet en vooral, ze hebben heimwee naar hun land. Ze proberen zich wel te integreren, zoeken een eigen woning en volgen lessen Nederlands maar het gaat vaak  moeizaam. Sinds enige tijd is er ook de gewoonte om naast de viering op zondag samen te komen voor een avond van catechese en gebed. We moeten bidden voor de vrede. 

Gelukkig staan we niet alleen met onze actie. We mogen samenwerken met de sociale diensten van de stad, met de KRAS-werkingen in Gent, en met andere parochies, religieuzen of gewoon mensen die vragen of ze iets kunnen doen. We hebben samen ook al veel geleerd. Niemand van ons was opgeleid voor het ‘onthaal van vluchtelingen’ of de ‘ondersteuning van oorlogsgebieden.’ Stap voor stap leer je wat werkt en wat niet.

Het gaat in de eerste plaats niet over het geld (al is dat wel nodig), maar over de mensen die bereid zijn zich met hun eigen talenten en ervaringen te engageren.

Het is mooi om zo een levendige kerk te tonen, die openstaat voor iedereen. Want onze hulp is niet afhankelijk van de geloofsachtergrond van mensen. Ons hart moet gaan naar allen die in nood verkeren. Voor mezelf is het mijn plicht als christen en als burger. Je hoeft geen Oekraïner te zijn om solidair te zijn met een land dat in oorlog is.” 

Naast de hulp aan de vluchtelingen uit Oekraïne zijn er nog zoveel andere vormen van ondersteuning aan de vluchtelingen uit andere landen (Syrië, Eritrea, Afghanistan,...) die hier al langer zijn of nu opnieuw toestromen. Ook hen willen we niet vergeten.

 
Ter gelegenheid van de Werelddag van Migranten en vluchtelingen (25/9) bezocht bisschop Lode in dat verband vzw De Tinten. 
 

Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.

Met uw steun voor Kerkopbouw maakt u het mee mogelijk dat we als Kerkgemeenschap mee zorg dragen voor mensen op de vlucht. 

Terug naar homepage Kerkopbouw

Campagne Kerkopbouw Bisdom Gent © Bisdom Gent

Gepubliceerd door

Bisdom Gent

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Johan Van der Vloet, hoofdredacteur van Tertio © Tertio
readmore

Standpunt van Johan Van der Vloet in Tertio: Chatbot

icon-icon-artikel
Ook IJD Jongerenpastoraal is tegen pesten © Stip-it 2023
readmore

IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen trekt mee de lijn tegen pesten

icon-icon-nieuws
Tertio nr. 1.200 van 8 februari 2023. © Tertio
readmore

Tertio nr. 1.200 van 8 februari 2023

icon-icon-blog

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook