Tien jaar Arkgemeenschap in Gent | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's

kerknet

  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale Eenheid Kana Oostende

Pastorale Eenheid Kana Oostende

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Vormsel Eerste communie Misvieringen Doopsel Naar de overkant Lichtmisviering met kinderzegen Contactinformatie Kerkelijk huwelijk Zorg voor mensen en solidariteit GDPR - pastorale eenheid Kana Verenigingen Wie zijn wij? Open Monumentendag 2021
100 % mens in de Ark © Ark Gent

Tien jaar Arkgemeenschap in Gent

Peter Malfliet

Peter Malfliet

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 23 november 2021 - 17:53
Afdrukken
Een artikel uit Kerkplein jg 29, nr 4 waarin we kennismaken met de jarige gemeenschap, haar bewoners en geëngageerde vrijwilligers.

logo3@2x.png

logo ark gent

Tien jaar geleden, op 27 november 2011 om precies te zijn, werd de Arkgemeenschap in Gent boven de doopvont gehouden. Ze kreeg onderdak in de Oude Abdij in Drongen. Onlangs verhuisde ze tijdelijk naar het voormalige woonzorgcentrum Home Claire. 600 (!) verhuisdozen gingen mee. We kijken terug op die tien jaar met voorzitter Dirk Vereecke, vrijwilligster Anne Ingels en ‘gasten’ (zo heten de Arkbewoners) Geert, Sarah en Christof.

“Bij ons tellen mensen met een verstandelijke beperking voor 100% mee,” dat lees je op de website van De Ark Gent en vervolgens: “Zo delen we het leven van elke dag.” Dat is wezenlijk voor de Arkgemeenschap. ‘Assistenten’ (want zo heten de personeelsleden), vrijwilligers, inwonende studenten en jongeren uit het buitenland die een jaar komen meeleven, delen met elkaar het dagelijkse leven. Dirk Vereecke: “Die gemeenschapsvorming die ook vele andere vrijwilligers en sympathisanten verenigt rond de Ark, is wat ons het meeste kenmerkt.” 

_DSC0440-bewerkt.jpg

Schuif maar mee aan... © foto: Pierre Cloquet

Geert, Sarah en Christof schuiven mee aan. Geert en Sarah behoren samen met Nikola tot de pioniers. Zij waren er tien jaar geleden al bij. Christof sloot twee jaar geleden aan. Hij weet de precieze datum: 6 november 2019. “Hier kan ik echt mezelf zijn, dat was vroeger niet zo,” zegt hij. Geert voegt met overtuiging toe: “We discussiëren wel eens maar we zien elkaar hier allemaal graag.” Sarah vindt dat er in de Ark altijd wel iets te beleven valt. “Alle gelegenheden zijn hier goed om te feesten,” weet Christof.

89B14720.jpg

In de Ark ... © foto: Hilde Flobert

Vandaag zijn er negen bewoners. Naast de zeven assistenten en de verantwoordelijke die er werken, zijn er ook drie studenten op kot en leeft een studente uit Duitsland een jaar mee. Die studenten zorgen voor de nachtpermanentie. “Dat is een goede zaak,” vindt Geert, “als we ’s nachts ziek worden, kunnen we bij hen terecht.” De traditie om buitenlandse studenten te ontvangen die een jaar meeleven, vind je in alle Arkgemeenschappen. Ze komen vaak uit Duitsland. Het is daar een goed ingeburgerde gewoonte dat je na je middelbare studies een maatschappelijk engagement opneemt voor een jaar. Dirk weet dat de organisatie die dikwijls mensen naar de Ark stuurt, nog wortels heeft in de Wiedergutmachung na de oorlog. Duitsers zagen het als een compensatie voor het leed dat ze andere volkeren hadden aangedaan. Sara vindt het altijd wel spannend wanneer er een nieuwe buitenlandse student aankomt. “Maar we onthalen ze altijd zeer feestelijk. Ze zijn echt welkom!”

_DSC0429-bewerkt.jpg

Dirk Verreecke © foto: Pierre Cloquet

Dirk: “Met onze tien jaar zijn we nog altijd een jong initiatief. De Ark Antwerpen bestaat al 45 jaar en heeft drie ‘foyers’ (zo noemen we een residentieel huis) en heeft daarnaast een eigen dagbesteding waar ook mensen van buiten de Ark terechtkunnen. De Ark Brugge vierde zijn 25-jarig bestaan en heeft twee foyers. Eigenlijk moet je als Arkgemeenschap nog een tweede initiatief hebben. Dat hoeft geen foyer te zijn. In Belfast bijvoorbeeld heeft de Arkgemeenschap een initiatief van soepbedeling opgezet. Maar wij zijn zo ver nog niet. In Kortrijk is een Ark-project opgestart waar gasten op regelmatige tijdstippen samen komen, maar waar nog geen residentiële opvang is voorzien.”

_DSC0433-bewerkt.jpg

Anne Inghels © foto: Pierre Cloquet

Anne: “Wat we missen is een eigen atelier of dagbesteding. In Drongen konden we een tijdje gebruik maken van het houtkot waarin onze gasten mooie dingen knutselden die ze dan op de kerstmarkt verkochten. Wel zorgen we ervoor dat ze ergens aan de slag kunnen: logistieke hulp in een woonzorgcentrum, meehelpen in een boerderij of een tuin onderhouden. Die dagbesteding brengt ook structuur in hun dag of week. Het is ook een uitlaatklep en dat hebben ze wel nodig omdat ze natuurlijk dicht op elkaar leven.

Er kan dus wel eens een uitspatting zijn, maar omdat ze – zoals Geert zei – elkaar graag zien, wordt dat altijd weer bijgelegd.”  

Dirk: “Toen zo’n 55 jaar geleden de eerste Arkgemeenschappen ontstonden waren de assistenten allemaal ‘langetermijnassistenten’, dat wil zeggen dat ze inwoonden in de foyer. Hier in Gent is Anja ’t Kindt overgekomen van de Ark Antwerpen en heeft ze zes jaar ingewoond. Maar vandaag hebben de meeste Arkgemeenschappen geen langetermijnassistenten meer. Dat is begrijpelijk, gezien de evoluties in onze cultuur. Mensen willen ook nog hun eigen leven leiden. Zet dat het project onder druk? Niet noodzakelijk, vind ik. Er zijn vele manieren om het leven te delen. Het vraagt wel andere inspanningen om de assistenten te laten ingroeien in de missie en de opdracht van de Arkgemeenschap en om hen in contact te brengen met de oorsprong van de beweging. Met de Ark Vlaanderen worden daar initiatieven rond genomen. Wie hier komt werken weet en ervaart al snel dat we een eigen cultuur hebben.

Gemeenschapsvorming gebeurt op vele manieren.”

Anne: “Wat je hier dagelijks kan meemaken, is heel bijzonder. Alles draait rond die gemeenschap en het samen leven. Dat gebeurt in vreugdevolle en soms ook verdrietige of pijnlijke momenten (zie ook kader onderaan). De Arkgemeenschap is voor ieder die erbij betrokken is een echte leerschool. Je leert zo veel van de onbevangenheid en openheid van de gasten. Ze zijn puur en dat is heilzaam.”

92775CA1.jpg

Ark Gent © foto: Hilde Flobert

 

Dirk: “In Gent waren de pioniers tien jaar geleden kerkmensen die samen een droom hadden, erin geloofden en die droom ook waargemaakt hebben. Maar natuurlijk doken er in die tien jaar vele ‘wetten en praktische bezwaren’ op. Ook wij moeten rekening houden met de complexe wetgeving van de ‘persoonsvolgende financiering’. Gelukkig hebben we nu een goede samenwerking binnen Ark Vlaanderen waarin we elkaar op dit vlak ondersteunen. Het zoeken naar een nieuwe woonst was een ware lijdensweg. En ook nu zijn we slechts voorlopig gehuisvest. Maar daartegenover staat een mooie gemeenschap die we hebben uitgebouwd met een breed netwerk van mensen die helpen en sympathiseren.”            

Bij mijn vertrek liggen een aantal gasten op de bank intens te kijken naar het voetbal. Een Europese match van AA Gent. En raad eens wie gewonnen heeft? Uiteraard Gent (0-1 tegen Belgrado). Dat kan niet anders met zo’n gemeenschap achter je! “Kom je morgen naar Arkaffee?” vraagt Geert, “Het is het eerste na corona!” Dat zal ik toch eens moeten doen.

Helaas is het Arkaffee waarmee op vrijdag 26 november 10 jaar Arkgemeenschap in Gent gevierd zou worden uitgesteld wegens corona. 

Peter Malfliet

  • Meer weten over wat er nog in ons bisdom leeft? 
    (Her)aboneer je digitaal op Kerkplein
    als individu of voor een groep
  • vraag een gratis proefexemplaar aan via kerkplein@bisdomgent.be  

Gepubliceerd door

Bisdom Gent

Meer

Mens en Maatschappij
Artikel
De Ark Gent

Deel dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share via Email

Lees meer

Jezuïet Jörg Alt redt voedsel uit supermarkt containers, maar in Duitsland is dat nog steeds diefstal. © Ignis Webmagazine
readmore

Duitse jezuïet steelt voedsel uit container van supermarkt

icon-icon-artikel
Emmanuel Macron © En Marche
readmore

Frankrijk: praktiserende katholieken stemden overwegend Macron

icon-icon-nieuws
De Frauenkirche in München © Wikipedia
readmore

Minstens 497 misbruikslachtoffers in aartsbisdom München

icon-icon-nieuws

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2022 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook