Bisschop Lode vertelt in deze aflevering over wat 'vasten' concreet kan betekenen.
We leven in een maatschappij die precies het omgekeerde promoot van wat 'vasten' beoogt, een maatschappij waarin je onmiddellijk op al je behoeften moet kunnen antwoorden.
We moeten de overgang maken van behoefte naar verlangen. (…) Ik moet mijn behoeften inperken en beheersen om te komen tot een leven van verlangen. En dat heeft altijd te maken met relaties. Ik treed uit mijn beperkte klein wereldje om in relatie te treden met andere mensen en ook in relatie te komen met God. (...) Ik denk dat we, ook in onze cultuur, niet te lichtvaardig mogen zeggen: ‘ja, vasten in eten en drinken, dat is alleen maar oppervlakkig.’ Het is niet toevallig dat in alle godsdiensten vasten in de eerste plaats betekent: ‘inperken van eten en drinken’. (…) Het is niet zichzelf tekort doen, het is zeggen: ‘we gaan dat inperken zodat er een ander verlangen naar boven kan komen.’
Vasten helpt om jezelf beter te leren kennen. Je moet maar eens proberen te vasten: heel vlug komen er negatieve gevoelens naar boven. Er komt woede naar boven waarvan je je niet bewust was. Er komen verlangens naar boven die je normaal niet onderkent… dus is de vastenperiode ook een periode van zelfkennis.
Ik perk bepaalde dingen in, om met mezelf geconfronteerd te worden en me af te vragen: wat doe ik daarmee?
Neen, het gaat dus niet alleen over 'eten en drinken' maar het begint daarmee… om meer tijd te maken voor relatie. De leegte die er is, moet ik opvullen met iets positiefs. Anders zit je alleen maar in de woestijn in de confrontatie met negatieve gevoelens. Het evangelie zegt: “Nee, steek meer tijd in die Godsrelatie door het gebed. Geef meer tijd en aandacht aan de medemens die het nodig heeft.”
Het eerste deel (32 min) kan je in zijn geheel bekijken op deze pagina. Je vindt er ook de vragen die gesteld worden in het gesprek en die gebruikt kunnen worden bij een vastenbezinning. (Hoe antwoord ik zelf? Wat herken ik in het antwoord van de bisschop? Wat roept vragen op?) Een tweede deel van het gesprek over de Goede Week publiceren we half maart.
Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.