Dagboek van bisschop Lode op solidariteitsbezoek in Oekraïne | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Bisdom Gent

Bisdom Gent

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Contact Informatie over het bisdom Gent
      BisschoppenOver het bisdom GentOrganisatie en dienstenBeleidsdocumentenDekenaten en parochiesKerkfabriekenBedevaartsplaatsen bisdom GentFonds KerkopbouwContact
      Beleidsdocumenten Communicatie
      Elektronische NieuwsbriefBisdomblad KerkpleinJaarboekRecente personaliaBeleidsdocumentenVacaturesSeksueel misbruik melden
      Vicariaten en pastorale diensten
      ParochiepastoraalDiaconie en caritasOpleiding en vormingCatecheseCCV in het bisdom GentJongeren en gezinnenOnderwijsOecumeneRoepingen-wijzerPermanent diaconaatReligieuzenBedevaarten Bisdom GentHoger Diocesaan Godsdienstinstituut Sint-Baafshuis
      Kerk-zijn dat is ...
      Geloof ontdekken en verdiepenSamen vieren en biddenZorg dragen voor mensen
      Privacyverklaring Recente personalia Vacatures Synodaal proces Steun Fonds Kerkopbouw
B.Lode met reisbegeleiders priester Ivan en Ségolène © Bisschoppenconferentie

Dagboek van bisschop Lode op solidariteitsbezoek in Oekraïne

Lode Van Hecke

Lode Van Hecke

icon-icon-blog
Gepubliceerd op woensdag 22 februari 2023 - 20:18
Afdrukken
Van 20 tot 24 februari brengt de Gentse bisschop samen met drie collega's een pastoraal bezoek aan Oekraïne. Hier lees je zijn impressies.
  • Volg ook de blog van de bisschoppen op Kerknet: Blog bisschoppen in Oekraïne: 'Zwaar onder de indruk'
     

Woensdag 15 februari 2023

Onze reis naar Oekraïne nadert. Onze, dat betekent vier bisschoppen: Johan Bonny, Lode Aerts, Jean Kockerols en ikzelf. Het idee is gekomen van priester Ivan Danchevskyi, na een reis in zijn geboorteland. Hij zei me: “Wat denk je, zou het geen goed idee zijn als de Belgische bisschoppen naar ons land kwamen? Het zou een bemoediging zijn voor onze mensen daar. Het is immers niet voldoende geld en materiaal te geven om solidair te zijn.

Het is ook nodig dat mensen komen en met hun eigen ogen zien wat er gaande is bij ons en mensen ter plaatse ontmoeten.”

Ik was onmiddellijk gewonnen voor dat idee. Na erover gesproken te hebben met onze aartsbisschop kardinaal Jozef De Kesel die mij aanmoedigde, nodigde ik de andere bisschoppen uit. Omwille van data en omdat we niet met een grote groep konden reizen, is dit de delegatie van de Belgische bisschoppen die een pastoraal bezoek brengt op uitnodiging van de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk. We worden begeleid door priester Ivan en door Ségolène Mykolenko, assistente van de bisschop van de ‘Eparchie Sint Volodymir de Grote’ in Parijs. Een ‘eparchie’ komt overeen met een bisdom bij ons, alleen is het in dit geval veel groter: het gaat om heel Frankrijk, België, de Benelux en Zwitserland. Priester Ivan leidt de gemeenschap in Gent die samenkomt in de Sint-Salvatorkerk (Heilig Kerst) in Gent. Hij is ook vicaris voor de gemeenschappen in België.

We vertrekken maandag. Ter voorbereiding bekijk ik vanavond op VRTMax een uitzending van Rudi Vranckx, Tussen oorlog en vrede. Hij gaat met twee jonge volwassenen, Meryem en Maksim, Oekraïne verkennen. Ik zal wellicht ongeveer hetzelfde zien, maar zal vooral dezelfde emoties meemaken. In ieder geval bereid ik me voor op moeilijke emoties. 

Zondag 19 februari 2023

Nog een uitzending van Rudi Vranckx bekeken, De eeuwige oorlog - Oekraïne. Dit is niet de oorlog van één jaar, maar een volgende episode in honderd jaar oorlog. Vranckx leert ons de achtergrond. Het helpt mij verder te zien dan de emoties die een oorlog oproepen. Of moet ik het anders zeggen: zullen we ooit emoties genoeg hebben om een andere wending aan de geschiedenis te geven? Of in de woorden van paus Franciscus:

“Zal de mensheid, de moed, de kracht of zelfs de mogelijkheid hebben om rechtsomkeer te maken?”

Maandag 20 februari 2023

Met priester Ivan en mevrouw Ségolène reis ik ’s morgens vroeg naar Brussel. Eenmaal op het vliegtuig, dat om technische redenen vertraging heeft, vernemen we het bezoek van president Biden aan Kiev. Voor vandaag is de veiligheid daar alleszins verzekerd! Hopelijk ook nog na zijn vertrek. Maar ik weet niet wat zo’n bezoek betekent in het scenario van een oorlog die alsmaar escaleert. In ieder geval wordt het verrassende bezoek van Biden aan Oekraïne op de voet gevolgd en dat zal de hele dag zo blijven. 

Na een vlucht van twee uur landen we in de luchthaven van Warschau. Hij heet Chopin. What’s in a name? Zullen we door het avontuur walsen? Het woord lijkt ongepast voor het soort bezoek dat we brengen, vooral als walsen samengaat met mondaine glitter. We bereiden ons voor op iets anders, iets veel meer aangrijpend. Maar de muziek van Chopin is ook niet zo oppervlakkig als sommigen denken! Moeten we niet altijd in de diepte kijken?

ma 20.02 Polen.jpg

Tussenstop bij de zusters in Warschau   © Februari Oekraïne

In Warschau hebben we enkele uren voor ons. We worden verwacht in een zustercongregatie, gesticht in Oekraïne maar met een provincie in Polen. We rijden met de taxi langs de Wisla, de grote rivier die door Warschau loopt. We zien aan de overkant de oude stad met het koninklijk paleis, helemaal bevlagd met de poolse, de oekraïense en de amerikaanse vlag. Hier zal het bezoek van Biden in ieder geval geen verrassing zijn. Biden zal morgen een toespraak houden waar naar uitgezien wordt. Bij de zusters krijgen we een middagmaal zoals alleen zusters dat kunnen… Een beetje voor 18u vertrekt onze rechtstreeks trein vanuit Warschau naar Kiev. We zitten er nu op. Het is een schuddende trein die mij doet afvragen of we wel zullen kunnen slapen. We komen morgen na de middag aan na een reis van twintig uur!

 

Dinsdag 21 februari 2023

De nacht was nu niet bepaald wat je rust kan noemen. Rond 22 u krijgen we de Poolse douane op bezoek voor de controle van de paspoorten. Drie jonge vrouwen en een jonge man, waarmee niet gelachen kan worden. Een uur later pas begint de echte miserie. De trein stopt om het onderstel en de wielen aan te passen aan de sporen van Oekraïne. Dat vraagt vier uur tijd. Onze lange trein (wagon-lit) wordt met harde kloppen door elkaar geschud. Verward en wanhopig rijdt hij heen en terug alsof hij niet weet waarheen. Buiten hebben de arbeiders het koud. Ondertussen worden onze paspoorten opgehaald, dit keer door de Oekraïense douane, om drie uur later teruggegeven te worden. Telkens word je daarvoor wakker gemaakt (tussen 23 u en 4 u, ondertussen is dat 5 u in Oekraïne)… maar wakker ben ik eigenlijk de hele nacht gebleven. Als alles achter de rug is, kunnen we beginnen slapen, een paar uur toch. Als onze trein eindelijk vertrekt richting Kiev (zonder onderbreking dit keer) zegt Ivan: “Welkom in Oekraïne!” Toch wel indrukwekkend: een simpele grens scheidt een ‘normaal’ land van een land in oorlog. Maar ook een rijker Europees land van een duidelijk armer land.

Als ik wakker word is het helder weer. De zon komt er eventjes door. Een zondags gevoel. We rijden in een grote vlakte met hier en daar bomen tussen kleine landelijke huisjes die ver uit elkaar staan. Er zijn vele bosjes en in de verte grotere bossen. Lange opgeschoten, want niet uitgedunde, pijnbomen en loofbomen (veel berken) schuiven langs de trein voorbij. Een van de eerste zichten is een byzantijnse kerk, zo helemaal alleen in de natuur. Groene muren en gouden ajuinkoepels. Dan voel je al een beetje de verandering van cultuur. Dat gevoel wordt nog versterkt als je de taal niet kent en het cyrillisch geschrift niet kan ontcijferen. Ook in Polen had ik al dat gevoel: je bent helemaal afhankelijk van mensen die het kunnen lezen in je plaats en dan vertalen. Het zijn evenwel mooie talen.

Op onze reis zien we de enorme graanvelden niet waar Oekraïne zo bekend voor is en die de gele kleur aan de nationale vlag gegeven hebben (de blauwe streep verwijst naar de hemellucht). De grond is zompig. De sneeuw is zopas gesmolten. Alles ligt er vredig bij. Hier toch. Straks zien we de sporen van een andere realiteit.

Dit is dus het land dat de grote buur begeert en koste wat het kost wil hebben, ook al sluiten de mensen zich liever aan bij “ons”. En dat “bij hen” of “bij ons” geeft wereldwijde spanningen!

We naderen stilaan Kiev. De huisjes zijn armtierig en zouden wel eens een nieuw verflaagje verdienen. In de meer geïndustrialiseerde zones wisselen ze af met grote zielloze woonblokken die stammen uit de tijd van het communisme. Niet vergeten dat Oekraïne groter is dan Frankrijk.

Onze trein rijdt langs het triestig beroemde Bucha. De stad is gebombardeerd. Vanuit de trein zie ik alleen in de verte een zwart gerookt appartementsgebouw. Voor mij is het het eerste zichtbaar spoor van de oorlog. Een beetje verder, vlak bij de spoorweg, zie ik de Grieks-katholieke kerk. We zullen Bucha morgen bezoeken. 

Ontmoetingen

We worden aan de trein opgewacht door Mgr Hlib Lonchyna, administrator van de éparchie in Parijs. Eenmaal uit het station zien we het uitgebrande gebouw van Samsung. Je kan je moeilijk inbeelden wat hier een jaar geleden is gebeurd, toen het grootste deel van de vier miljoen hoofdstadbewoners in paniek is gevlucht. Een deel van hen is teruggekeerd. Maar een jaar geleden vertrok iedereen die kon in allerijl. Van de ambassadeurs bleven alleen de pauselijke nuntius en de ambassadeur van Polen over. De bisschoppen bleven allen.

Dat de Russen het land zouden binnenvallen geloofde niemand. Maar plots was het zover en het begon in Kiev. Enerzijds hadden de Russen hun slag goed voorbereid. Ze waren al geruime tijd overal geïnfiltreerd. Sommigen werden zelfs lid van het kathedraalkoor. Hun opdracht was een lijst op te stellen van de personen die moesten gefusilleerd worden.

Maar ze hadden de morele draagkracht van de Oekraïeners onderschat en zich ook totaal vergist in het feit dat Russisch spreken nog niet hetzelfde was als kiezen voor Russische bezetting!

Alleen wie financieel belang had bij Rusland, koos ervoor. In plaats van toegejuicht te worden door de plaatselijke bevolking, ging deze in de verdediging. Dat was een totale misrekening van de Russen.  

We logeren in het Grieks-katholiek patriarchaat waartoe onze Gentse priester Ivan behoort. Het gebouw ligt aan de overkant van de Djepr, die dwars door Oost-Europa loopt. We hebben een prachtig zicht op de stad. Maar de rivier is zo breed dat de afstand toch wel groot is. 

Deze namiddag hebben we in het patriarchaat een vrij lange ontmoeting met de grootaartsbisschop van de Oekraïense Grieks-Katholieke Kerk, Mgr Svjatoslav Sjevtsjoek (52 j.). Hij begint met ons te bedanken omdat we de moed hebben naar Oekraïne te komen, in een periode waarin iedereen een nieuwe aanval van Rusland verwacht. We antwoorden dat zijn moed en die van zijn medewerkers veel groter is dan de onze. De aartsbisschop vertelt ons over het begin van de oorlog en geeft ons inzicht in wat er allemaal gebeurd is en hoe Kerk en land reageren. De beschrijving van de gruweldaden is weerzinwekkend. De moed van de Oekraïners des te bewonderenswaardiger. Er is echter een groot numeriek overwicht bij de Russen. Politiek en oorlogsstrategie lopen in Rusland door elkaar. Ze zijn dus niet bang om mensen naar het front te sturen, ook al weten ze dat ze niet terugkomen. Naar schatting worden lang Russische kant iedere dag 1000 mensen gedood.

- lees verder onder de foto's - 

Broederlijke conversatie met S.B. Mgr Shevchuk  © Bisschoppenconferentie
Ontmoeting met Mgr Sviatsoslav Chevtchouck © Bisschoppenconferentie
Vorige Volgende

We verlaten Mgr Sviatoslav en begeven ons naar de Latijns-katholieke kerk, bij Mgr. Vitaliy Kryvytskyi (50 j.), een salesiaan uit Odessa. Een sympathiek man, bisschop sinds zes jaar. Hij gaat een plechtige eucharistieviering voor om onze mensen in België te bedanken voor wat ze doen voor Oekraïne. In ons bisdom Gent vangen we 1500 vluchtelingen op. De bisschop is zichtbaar aangedaan als ik zeg dat we omwille van de eerste verjaardag van de oorlog de Oekraïense vlag weer zullen hijsen op de toren van de Sint-Baafskathedraal.

- lees verder onder de foto - 

met Mgr Vladimyl © Bisschoppenconferentie

Tijdens het avondmaal antwoordt Mgr Vitaliy duidelijk en direct op onze vragen. In de marge van onze gesprekken vraag ik mij af hoe al die verschillende kerken overkomen bij het grote publiek. Je hebt de Oekraïens orthodoxen (die aansluiten bij Constantinopel) en de Russisch orthodoxen, waarvan de enen aansluiten bij Moskou en anderen eerder bij Oekraïne. Bij de katholieken heb je de Grieks-katholieken en de Latijnen. 

Van de kerken in het algemeen kan echter gezegd worden dat ze heel wat doen voor de opvang van de vluchtelingen en rouwende families.

Ze onderhouden daardoor een positieve relatie met de regering. Maar uit de pers worden ze meestal systematisch geweerd, tenzij als het over negatief nieuws gaat. De pers is in handen van groepen die andere belangen hebben. Een situatie die we van elders ook wel kennen….
 
Er was afgesproken dat we zoals de Frans delegatie gedaan heeft onze ambassadeur, Peter Van de Velde, zouden ontmoeten. Maar hij laat weten dat hij zich niet kan vrijmaken. Ik heb ook een kort telefonisch contact met Tatiana Stawnychy, voorzitster van Caritas Oekraïne. Spijtig genoeg laat ons overvol programma geen ontmoeting toe. Het zou mij nochtans bijzonder geïnteresseerd hebben. Vanuit Caritas International in België komen onze giften hier terecht.

Volg deze link voor hulp aan Oekraïne via Caritas International 

De gesprekken van deze namiddag bereiden ons al voor op de ontmoetingen van morgen, die een paar directe confrontaties met de realiteit inhouden.

- lees verder onder de foto - 

Eucharistieviering in de Latijnse kerk © Bisschoppenconferentie

Woensdag 22 februari 2023 - aswoensdag

Omdat de grieks-katholieken geen asoplegging hebben en we alleen zijn, beginnen we de dag met een eucharistieviering onder elkaar, in het Nederlands. 

Ons eerste alarm (misschien ook het laatste, laat ons hopen). Niet erg: het is een “klein alarm”. Sommigen controleren direct op internet of er nieuws is. Niemand is verontrust. Dus wij ook niet. 

Na het ontbijt met de grootaartsbisschop (hier meestal aangesproken als patriarch) ontmoeten we de hulpbisschop van Kiev, Mgr Joseph Milan. Hij is verantwoordelijk voor de pastoraal in de hoofdstad. Hij herinnert ons eens te meer aan de complexiteit van de Kerken in de stad. Ook het onderscheid in aanpak tussen katholieken en orthodoxen. De katholieken hebben een grotere traditie van sociale aanpak. Vandaar dat velen zich tot ons richten voor hulp. De katholieke Kerk organiseert onderdak voor de velen die geen huis meer hebben en ook gaarkeukens.

Zoals de meesten van onze gastheren (de Kerk is wel heel mannelijk, hé) benadrukt de hulpbisschop dat ons bezoek zo belangrijk is voor hen. Hij ook zegt dat het van onzentwege toch wel moed vraagt om te komen. Voor het ogenblik komt niemand nog uit het buitenland, en wij zijn met vier, de helft van onze bisdommen vertegenwoordigend. Van onze kant herhalen we steeds dat onze enige bedoeling menselijke nabijheid is en tonen dat we allen één christelijke gemeenschap vormen (in die zin heeft ons bezoek ook een oecumenische dimensie). 

Mgr Milan drukt ook zijn hoop uit dat Oekraïne onafhankelijk mag blijven, maar hij voorziet dat de oorlog nog lang zal duren. Het bezoek van Biden was wel een opsteker. Het gaat uiteindelijk om de onafhankelijkheid van het Westen, en daar behoort Amerika ook toe. 


We zijn verwonderd dat er zoveel Latijnse bisdommen zijn in Oekraïne. Maar de geschiedenis leert ons dat de Latijnse Kerk al heel lang in Kiev aanwezig is. Het is eerder een terugkomen na tijdelijk verdwijnen. Maar het is dan ook een niet mis te verstaan aanwezig zijn. Het seminarie van de Grieks-katholieke Kerk telt 70 seminaristen alleen al in Kiev (het seminarie is men aan het vergroten); in Lviv zijn er 200 seminaristen. Zij hebben over heel Oekraïene vijf seminairies (waaronder ook nog Tchernobyl). De Latijns-katholieken tellen voor Kiev alleen 24 seminaristen. Dat betekent dus een kleine honderd voor de katholieke Kerken samen. 

Irpin

Nu zijn we onderweg naar Irpin (Bucha kunnen we niet bezoeken bij gebrek aan tijd). Het is koud en er is lichte sneeuwval. Wij worden op het ergste voorbereid, in de eerste plaats door wegversperringen en militairen die klaar staan voor onmiddellijk in werking treden als dat nodig zou blijken. Naarmate dat we Irpin naderen, zien we hoe langer hoe meer gebouwen die vernield zijn. Soms hoge buildings. Sommige zijn totaal ingestort, andere (ook grootwarenhuizen) zijn uitgebrand. Elders zijn alle vensters eruit. Je ziet dat men probeert te herstellen, maar het zal nog veel, veel tijd vragen voor de streek weer netjes is en bewoond. De brug die Irpin van Kiev scheidt is vernietigd. We kunnen eromheen rijden. En zo geraken we in Irpin, de martelaarsstad, die de russen dachten te veroveren op drie dagen tijd om van daaruit naar Kiev te gaan. Het liep helemaal anders uit. De tegenstand kwam onmiddellijk, maar ook de reactie van de vijand. We gaan eerst naar het Grieks-katholiek kerkje (dat ik al gezien had vanop de trein). Je ziet na een jaar nog goed de schade van ingeslagen granaten en bommen in de tuin. De twee priesters, die op de lijst stonden om vermoord te worden, doen hun verhaal. Een van de twee is een gehuwd priester, maar ook aalmoezenier in het leger. In het decor beginnen we stilaan aan te voelen wat oorlog betekent. Irpin was een mooie, vrij belangrijke universiteitsstad. Het was een residentiestad met vele parken. Op een paar dagen tijd vertrokken dertig duizend mensen, in paniek, langs de enige weg die nog openstond. Een zogezegde “groene corridor”. De russen beloofden de vluchtelingen te laten gaan. Toen een kolonne van 60 km goed op weg was, schoten ze gewoon iedereen neer zonder vrouwen, kinderen of ouderen te ontzien. Ook in de autofile werd er systematisch geschoten. We zullen straks het autokerkhof bezoeken. Maar eerst krijgen we allen een stukje bomschroot om dat te tonen aan onze mensen in België. 

Huis van de Goedheid

Van het kerkje gaan we naar het “Huis van de Goedheid”. Het heeft voor ons – en vooral voor bisschop Lode van Brugge – een speciale betekenis. Dimitri en zijn vrouw Marielle verzamelen daar kleren en verschillende goederen die iedereen kan gebruiken. Nu nog kunnen veel mensen niet terug naar hun huis. Ze zijn alles kwijt. Ook hun werk. Iedereen kan daar gratis meenemen wat hij nodig heeft. De kleren worden bij ons in Tielt verzameld en worden van daaruit naar Irpin gevoerd. Dimitri drukt zijn oprechte dankbaarheid uit voor de hulp die hij op die manier kan delen. 

Op weg naar het kerkhof – eigenlijk een dubbel kerkhof – passeren we langs de gebouwen van de universiteit. Het departement van financiële studies ligt er nog steeds helemaal vernield. Ik denk aan de uitzending van Rudi Vranckx op VRTMAX: Oekraïene, honderd jaar oorlog. Men dacht dat met het nieuwe Europa er een einde gekomen was aan de lange lijdensgeschiedenis. En het kon bijna niet erger (het ergste zou wel de Russische bezetting geweest zijn). 

Bij de foto: In Irpin zagen we de autowrakken, waarin mensen werden gefusilleerd. Mensen en nabestaanden schilderden bloemen op die wrakken, een teken van hoop en leven, zelfs over de dood heen."

- lees verder onder de foto -

Autowrakken in Irpin © Bisschoppenconferentie

Dubbel kerkhof

Ik sprak over een dubbel kerkhof. We komen eerst op het autokerkhof. Daar zijn de wagens verzameld van de mensen die in de kolonne probeerden te vluchten. Die zijn nu opgestapeld op één hoop. Een indrukwekkende hoop schroot. Hier en daar heeft men er zonnebloemen op geschilderd. We zullen die ook nog elders zien op ruïnes. Een teken van hoop in de toekomst.

Zoals iemand opmerkte: niet het leven na de dood. Maar het leven in de dood. De dood niet wegmoffelen. Maar toch leven. Ten minste er blijven in geloven. 


Een beetje verder ligt dan het kerkhof voor mensen. Dan wordt het helemaal ernst. We bezoeken eerst een weg, gereserveerd voor oorlogshelden sinds 2014 (toen begon de huidige oorlog eigenlijk al met de annexatie van de Krim) tot vandaag. De russen hebben veel graven vernietigd, maar niet die laan van de helden. Uit respect? Neen, integendeel. Ze verscholen explosieven in de bloemen, zodat de mensen die hun geliefden gingen bezoeken door ontploffing omkwamen. De russen gingen ook op zoek naar de families van die helden en vernietigden dan het hele huis, met de bedoeling zelfs de laatste herinneringen aan de gestorvenen uit te wissen. Daar heb je geen woorden voor. Terwijl we daar zijn, staan mensen te bidden bij sommige graven.  
Achter de laan van de helden ligt er sinds een jaar een nieuw kerkhof. Veel jonge mensen tussen twintig een vijftig jaar. Maar ook niet-militairen: mannen, vrouwen en kinderen, waaronder velen pas maanden omkwamen onder de gevolgen van de oorlog. De mensen gaan er nog op bezoek. Overal liggen bloemen. Bij de meeste graven staat een bankje en een tafeltje. De mensen blijven er zitten en drinken soms iets.

- lees verder onder de foto - 

Het vergrote kerkhof van Irpin, met honderden slachtoffers © Bisschoppenconferentie

Cultureel centrum

Inwendig stil rijden we naar een cultureel centrum dat helemaal vernietigd is. Het was helemaal vernieuwd en gerestaureerd een week voor de inval gebeurde. Een plaats waar muziek werd gespeel en allerlei evenementen doorgingen. Ik heb daar een klein getuigenis op video gegeven. 
 

Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.

Onze voormiddag blijft eigenlijk duren tot 15:30. Geen tijd om vroeger te eten. Eerst moeten we nog twee bezoeken afleggen, te beginnen met de nuntius Visvaldas Kulbokas. Een nog vrij jonge diplomaat uit Litouwen, die nog maar pas enkele maanden benoemd was toen de oorlog uitbrak. Hij is gebleven. Hij beschrijft op zijn beurt de complexe situatie van Oekraïne, niet alleen kerkelijk, maar ook politiek en cultureel. Omwille van de grote verschillen is de vraag steeds als je een uitspraak doet: wat bedoel je en hoe komt het over bij de toehoorder?

Vooral in een oorlogssituatie worden woorden gemakkelijk uit hun context gehaald en krijgen ze daardoor een heel andere, soms kwalijke betekenis. 


Na de nuntius brengen we nog een bezoek aan Patriarch Epiphania en Metropoliet Oleksandr Drabynko van de Oekraïense Orthodoxe Kerk, ingesteld en dus erkend door de patriarch van Constantinopel, maar verworpen door Moskou. Het is niet aan ons om stelling te nemen in interne zaken van een andere Kerk.

We proberen gewoon christenen te ontmoeten, wie ze ook zijn, en drukken vooral onze zorg uit in de oorlog die alle Oekraïners, wie ze ook zijn, moeten ondergaan. 


Eindelijk kunnen we middagmalen. Het is eerder laat namiddagmalen. We gaan terug naar het Grieks-katholiek patriarchaat om afscheid te nemen van onze gastheer en gaan nog richting seminarie. Een twintigtal minuten rijden. Het seminarie ligt buiten de stad. Het is al donker als we aankomen. We mogen niet te lang blijven, want we moeten tijdig in het station zijn om onze trein te nemen. Vooral moeten onze twee chauffeurs tijdig thuis kunnen komen want vanaf 23u is er de avondklok en dan mag je niet meer op straat te zien zijn.

 Als we aankomen klinken alle klokken zoals dat alleen maar kan in een byzantijnse kerk. Feestelijk. We gaan onmiddellijk naar de kerk, waar de grote groep seminaristen de vespers zingt, meerstemmig, uit volle borst. Je kon er een CD-opname van maken. Je zou denken aan een koor geoefende monniken. Prachtig. Voor we het seminarie verlaten, hebben we nog een ontmoeting met de seminaristen. Weer moeten we horen dat ze bewonderen dat we durven gaan, maar vooral de dankbaarheid dat we ons interesseren aan hun concrete situatie. Dat we met vier bisschoppen samen zijn en tot bij hen gaan lijkt helemaal uitzonderlijk te zijn. 


Om 23 uur vertrekken we met de nachttrein naar Lviv. Ik schrijf deze woorden om 00:27 u en ga nu toch maar slapen. Want om 6:30 komen we aan!

Persaandacht 23 februari

  • VRT: De ochtend en VRTNWS (Mgr Bonny)
  • TV Oost: Bisscbhop Lode in Oekraïne en 3 jaar bisschop
     

Donderdag 23 februari 2023

Ik begin met het einde van de dag, want 24 februari nadert. We zijn niet naar het front gegaan, maar we zijn in een land waarin het front zich bevindt. Dat wil zeggen dat iedereen daar voortdurend mee bezig is en dat iedereen familieleden of vrienden heeft die soms op een gruwelijke manier zijn omgekomen.

Nu vraagt iedereen zich af: zal er morgen, op de eerste verjaardag van de oorlog, iets gebeuren? De opvattingen zijn erg uiteenlopend. Sommigen zeggen: morgen doen de Russen iets. Anderen zeggen: het zal wel duren tot morgennacht of overmorgen. Anderen denken dat het niet voor onmiddellijk is. Maar dat er iets op komst is, daar lijken de meesten toch van overtuigd.

Het 'nieuwe normaal'?

Ondertussen gaat het leven verder. We zijn deze morgen in Lviv aangekomen, niet ver meer van de Poolse grens en op 600 km van Kiev, dus evenzoveel verder van het front. Sommigen spreken over het “nieuw normaal”. Dat betekent dat de mensen zoveel mogelijk normaal doen, maar ze weten dat een slecht lot hen boven het hoofd blijft hangen. De scholen zijn sinds gisteren in het hele land gesloten. Sommige ondernemingen geven vakantie aan hun werknemers, zodat ze tijdig naar hun dorp kunnen terugkeren. Een getuige zegt me dat gisteren al het verkeer in Lviv veel minder druk was.

We vierden vanavond de eucharistie in de kathedraal van Lviv samen met de aartsbisschop. Het was een gebed voor de vrede. Na het avondmaal gingen we naar het seminarie. Een avonddienst die 24 uur ononderbroken gebed voor de vrede moest inleiden. Terwijl we deelnamen aan die prachtige byzantijnse gezangen, zo zalvend en rustgevend, dacht ik aan het geweld aan de andere kant van het land, met weer eens honderden doden op één dag en evenveel families die er radeloos van worden.

Je kan dat allemaal toch niet normaal noemen. Zelfs niet “nieuw normaal”!

Ik wil de dag toch overlopen, als ik nog wil kunnen slapen vannacht, want het was weer een heel gevulde, boeiende maar ook vermoeiende dag. 

Kaholieke universiteit

Deze voormiddag stond in het teken van de katholieke universiteit van Oekraïne in Lviv. Zij werd officieel gesticht in 2002 door de Grieks-katholieke Kerk. De stichter ervan is Mgr Boris Gutzak, die op mijn bisschopswijding was, vandaag precies drie jaar geleden. Zijn ouders hebben veel geïnvesteerd in die universiteit, die eigenlijk ook een antwoord is op de uitdagingen waarvoor het christelijk geloof stond na de val van het communisme in 1989. Ze bestaat uit zes faculteiten, onderverdeeld in een aantal instituten. Het masterdiploma is erkend door de staat. Een kleine, maar ongelooflijk dynamische universiteit, die stilaan uitgroeit tot een prachtige campus en nu al hoog scoort door de kwaliteit. De universiteit werkt aan haar verdere uitbreiding en huist grotendeels in een mooie, moderne nieuwbouw (het mooiste gebouw is getekend door het wereldbekend Duits architectenbureau Behnisch). 

-lees verder onder de foto -

Innovative Center of Metropolitan Andriy Sheptitskiy  ©  Alex Shutyuk

De kerk van de universiteit staat op de plaats waar zich het centrum van het communisme voor heel de streek bevond. Een prachtig nieuw gebouw. Eigenlijk drie kerken. Men is bezig met de byzantijnse mozaïeken aan te brengen. Je moet maar durven. Maar het geloof is hier levendig. 

- lees verder onder de foto -

Kerk Oekraïense katholieke universiteit © Stock photo's

De idee van een katholieke universiteit in Oekraïne kwam eigenlijk van Kard. Josyf Slipyj, een legendarische figuur niet alleen in de Oekraïense Kerk, maar in de wereldkerk. In 1945 besliste Stalin om de Oekraïense Kerk helemaal te liquideren. Slipyj moet achttien jaar lang dwangarbeid in een Siberische goelag doorbrengen. Hij wordt het symbool van de vervolgde Kerk, die maar haar vrijheid vindt na de val van Berlijn in 1989. Slipyj had de val voorspeld, maar kan het spijtig genoeg niet meer meemaken, want hij sterft in ballingschap, vijf jaar vroeger. Als je die geschiedenis hoort vertellen in het museum van de universiteit en als je in de archieven de verhoren kan lezen die priesters en leken moesten ondergaan onder de Russische bezetting, dan begrijp je dat ze nu geen nieuwe dictatuur willen ondergaan. 

Arkgemeenschap

Ik zou over die universiteit nog veel kunnen vertellen. Alleen wil ik hier even oproepen dat we daar een bezoek brengen aan de Arkgemeenschap, waar mensen met een mentale beperking samen leven met studenten. De gemeenschap behoort structureel tot de ruimere studentengemeenschap. Het zal meer dan een iemand verwonderen. Maar de universiteit vindt het belangrijk omdat mentaal minder sterke personen universiteitsstudenten eraan herinneren dat het hart van de mens belangrijker is dan alleen maar verstand. Het klein bezoek aan de Ark doet ons veel plezier, des te meer daar wij, de vier bisschoppen van Antwerpen, Brugge, Brussel en Gent, ons met de Ark nauw verbonden weten. We ontmoeten verder in de universiteit verschillende mensen, waaronder Andryj, gedreven administrator (fondsen) en Roman, die naast zijn leeropdrachten in theologie, ook het oecumenisch instituut leidt. Hoe belangrijk in een land waar christelijke kerken met elkaar geen contact hadden, wat “dankzij” de oorlog toch aan het veranderen is! 

Na de lunch in de studentenrestaurant van de universiteit gaan we naar de Petrus-en-Pauluskerk, de kerk van de militairen. Iedere dag gaan daar een of meerdere begrafenissen door van mensen die in de oorlog omgekomen zijn. De foto’s blijven in de Kerk getoond. Je ziet er honderden. Een speciaal werk als je daar pastoor bent. Hij spreekt over zijn ervaringen, zichtbaar aangedaan. 

Burgemeester

De volgende afspraak is een bezoek aan de burgemeester van Lviv, Andrij Sadovy. Wat zich in mijn geest eerst aanbood als een protocollair bezoek, wordt een ongelooflijk boeiende ontmoeting met een gedreven man. Hij maakte van Lviv een hoofdplaats van medische hulp tijdens de oorlog. We zien een film van een project dat hij aan het uitwerken is om orthopedische hulp te bieden aan mensen die lidmaten kwijtspelen door oorlogsgeweld. Ze kunnen stilaan ter plaatse prothesen produceren. Als je bedenkt dat door puur agressief oorlogsgeweld mensen allerlei (volwassenen en kinderen) een arm, been of wat dan ook kwijtspelen en hun leven voor de rest mank verloopt, niet alleen fysisch maar vaak ook pscyhologisch, dan kan je alleen maar bewondering hebben. Zijn project zal trouwens binnen enkele maanden door de Europese Unie gehonoreerd worden in Brussel. 

- lees verder onder de foto -

Burgemeester Lviv Andrij Sadovy legt zijn project uit © Bisschoppenconferentie

Dezelfde burgemeester ligt ook aan de grondslag van het grootste vluchtelingenkamp in Oekraïne. De bedoeling is drie centra op te richten. Een ervan bestaat en we bezoeken het. Vergeten we niet dat nu al 5 miljoen vluchtelingen door Lviv getrokken zijn. Het kamp, met wooncontainers, huisvest voor het ogenblik meer dan 150 000 mensen. In kamertjes van twee op vier meter wonen tot vier personen. De keukens en andere services zijn gemeenschappelijk. Het project is een realisatie van de stad in samenwerking met de salesianen. De salesianen hadden een groot stuk grond liggen waarop ze dachten een school te bouwen. De plannen waren al klaar toen de oorlog uitbrak. Dan hebben de salesianen besloten om die school uit te stellen, het terrein ter beschikking te stellen voor de vluchtelingen en er zelf te gaan werken. Ook dat is een mooi evangelisch getuigenis. We ontmoetten twee verantwoordelijken van de stad, een salesiaan en natuurlijk ook enkele mensen en kinderen, die vooral uit het oorlogsgebied komen. Als je sommige verhalen hoort is het moeilijk om je tranen te bedwingen.

- lees verder onder de foto -

Containerdorp in Lviv © Bisschoppenconferentie

Hoe de dag verder verlopen is vertelde ik al in het begin: na de mis in de kathedraal hadden we een ontmoeting met de seminaristen. Misschien kan ik er nog aan toevoegen dat er in Lviv en alleen al voor de Grieks-katholieke Kerk 156 seminaristen zijn. Ze konden na een woordje van ons nog vragen stellen. Gezien de atmosfeer gecreëerd door de verjaardag van de oorlog klonk het bijvoorbeeld als volgt: hoe zien jullie de Russisch orthodoxen in België? Maar er was ook een vraag over het synodaal proces in ons land. Weer werd verschillende keren benadrukt hoe belangrijk ons bezoek is, zowel door de aartsbisschop van Lviv als in het seminarie. En weer hebben we hen verzekerd dat we onze mensen zouden inlichten over wat wij meemaken en dat ze op ons mogen blijven rekenen. Ik doe het onder andere door deze nota’s door te spelen. 

Nu maar even gaan slapen, want het is bijna morgen en het zal opnieuw een confronterende dag worden, onze laatste dag in Oekraïne. Voor dit keer althans. Ik kijk toch met een zekere spanning uit naar wat morgen ons zal te bieden hebben, vooral wat de oorlog betreft. Hopelijk niets, want dat nieuw normaal is toch niet niets!
 

Vrijdag 24 februari 2023

Precies één jaar geleden vielen de Russen Oekraïne binnen. Iedereen houdt de adem in voor wat komen gaat.

Voor ons is het de laatste dag van ons bezoek. Het is opnieuw een zeer beklijvende dag. Maar het is een dag van Goede Vrijdag én van Pasen.

Hoop in en doorheen het lijden. 

Mijn laatste dagboekfragment kan je hier lezen: Laatste dag in Oekraïne - dagboek van bisschop Lode Van Hecke 

- lees verder onder de foto's - 

 

Luchakiv kerkhof (2) © Ivan Danchevskyi
Engelbewaarders voor de soldaten en voor de gasten © Ivan Danchevskyi
met metropoliet Ihor Vozniak  © Ivan Danchevskyi
met gouverneur Marksym Kozytstyi  © Ivan Danchevskyi
Bij de familie Dymyd © Ivan Danchevskyi
Bij de familie Dymyd
Vorige Volgende

Ondertussen in Gent ....

Gent, Sint-Baafskathedraal 24 februari 2023 © Bisdom Gent, foto: Aurélien Léchère

Gepubliceerd door

Bisdom Gent

Meer

Blog
Oekraïne

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Op grote posters in de kerk van Lviv vragen kinderen aan hun dode vaders: 'Kom terug!'
readmore

Blog bisschoppen in Oekraïne: 'Zwaar onder indruk'

icon-icon-artikel
Ivan Danchevskyi © productiehuis.eu
readmore

Kerstgesprek met pastoor Ivan Danchevskyi

icon-icon-inspiratie
Luchakiv kerkhof (2) © Ivan Danchevskyi
readmore

Laatste dag in Oekraïne - dagboek bisschop Lode Van Hecke

icon-icon-blog

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook