‘Oecumene’ staat voor alle vormen van dialoog tussen de verschillende christelijke kerken en voor het zoeken naar eenheid in de verscheidenheid. Dat rooms-katholieken, protestanten, orthodoxen, evangelicalen, anglicanen en nog andere christenen onderling verdeeld zijn of zelfs in conflict leven, is geen detail. Het is een fundamenteel probleem voor het getuigenis van eenheid waartoe de leerlingen van Jezus in deze wereld geroepen zijn. Denk aan Jezus’ gebed ‘Mogen allen één zijn, Vader’ (Joh 17).
De oecumenische dialoog wil niet in clichés denken of blijven hangen in het verleden. Verschillen hoeven ook niet uitgevaagd, maar kunnen net een bron zijn van wederzijdse uitzuivering tussen de Kerken. Dialoog is trouwens niet enkel een zaak van gesprek, maar ook van leven en gebed. De cultuur waarin we leven is niet geïnteresseerd in doctrinaire verschillen. Wat er toe doet is het gelovige getuigenis over Jezus Christus.
Deze webpagina verwijst naar initiatieven waarbij er een link is tussen oecumene en het bisdom Gent of de ruimere Kerk. Welkom.
Terugblik colloquium 1700 jaar oecumenisch concilie van Nicea
We kunnen terugblikken op een prachtig colloquium in het teken van het jubeljaar en van het herdenkingsjaar 2025, zeventien eeuwen na het Oecumenisch Concilie van Nicea. Dit colloquium vond van 6 tot 8 februari 2025 onder ruime belangstelling plaats in de Oude Abdij van Drongen en in de orthodoxe parochie van Gent. Organisatie was in handen van het Leerhuis van de kerkvaders en CCV in het bisdom Gent.
Op deze pagina kan u de teksten van alle lezingen vinden en enkele foto’s bekijken.
Er is ook een audio-reeks waarin de komende tijd de opnames van de lezingen gepubliceerd zullen worden.
Oecumenische viering 2025 Op zondag 19 januari om 17u00 was er in de O.L.V. St-Pieterskerk te Gent een oecumenische gebedsviering met voorgangers uit verschillende Gentse kerkgemeenschappen, waaronder ook bisschop Lode.
Teksten bij de Bidweek voor de eenheid van de christenen(18-25 januari 2025)
Het materiaal voor deze Week van gebed voor eenheid van christenen in 2025 is voorbereid door de broeders en zusters van de kloostergemeenschap van Bose in Noord-Italië. Dit jaar is het 1700 jaar geleden dat het eerste christelijke oecumenische concilie in 325 na Chr. in Nicea werd gehouden. Deze grootse belijdenis, van waaruit ontelbare christenen geleefd hebben en waarvoor ze soms hun leven prijsgaven, is gemeengoed onder alle grote christelijke Kerken. Reden genoeg om ons erin te verdiepen! (bvb. ook in het colloquium Een Heer, Jezus Christus)
Het secretariaat van de Katholieke Nationale Commissie voor Oecumene (Brussel) zorgde voor een Nederlandse vertaling en stelt dieter beschikking in word-versie. Zo kan wie de bundel wil gebruiken in parochie of gemeenschap hem ook aanpassen waar nodig. Naast een model voor een oecumenische viering vind je er Bijbelcitaten en gebeden voor elke dag van de gebedsweek. Een opgemaakte pdf vind je hier. Meer info bij dieter.van.belle@bisdomgent.be, bisschoppelijk gedelegeerde voor de oecumene
Meer achtergrond vind je in het artikel:Eén credo twee kansen in Kerkplein december.
Ontmoetingen met christenen uit andere Kerken- artikelenreeks uit Kerkplein
Als vrucht van de samenwerking tussen Bisdom Gent, Space for Grace en de orthodoxe parochie van de H. Apostel Andreas werden in opdracht van de orthodoxe parochie twee prachtige films ontwikkeld over het fresco-project in de kleine orthodoxe kerk te Gent.
Filmmaker Grégoire Verbeke volgde iconograaf Joris Van Ael gedurende 'Una giornata' (een dag), de tijd die nodig is om een fresco aan te brengen. In een tweede film 'Painting the Invisible', spreekt de iconograaf over de betekenis van dit specifieke fresco-programma, met onder meer veel aandacht voor de doop. Beide films zijn in Nederlands gesproken en kunnen gratis bekeken worden via deze link.