Terugblik diakenwijding Hugo Gielen - homilie en foto's | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Interdiocesane Commissie van het Permanent Diaconaat

  • Startpagina
  • Zoeken
  • Meer
    • Interdiocesane Commissie van het Permanent Diaconaat

    • Zoeken
    • Wat is een diaken? Waar werkt een diaken? Hoe word je diaken? Waarom word je diaken? bisdom Brugge bisdom Gent bisdom Antwerpen bisdom Mechelen-Brussel bisdom Hasselt home
Diakenwijding Hugo Gielen  © Martine Van Cauwenberghe

Terugblik diakenwijding Hugo Gielen - homilie en foto's

Lode Van Hecke

Lode Van Hecke

icon-icon-inspiratie
Gepubliceerd op maandag 10 oktober 2022 - 12:02
Afdrukken
Op 9 oktober 2022 werd in een zonovergoten Sint-Baafskathedraal Hugo Gielen uit Ninove tot diaken gewijd. Lees hier de homilie van bisschop Lode.
  • Maak kennis met Hugo Gielen van de Sint-Corneliusparochie uit Ninove
  • Met dank aan Martine Van Cauwenberghe voor de foto's van de viering
     

Bisschop Lode

Inleiding

Zusters en Broeders,
Beste Hugo en Edda, 
Beste broeders in het diaconaat, 

Ik ben heel blij om met jullie deze namiddag de diakenwijding van Hugo te mogen vieren. 

We voelen ons allen bijzonder betrokken bij het gebeuren. Diaconaat betekent immers dienstbaarheid en daartoe zijn we allen opgeroepen. Iedere gedoopte moet “royaal dienaar” zijn. 

Als gewijde dienaar staat de diaken dicht bij de noden van de mensen en toont hij op een bijzondere wijze het gelaat van de dienende Jezus. 

In de homilie wil ik straks even uitleggen wat zowel dat “royaal dienaar zijn” betekent voor iedereen en wat de specificiteit is van de gewijde diaken. 

Laten we ons voorbereiden opdat Gods Geest in ons werkzaam mag worden, in dienst van onze medemensen en speciaal de meest armen. 
 

Diakenwijding Hugo Gielen © Martine Van Cauwenberghe

Homilie

Zusters en Broeders, 
Beste Hugo, 

Ter gelegenheid van jouw diakenwijding wil ik graag even stilstaan bij de dienstbaarheid van iedere christen en de specifieke rol van de gewijde diaken. Eigenlijk behandel ik daarmee het derde luik van een trilogie.  Op de chrismaviering sprak ik over het algemeen priesterschap van de gelovigen. Op de Pinksterwake had ik het over het profetisme dat aan iedere christen toekomt. En vandaag vind ik het een uitstekend moment om het even te hebben over het feit dat we niet alleen priester en profeet zijn maar ook koning. De term zal sommigen verbazen. Wat betekent koning zijn als gedoopte en waarom spreek ik daarover precies op jouw diakenwijding? 

Eigenlijk is het niet moeilijk om uit te leggen. Een christen is koning in navolging van Jezus. En hoe was Jezus koning? Fundamenteel als dienaar. De dienstbaarheid van de christen is dus tezelfdertijd als het ware zijn hoogste waardigheid. De adel van de mens bestaat in zijn vrijheid om te beminnen. En onze liefde drukt zich ook uit in dienstbaarheid. Het geloof zonder de werken is dood. Maar ook liefde die niet werkzaam (“aan het werken” is) is dood. Ik zou zeggen dat de christen een “royale dienaar” is.

Royaal betekent hier dan ook genereus, edelmoedig, gevensgezind.

Misschien is het dus gemakkelijker om te spreken over de christen als iemand die priesterlijk, profetisch en royaal is. Waarom zijn we dat? Omdat we deel uitmaken van het Lichaam van Christus. We zijn een deel van Hem die priester, profeet en koning is. We zijn ledematen van een lichaam waar Christus het hoofd van is. 

In onze wereld is er een onophoudelijke strijd tussen goed en kwaad. Stelling nemen kan een koninklijke, strijdende opdracht zijn voor een christen. Maar hoe voeren we die strijd? Niet op een agressieve manier. Ook niet door fanatiek hen aan te vallen die onze principes niet volgen. Maar door dienstbaarheid. In het Rijk Gods zijn we in de eerste plaats dienaars. En het goede dienen kan soms moed vragen, veel moed. God neemt iedereen op in zijn liefde, iedereen zonder uitzondering. Als wij dat ook doen zoals God, dan komen we ooit in botsing met wie die radicaliteit van de liefde niet deelt. Die botsing komt van buiten de Kerk, maar vaak ook van binnenuit. 

Jezus gebruikt zelf koninklijke termen als Hij zich tot zijn leerlingen richt. Hij zegt bijvoorbeeld dat zijn leerlingen met Hem zullen heersen: “Wanneer de Mensenzoon zal gezeten zijn op de troon van zijn heerlijkheid, zult ook gij die Mij gevolgd zijt, gezeten zijn op twaalf tronen en heersen over de twaalf stammen van Israël" (Mt 19, 28). Maar ondertussen hebben de woorden strijden en heersen wel een radicale nieuwe betekenis gekregen. Jezus werd met de bekoring van de macht al geconfronteerd in de woestijn, onmiddellijk na zijn doopsel in de Jordaan. De Satan wou hem schijnmacht geven. Jezus reageerde: alleen God zal je aanbidden. Hij is de enige Macht. Als Jezus Jeruzalem binnenrijdt op een ezel, dan is dat een symbool van nederigheid, maar die opvatting over koningschap beantwoordt niet aan de verwachtingen van de omstanders. Jezus is ook koning als Goede Herder, die zijn leven geeft voor zijn schapen. In de Bijbel is de herder het beeld van de goede koning, die verzamelt en beschermt. 

Maar onze verwondering over Jezus als koning wordt nog groter. Hij zal als koning belachelijk gemaakt worden, omkleed met een purperen mantel en met doornen gekroond. Zijn laatste troon op aarde is het kruis. Op het schilderij van Jan Van Eyck, zien we Jezus’ koningschap nog op een andere manier afgebeeld: zijn troon is een altaar en Hij is een lammetje, zonder sieraden of luxueuze kleren. Een lammetje van amper 12 cm lang, bijna niets in het geheel van het schilderij. Het geeft zijn bloed en kijkt ons aan. Begrijpen we stilaan wat koning-zijn betekent? Jezus’ koningschap is niet van deze wereld. En als we deelhebben aan zijn koningschap, dan maken we een andere wereld. Of beter gezegd: onze wereld, die wereld die door God met zoveel trouw wordt bemind, gaan we mee helpen vormen zoals God Hem wenst. Dat gaat niet zonder duidelijke stellingname van onze kant. En dus vaak met strijd (tegen het kwaad in onszelf of in de wereld). 

(lees verder onder de afbeelding)

Lam Gods gerestaureerd © Sint-Baafskathedraal - www.artinflanders.be

Met de oproep tot radicale, “royale” dienstbaarheid – en door dit te beschouwen als een vorm van koningschap voor iedere gedoopte– komt onze wereld toch een beetje op zijn kop te staan.In het Rijk Gods worden alle vormen van machtsmisbruik gebannen, of het nu gaat om politieke of om spirituele macht. Vandaar dat machtsmisbruik zo ergerlijk is in het licht van het Evangelie. Als koning staat de christen in dienst van het geloof en van de naastenliefde. Hij getuigt in onze concrete wereld van God die liefde is en hij is dienstbaar aan de mens in nood, vooral aan de meest kwetsbare mens. 

Beste Hugo, als iedere christen geroepen is tot royale dienstbaarheid, tot royaal diaconaat, waarom dan gewijd worden tot diaken? Wat brengt die wijding bij? Zeker niet dat we ons op een subtiele manier anders dan de anderen gaan voelen. Die bekoring bestaat nochtans voor de gewijde bedienaars: bisschop, priester of diaken. We zijn vlugger fiere bedienaar dan nederige dienaar. En we bedienen gemakkelijker onszelf dan we onbaatzuchtig, onvoorwaardelijk anderen dienen. Nochtans verwijst het woordje bedienaar naar een functie, een opdracht die we onszelf niet toe-eigenen. In de Kerk hebben we nooit recht op een wijding. Zij is pure genade (of zou dat moeten zijn). De wijding betekent dat men voor iedereen duidelijk maakt dat het Christus is die roept, verzamelt en ons de wereld instuurt. Wij zijn gewijd om naar Jezus te verwijzen, in wat we doen, maar vooral in wie we zijn.

Met die expliciete verwijzing naar Jezus moedigt de gewijde diaken de medechristenen aan om op hun beurt, ieder op zijn of haar manier en op de plaats waar men zich bevindt, te leven van Gods woord, te bidden en de naastenliefde te beoefenen.

De opdracht van de diaken bestaat meer concreet in de dienst van het Woord (verkondiging), de dienst van het gebed (liturgie) en de dienst aan de mensen in nood (diaconie). Die laatste functie wordt bij de diaken bijzonder onderlijnd als zijn specifieke taak. Daar is hij echt op zijn terrein, op de meest zichtbare wijze. Maar hij voert zijn opdracht uit met de bedoeling om op die manier Jezus’ liefde te manifesteren. 

Beste Hugo, dit alles – het onderscheid tussen het koningschap van iedere christen (die ik vertaal als royale dienstbaarheid) en de gewijde diaken – klinkt misschien nogal theoretisch. Je hebt jezelf de vraag gesteld waar het verschil lag. Dat heb ik in het interview met jou gelezen. Je hebt het tenslotte zo verwoord:

“Als diaken (…) getuig je van de bron van al (je) engagementen, namelijk Gods liefde.”

De diaken doet wellicht van alles. Maar hij verwijst daarbij ook rechtstreeks naar de bron. Dat veronderstelt dat hij er niet alleen over praat (hij hoeft dat niet steeds te doen), maar vooral ervan leeft. Neem dus voldoende tijd om naar Gods woord te luisteren en om te bidden, alleen en in gemeenschap. Dat is de priesterlijke dimensie in je engagement. Je zegt in het interview ook nog dat je het als een taak van de diaken beschouwt de mensen te helpen om uit hun comfortzone te komen en uit hun onverschilligheid. Dit is de profetische dimensie van je diaken zijn. Zo zie je hoe priester, profeet en koning zijn bij de diaken naar elkaar verwijzen, maar ook een eigen kleur krijgen, een eigen accent. 

(lezingen: 2 Kon 5,14-17 ; 2 Tim 2,8-13 ; Lc 17, 11-19)

De verwijzing naar God als de bron van het menselijke handelen komt mooi aan het licht in de eerste lezing.  De profeet Elisa behandelt Naäman op het eerste zicht op dezelfde manier als de andere genezers in die tijd dat doen. Naäman erkent echter in Elisa’s handelen Gods genezende kracht. Hij zegt: “Nu weet ik, dat er in Israël een God is”. En Elisa eigent zich niet toe wat naar God moet verwijzen. Daarom aanvaardt hij geen geschenken: “Zowaar de Heer leeft, wiens dienaar ik ben, ik neem niets van u aan”. 

Ook Jezus handelt in het evangelie van vandaag in de eerste plaats als een diaken: het vertrekpunt is de genezing van de 10 melaatsen. Dat is Jezus’ eerste bedoeling. Maar daarna maakt Hij de opmerking: “Is er niemand teruggekeerd om aan God eer te brengen?” 

De verkondigingstaak van de diaken is herkenbaar in de tweede lezing.  Timoteüs was geen diaken. Maar hij was wel de geliefde assistent van Paulus. Paulus drukt hem op het hart de verrezen Jezus te verkondigen: "Houd Jezus Christus in gedachten, die uit de dood is opgestaan". Maar hij is zich er ook van bewust dat men vervolgd wordt omwille van die verkondiging. Paulus schrijft dan die prachtige zin, die als de overwinningskreet klinkt vanwege de apostel die in de gevangenis zit: “Maar het woord van God laat zich niet in de boeien slaan.” 

Ook wij, Hugo, moeten niet te veel onder de indruk komen van negatieve sociale druk.  In onze roeping krijgen we van dag tot dag de nodige kracht en vreugde om te leven in dienst van Hem die onze Koning is en dienaar, Jezus, die we met alle kracht willen verkondigen, vieren en navolgen. Dat wens ik je. Dat wensen wij allen die hier deze eucharistie samen vieren. En ik dank ook in het bijzonder Edda voor haar nabijheid en steun bij wat al wat je doet in dienst van de Kerk.

 

Wijding

Ja-woord van Hugo en echtgenote Edda 

Diakenwijding Hugo Gielen © Martine Van Cauwenberghe

 

Belofte in de handen van de bisschop

Diakenwijding Hugo Gielen © Martine Van Cauwenberghe

 

Litanie van alle heiligen

Diakenwijding Hugo Gielen © Martine Van Cauwenberghe

 

Handoplegging

Diakenwijding Hugo Gielen  © Martine Van Cauwenberghe

 

Overhandiging diakenstola en dalmatiek

Diakenwijding Hugo Gielen © Martine Van Cauwenberghe

 

Verkondig het Evangelie - overhandiging evangelieboek

Diakenwijding Hugo Gielen © Martine Van Cauwenberghe

 

Vredewens

Diakenwijding Hugo Gielen © Martine Van Cauwenberghe
Diakenwijding Hugo Gielen © Martine Van Cauwenberghe
Diakenwijding Hugo Gielen © Martine Van Cauwenberghe
Diakenwijding Hugo Gielen © Martine Van Cauwenberghe
Vorige Volgende

 

Klik op de foto om een album te beijken (foto's: Martine Van Cauwenberghe)

Diakenwijding Hugo Gielen © Martine Van Cauwenberghe

Gepubliceerd door

Bisdom Gent

Meer

Kerk in Vlaanderen
Inspiratie
Diakenwijding

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Kardinaal Karl-Josef Rauber  © Wikipedia
readmore

Voormalig nuntius kardinaal Karl-Josef Rauber (88) overleden

icon-icon-nieuws
Zegening van het Armeens door een Armeense priester, in aanwezigheid van de Armeense ambassadrice © Miepol De Roeck
readmore

Armeens gedenkteken krijgt plaats naast kerk in Sint-Niklaas

icon-icon-nieuws
De Genste Sint-Niklaaskerk © Stad Gent
readmore

Houten dakconstructies van Sint-Niklaaskerk zijn oudste van Gent

icon-icon-nieuws

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook