Wat is wat in de nieuwe parochie?
Parochieploeg
Een belangrijke stap in de groei naar de nieuwe parochie is de samenstelling van de nieuwe parochieploeg. De parochieploeg draagt immers de verantwoordelijkheid voor de pastoraal in zijn geheel. Zij is de beleidsploeg die zorg draagt voor de verkondiging en de viering van het evangelie in woord en daad. Dat betekent ook dat zij verantwoordelijk is op het vlak van coördinatie, organisatie, communicatie, financiën, vzw’s, secretariaat, logistiek en vrijwilligersbeleid. Het gaat over een samen gedragen verantwoordelijkheid. De leden (vrijgestelden en vrijwilligers, priesters, diakens en leken) werken vanuit een gedeelde visie en zijn bereid zich in te schakelen en mee te denken in het diocesane beleid. Beslissingen worden collegiaal genomen.
De parochieploeg is niet zomaar de optelsom van de vertegenwoordigers van de ‘oude’ parochies. Het gaat om een nieuw gegeven. Natuurlijk is het van groot belang dat de leden van de beleidsploeg voeling hebben met wat er ter plaatse leeft en dus vanuit hun lokale verankering complementair zijn. Maar evenzeer is het belangrijk dat ze bereid zijn om verantwoordelijkheid te nemen voor een pastoraal domein en daarover competentie op te bouwen. Het hoeft geen betoog.
Lokale werkgroep/kernploeg
In de nieuwe parochie wordt het gelovig en kerkelijk leven vanuit een eenheid gedacht, maar het krijgt natuurlijk ook handen en voeten op concrete plaatsen. Pastoraal moet mensen lokaal nabij zijn. De nieuwe parochieploeg is dan ook geen ‘superwerkgroep’ die alles beslist en uitvoert. Ze is de motor van de nieuwe parochie, maar houdt rekening met de lokale schakels die de nieuwe parochie ondersteunen. Zij belichamen de praktische werking ter plaatse van het beleid.
Het parochiaal beraad
De parochieploeg maakt bestaande parochiale organisaties of verenigingen niet overbodig. Daarom is een parochiaal beraad van belang. Zo’n ruimer beraad is een belangrijk adviesorgaan (informatief en consultatief), zeker bij belangrijke beleidsbeslissingen. Daarnaast kan het ook een middel zijn om een ruime groep parochianen op enthousiasmerende wijze te betrekken bij projecten van jongerenpastortaal, catechese op zondag, gezinspastoraal of diaconale projecten en om op geregelde momenten verdieping of vorming te voorzien.
Voorstelling van de parochieploeg
De samenstelling van de nieuwe parochieploeg wordt voorgesteld aan de bisschop en de diocesane verantwoordelijke. Dat is een moment van terugblik op de gevolgde weg en van toetsing van de samenstelling aan de criteria die in de nota Oriëntaties bij de nieuw te vormen parochieploeg werden voorgesteld. Bij bevestiging wordt de ploeg voorgesteld in een liturgische viering aan de hele nieuwe parochie. Dat gebeurt door de deken – of waar de deken lid is van de ploeg – door de vicaris voor de parochiepastoraal. Dat kan in een gebeds- of eucharistieviering op een avond in de week of in een eucharistieviering op zondag, steeds in een kerk waar op zondag de eucharistie gevierd wordt, bij voorkeur de aangewezen parochiekerk.
Een nieuw begin
Het werk begint met al de mensen die in het verleden zich engageerden en wier mandaat nu afloopt te bedanken en erkenning te geven voor het vele werk dat ze deden. Er moet helder gecommuniceerd worden over de nieuwe overlegstructuren. Wat is de rol en de opdracht van de nieuwe parochieploeg die een beleidsploeg is voor het geheel? Welke rol is er weggelegd voor de lokale werkgroep/-ploeg? Zij zijn geen beleidsploegen, maar hebben een belangrijke antenne- en contactfunctie (pastorale noden opmerken en signaleren, aanspreekpunt zijn ter plaatse). Hoe zal de verhouding zijn tussen de lokale werkgroepen/-ploegen en de parochieploeg? Wanneer overleggen ze samen? Hoe past het parochiale beraad daarin?
Allemaal vragen waar oriëntatienota’s wel bakens uitzetten, maar die toch in de praktijk, met concrete mensen, gaandeweg antwoorden zullen vinden. En route dus!
(uit Kerkplein, februari 2018)