Coronamaatregelen - update 22 januari 2021 | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's

kerknet

Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Artikels
  • Evenementen
  • Vieringen
  • Shop
  • Aanmelden
  • Parochie
We laden de lijst van gemeenten en postcodes. Kies hieruit één van de suggesties.

Zoek je parochie

snel naar

  • Bisschoppenconferentie
  • Bisdommen en parochies
  • Religieuzen
  • Organisaties
  • Media
Bisdom Gent

Bisdom Gent

  • Startpagina
  • Contacten
  • Meer
    • Bisschoppen Nieuws Over het bisdom Gent Organisatie Kerkfabrieken Elektronische Nieuwsbrief Bisdomblad Kerkplein Recente personalia Beleidsdocumenten Dekenaten en parochies Geloof ontdekken en verdiepen Samen vieren en bidden Zorg voor mensen Jongeren en gezinnen Geroepen Onderwijzen Sint-Baafshuis Permanent diaconaat Hoger Diocesaan Godsdienstinstituut Bedevaarten bisdom Gent Vacatures Privacyverklaring
#zorgvoorlicht © HLN

Coronamaatregelen - update 22 januari 2021

icon-icon-nieuws
Gepubliceerd op donderdag 10 december 2020 - 19:00
Afdrukken
In een MB van 12 januari werden de maatregelen die golden tot 15 januari verlengd tot 1 maart.

In een ministerieel besluit van 12 januari werden de coronamaatregelen die voorzien waren tot 15 januari verlengd tot 1 maart. Op 26 januari volgde een verduidelijking over het aantal individuen dat tegelijkertijd aanwezig mag zijn in een eredienstgebouw, ook voor individueel gebed (= max 15). 

Lees hier het MB van 12 januari en de wijziging/verduidelijking voor erediensten op 26 januari 

  

DRAAIBOEK PUBLIEKE VIERINGEN KATHOLIEKE KERK

De bisschoppenconferentie zette een aangepast draaiboek (protocol) online. Je kan steeds de laatste versie downloaden van Kerknet via deze link   

 

MEDEDELINGEN BISSCHOPPENCONFERENTIE

20 januari: Erediensten vragen terugkeer naar relatieve maatstaf voor aantal aanwezigen in cultusplaatsen

10 december: Reactie van de Belgische bisschoppen op de lichte versoepeling voor publieke erediensten

1 december: Reactie bisschoppen op verlenging lockdown

1 november : Samen Kerk zijn, ook in lockdown

 

ANTWOORDEN OP ENKELE VRAGEN 

  • Kunnen doopsels tijdens deze lockdown?   

    Doopselvieringen zijn strikt genomen toegelaten onder dezelfde voorwaarden als de eredienst, maar er zijn een aantal redenen om het voorlopig toch af te raden. Doopsels zijn namelijk per definitie intergenerationeel, kinderen, ouders en grootouders komen er met elkaar in contact, iets wat toch een zeker risico inhoudt.
    Verder zijn doopfeesten en babyborrels momenteel ook niet toegelaten, in die zin zouden de aanwezigen voor en na de viering ook niet mogen samenkomen, wat natuurlijk niet ideaal is voor een heugelijke gebeurtenis als een doopsel.
    We raden daarom aan om de doopvieringen uit te stellen en raden af om de viering op korte termijn te plannen, toch is het niet verboden. Als men toch voor een doopviering in deze periode kiest, dient men de richtlijnen van de protocollen te volgen (bv. zonder aanrakingen, chrismazalving met wattenstaafje etc.).

  • Is er zang mogelijk tijdens de vieringen? Volgens het draaiboek van de bisschoppen mogen een of twee cantors ingezet worden, zij dragen een mondmasker en bevinden zich minstens 5 meter van elkaar en van de andere aanwezigen. De cantors tellen ook mee in het maximaal aantal aanwezigen. Samenzang is niet mogelijk.

  • Kan een parochiaal secretariaat open blijven? Thuiswerk en telewerk zijn verplicht. Wanneer dit niet kan, kan de verantwoordelijke (pastoor) zorgen voor een attest dat rechtvaardigt dat iemand aan het werk is. Contact met buitenstaanders wordt vermeden. Mensen kunnen telefonisch of via mail met hun vragen terecht.
     
  • Wat met fysieke catechesebijeenkomsten? Het Ministerieel besluit laat een mogelijkheid voor 50 kinderen t/m 12 jaar met begeleiding. Een aantal lokale besturen hebben ook dat reeds verboden. Het is aangewezen om tot de krokusvakantie geen fysieke catechesebijeenkomsten te organiseren. Nadien kan het hopelijk opnieuw, bij voorkeur in kleine groepen. We richten ons op wat voor het jeugdwerk geldt (zie IJD Huidige regels voor het jeugdwerk).  Begin februari verschijnt ook een nieuwe digitale impuls over de 'kruisoplegging' (zie ook storyboard over naamopgave).
     
  • Wat betekent het concreet dat de kerkgebouwen open kunnen blijven voor persoonlijk gebed?  De bisschop dringt er op aan dat de openingsuren van de kerkgebouwen goed geafficheerd en gecommuniceerd worden (K&L, website parochie,...). Het moet strikt gaan om persoonlijk gebed: mensen met mondmasker, individueel, voor korte tijd en op veilige afstand. Het kan evenwel niet zo zijn dat kerkgebouwen enkel opengedaan worden op het uur dat er in gewone tijden een viering doorgaat. 

    Op 26 januari werden de maatregelen voor religieuze samenkomsten nog eens verduidelijkt: er mogen nooit meer dan 15 personen in een eredienstgebouw aanwezig mogen zijn, ook niet voor individueel bezoek. Lees hier de wijziging

     
  • Wat met de vormsels? Wat betreft de data van de vormselvieringen, beslisten de bisschoppen om ons nu te houden aan de voorziene data in de paastijd. Eind februari zullen de bisschoppen bekijken of van die data dient afgeweken te worden en uitstel noodzakelijk is. Ten laatste 1 maart zal hierover een  communicatie gebeuren. Alles hangt natuurlijk af van de evolutie van de pandemie in ons land en die blijkt moeilijk te voorspellen. Wat de vormselcatechese betreft, worden vele inspanningen online gedaan. Het zou goed zijn om – wanneer de omstandigheden het toelaten  - na de krokusvakantie in kleine groepjes opnieuw fysiek samen te komen. In ieder geval zullen we vanuit het bisdom begin februari een nieuw ‘storyboard’ ter beschikking stellen over de betekenis van het kruis (kruisoplegging – de andere storyboards vind je hier) en er is ook een coronaproof versie van de vormseltocht te ontlenen in het Catechetisch Documentatiecentrum (reserveren: dirk.goossens@bisdomgent.be). Contact voor catechese: Geert De Cubber, geert.decubber@bisdomgent.be
     
  • Wat met de eerste communies? De organisatie hiervan valt onder de verantwoordelijkheid van de parochies. Analoog aan de beslissing voor de vormsels, kan men ook hier best de datum van 1 maart afwachten. 

    In de geest van de beleidslijnen van het bisdom Gent:
    • Eerste communies krijgen best een plaats in de gewone zondagseucharistie. 
    • Er kan gedacht worden aan telkens een tiental kinderen die dan op zondag in een sobere, feestelijke viering hun eerste communie doen met enkele eenvoudige elementen: voorstelling, onze Vader, speciaal aandacht bij communieuitreiking.
    • Het kan ook dat men aansluit bij vieringen (na voorbereiding) en op eender welke zondag zijn eerste communie doet.
    • Voor de vieringen die nu nog in schoolverband gebeuren, worden best goede afspraken gemaakt. Het biedt in elk geval de gelegenheid om te zien welke kansen  er zijn om dit, in goede samenwerking met de scholen, in de parochiale zondagviering te betrekken.

      Peter Malfliet, pers- en communicatieverantwoordelijke, 0474 40 15 83, peter.malfliet@bisdomgent.be

 

#zorgvoorlicht © HLN

Gepubliceerd door

Bisdom Gent

Meer

Nieuws
coronamaatregelen

Deel dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share via Email

Lees meer

Paus Franciscus tijdens de algemene audiëntie van woensdag 27 januari 2021 © VaticanMedia
readmore

De Schrift is de plaats waar God en mens elkaar ontmoeten

icon-icon-blog
Jona en de grote vis © RR
readmore

‘Smeekbede van Ninive’

icon-icon-artikel
De priester Paulo Vaz schreef de tekst © JMJ2023
readmore

Hymne voor de Wereldjongerendagen 2023 voorgesteld

icon-icon-nieuws

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2021 Studiecentrum Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook