Groeien naar 'nieuwe parochies' in het bisdom Gent | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Bisdom Gent

Bisdom Gent

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Contact Informatie over het bisdom Gent
      BisschoppenOver het bisdom GentOrganisatie en dienstenBeleidsdocumentenDekenaten en parochiesKerkfabriekenBedevaartsplaatsen bisdom GentFonds KerkopbouwContact
      Beleidsdocumenten Communicatie
      Elektronische NieuwsbriefBisdomblad KerkpleinJaarboekRecente personaliaBeleidsdocumentenVacaturesSeksueel misbruik melden
      Vicariaten en pastorale diensten
      ParochiepastoraalDiaconie en caritasOpleiding en vormingCatecheseCCV in het bisdom GentJongeren en gezinnenOnderwijsOecumeneRoepingen-wijzerPermanent diaconaatReligieuzenBedevaarten Bisdom GentHoger Diocesaan Godsdienstinstituut Sint-Baafshuis
      Kerk-zijn dat is ...
      Geloof ontdekken en verdiepenSamen vieren en biddenZorg dragen voor mensen
      Privacyverklaring Recente personalia Vacatures Synodaal proces Steun Fonds Kerkopbouw

Groeien naar 'nieuwe parochies' in het bisdom Gent

icon-icon-nieuws
Gepubliceerd op vrijdag 2 september 2016 - 8:34
Afdrukken
In de tien dekenaten worden in totaal 43 nieuwe parochies uitgebouwd. Hier vind je alle info over dit hervormingsproces.
Groeien naar nieuwe parochies in het bisdom Gent © Bisdom Gent

Op 15 augustus 2016 werden in het bisom Gent tien nieuwe dekenaten opgericht. Binnen die tien nieuwe gehelen worden nieuwe parochies uitgebouwd.

De nieuwe parochie is een samenwerkingsverband van parochies die vandaag kerkrechtelijk en civielrechtelijk bestaan. 

(Zie: can. 374 §2 Wetboek van Canoniek Recht en Directorium voor het pastorale dienstwerk van de bisschoppen Apostolorum successores, n. 215 b, Congregatie voor de Bisschoppen 22 februari 2004).

Deze nieuwe parochies werden vastgelegd op 1 september 2016 en de bisschop heeft voor elke te vormen nieuwe parochie een moderator aangesteld.

De moderator coördineert de verdere uitbouw van de nieuwe parochie. Tot zijn belangrijkste opdrachten behoren:

  • het uitbouwen van een pastoraal beleid in nauw overleg met de pastorale vrijgestelden en de medewerkers van de huidige parochies en met de deken en de dekenale ploeg;
  • het vormen van een nieuwe parochieploeg en het installeren van een ruim parochieberaad met medewerkers van de huidige parochies, mensen uit scholen, vorzieningen en verenigingen. 

In zijn brief van 26 augustus 2016 aan priesters, diakens, parochieassistenten en leden van dekenale ploegen, schreef bisschop Luc Van Looy: 

Met de benoeming van de moderatoren zetten we een duidelijke stap in de verdere groei naar nieuwe parochies. Het is de bedoeling het christelijke en het kerkelijke leven te verbinden en vitaliteit te geven aan het leven in de plaatselijke geloofsgemeenschappen.

Meer toelichting:

  • over het dekenaat als samenwerkingsverband en de dekenale ploeg als coördinerend orgaan,
  • over de parochie als het hart van de pastoraal,
  • over de 'oude parochies' en de noodzaak van lokale verankering,
  • over de toekomst van de kerkgebouwen
  • en over de bedoeling van dit alles,

kan je lezen in:

  1. Brief van de bisschop over de toekomst van dekenaten en parochies (17 januari 2016)
  2. Kerknetartikel Oprichting tien nieuwe dekenaten in het bisdom Gent
  3. Tussentijdse balans in het Kerkplein-nummer van februari 2018
  4. Over de groeiende administratieve en financiële eenheid als hefboom (Kerkplein, september 2018)

Een nieuwe realiteit vraagt ook om een nieuwe naam. Op 1 mei 2019 werd bij decreet van de bisschop (17 april 2019) voor tien nieuwe parochies een nieuwe naam van kracht. Lees hier meer over de naamgeving 

Hier vind je de te vormen nieuwe parochies per dekenaat. 

  • in het dekenaat AALST
     
  • in het dekenaat DEINZE
     
  • in het dekenaat DENDERMONDE
     
  • in het dekenaat EEKLO
     
  • in het dekenaat GENT
     
  • in het dekenaat LOKEREN
     
  • in het dekenaat OUDENAARDE
     
  • in het dekenaat SINT-NIKLAAS
     
  • in het dekenaat WETTEREN
     
  • in het dekenaat ZOTTEGEM

Hieronder vind je de kaart van het bisdom met de dekenaten en de nieuwe parochies.

Bisdom Gent - dekenaten en nieuwe parochies © Bisdom Gent

Wat is wat in de nieuwe parochie?

Parochieploeg

Een belangrijke stap in de groei naar de nieuwe parochie is de samenstelling van de nieuwe parochieploeg. De parochieploeg draagt immers de verantwoordelijkheid voor de pastoraal in zijn geheel. Zij is de beleidsploeg die zorg draagt voor de verkondiging en de viering van het evangelie in woord en daad. Dat betekent ook dat zij verantwoordelijk is op het vlak van coördinatie, organisatie, communicatie, financiën, vzw’s, secretariaat, logistiek en vrijwilligersbeleid. Het gaat over een samen gedragen verantwoordelijkheid. De leden (vrijgestelden en vrijwilligers, priesters, diakens en leken) werken vanuit een gedeelde visie en zijn bereid zich in te schakelen en mee te denken in het diocesane beleid. Beslissingen worden collegiaal genomen.

De parochieploeg is niet zomaar de optelsom van de vertegenwoordigers van de ‘oude’ parochies. Het gaat om een nieuw gegeven. Natuurlijk is het van groot belang dat de leden van de beleidsploeg voeling hebben met wat er ter plaatse leeft en dus vanuit hun lokale verankering complementair zijn. Maar evenzeer is het belangrijk dat ze bereid zijn om verantwoordelijkheid te nemen voor een pastoraal domein en daarover competentie op te bouwen. Het hoeft geen betoog.

 

Lokale werkgroep/kernploeg                         

In de nieuwe parochie wordt het gelovig en kerkelijk leven vanuit een eenheid gedacht, maar het krijgt natuurlijk ook handen en voeten op concrete plaatsen. Pastoraal moet mensen lokaal nabij zijn. De nieuwe parochieploeg is dan ook geen ‘superwerkgroep’ die alles beslist en uitvoert. Ze is de motor van de nieuwe parochie, maar houdt rekening met de lokale schakels die de nieuwe parochie ondersteunen. Zij belichamen de praktische werking ter plaatse van het beleid.

Het parochiaal beraad

De parochieploeg maakt bestaande parochiale organisaties of verenigingen niet overbodig. Daarom is een parochiaal beraad van belang. Zo’n ruimer beraad is een belangrijk adviesorgaan (informatief en consultatief), zeker bij belangrijke beleidsbeslissingen. Daarnaast kan het ook een middel zijn om een ruime groep parochianen op enthousiasmerende wijze te betrekken bij projecten van jongerenpastortaal, catechese op zondag, gezinspastoraal of diaconale projecten en om op geregelde momenten verdieping of vorming te voorzien.

Voorstelling van de parochieploeg

De samenstelling van de nieuwe parochieploeg wordt voorgesteld aan de bisschop en de diocesane verantwoordelijke. Dat is een moment van terugblik op de gevolgde weg en van toetsing van de samenstelling aan de criteria die in de nota Oriëntaties bij de nieuw te vormen parochieploeg werden voorgesteld. Bij bevestiging wordt de ploeg voorgesteld in een liturgische viering aan de hele nieuwe parochie. Dat gebeurt door de deken – of waar de deken lid is van de ploeg – door de vicaris voor de parochiepastoraal. Dat kan in een gebeds- of eucharistieviering op een avond in de week of in een eucharistieviering op zondag, steeds in een kerk waar op zondag de eucharistie gevierd wordt, bij voorkeur de aangewezen parochiekerk.

Een nieuw begin

Het werk begint met al de mensen die in het verleden zich engageerden en wier mandaat nu afloopt te bedanken en erkenning te geven voor het vele werk dat ze deden. Er moet helder gecommuniceerd worden over de nieuwe overlegstructuren. Wat is de rol en de opdracht van de nieuwe parochieploeg die een beleidsploeg is voor het geheel? Welke rol is er weggelegd voor de lokale werkgroep/-ploeg? Zij zijn geen beleidsploegen, maar hebben een belangrijke antenne- en contactfunctie (pastorale noden opmerken en signaleren, aanspreekpunt zijn ter plaatse). Hoe zal de verhouding zijn tussen de lokale werkgroepen/-ploegen en de parochieploeg? Wanneer overleggen ze samen? Hoe past het parochiale beraad daarin?

Allemaal vragen waar oriëntatienota’s wel bakens uitzetten, maar die toch in de praktijk, met concrete mensen, gaandeweg antwoorden zullen vinden. En route dus!

(uit Kerkplein, februari 2018)

  • Lees hier de oriëntatienota voor de samenstelling van de nieuwe parochieploeg (maart 2017)
  • Lees hier: Oriëntaties bij start en voorstelling van de parochieploeg
  • Lees hier berichtgeving over de voorstelling op 8 april van de eerste nieuwe parochieploeg in ons bisdom in de Parochie in Deinze
Voorstelling parochieploeg parochie in Deinze -  8 april 2018 © Bisdom Gent, foto: Frank Bahnmüller

Gepubliceerd door

Bisdom Gent

Meer

Kerk in Vlaanderen
Nieuws
Organisatie
Nieuwe parochie
Nieuwe dekenaten

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Wout Van Aert © Team Jumbo Visma
readmore

Op Palmzondag vieren wij de ‘wielerhoogmis’ van Vlaanderen

icon-icon-nieuws
De pelgrimszegen van het Compostelagenootschap in de Sint-Romboutskathedraal  © Vlaams Compostelagenootschap/Mariëlle Nelissen
readmore

Compostelagenootschap zendt Vlaamse pelgrims naar Santiago

icon-icon-nieuws
Roberto Genuin, de generale overste, kwam de fusie toelichten en ging voor in een eucharistieviering. © Erik De Smet
readmore

Vlaamse kapucijnen horen voortaan bij Duitse provincie

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook