Maak kennis met kandidaat-diaken Hugo Gielen uit Ninove | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale Eenheid Sint-Trudo Assebroek

Pastorale Eenheid Sint-Trudo Assebroek

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Waar vind je ons? Secretariaat en medewerkers Binnenkort Kerken en vieringen Eén grote parochie Pastorale Eenheid Sint-Trudo Zorgzaam voor elkaar Doopsel, eerste communie, vormsel, huwelijk, afscheid nemen Privacyverklaring Beeldarchief Eerste communie 2023 Homilieën van de voorgangers Vormsel 2023
pastoor Alexander en kandidaat-diaken Hugo Gielen © Bisdom Gent, foto: Frank Bahnmüller

Maak kennis met kandidaat-diaken Hugo Gielen uit Ninove

icon-icon-nieuws
Gepubliceerd op woensdag 28 september 2022 - 10:28
Afdrukken
Op zondag 9 oktober zal bisschop Lode Hugo Gielen uit Ninove tot permanent diaken wijden. Wie is Hugo Gielen? Wat of wie riep hem tot het diaconaat?

We ontmoetten Hugo in de pastorij van Ninove bij pastoor Alexander van de Sint-Corneliusparochie. Het werd een kennismaking met een geëngageerde man die een belangrijke zending zal vervullen in de parochie.

KNFB_Alexander-Vandaele-en-Hugo-Gielen_17.jpg

Kandidaat-diaken Hugo Gielen © Bisdom Gent, foto: Frank Bahnmüller

Hugo Gielen is afkomstig uit Limburg en is beroepsmilitair bij de luchtmacht geweest. Hoewel hij de officiële pensioenleeftijd voor het leger al bereikt heeft, werkt hij nog verder met zijn collega’s in de afdeling personeelsbeheer. Ruim 20 jaar heeft Hugo in Duitsland geleefd en gewerkt, waar hij zijn vrouw Edda leerde kennen. Onlangs mochten ze hun zilveren jubileum vieren.

Hugo, is je roeping tot diaken uit de lucht komen vallen? 

Hugo: Nee, ik denk het niet. Ik heb een groot rechtvaardigheidsgevoel geërfd van mijn ouders, van mijn peter die rijkswachter te paard was en ook van mijn grootmoeder, een eenvoudige maar diepgelovige vrouw. Het lijkt of dienstbaarheid en opkomen voor de armen bij ons in het DNA zit. Van mijn vader leerde ik denken en handelen in de stijl van Cardijn. Hij heeft dat altijd voorgeleefd.

Als militair was ik een van diegene die na hun diensturen meehielp om voedselpakketten te maken voor Afghanistan of om gewonde soldaten van het vliegtuig te halen en ze te gaan bezoeken en te luisteren naar wat ze meegemaakt hadden.

Ja, ook in de schijnbaar harde wereld van defensie, kan je op een bepaalde manier getuigend aanwezig zijn.

Dat geldt trouwens ook voor mijn huidige functie bij personeelsbeheer: je moet durven kijken naar de man of vrouw achter het uniform.

Sinds 2006 ben ik in Duitsland aangesloten bij de orde van de Zwaardridders van Livland. Zoals veel van deze ridderordes die oorspronkelijk gesticht werden in de middeleeuwen, zetten we ons in voor humanitaire projecten bij minderbedeelden in binnen- en buitenland. We zorgen er ook voor dat alle materiële middelen die we verzamelen of inkopen, bij de juiste doelgroep geraken. Zo bezorgen we de nodige goederen aan Hongaarse wees- en kindertehuizen, aan softenonkinderen. We kwamen in contact met psychiatrische instellingen en mensen met dementie. 

Die momenten van grote gegevenheid deden bij mij met kleine stapjes de ervaring groeien: zou het niets voor mij zijn om diaken te worden?

Het idee om diaken te worden sluimerde, het kwam en het ging, maar er klopte Iemand aan de deur.

Toen ik mijn vrouw voor het eerst vertelde dat ik erover dacht om mij kandidaat te stellen voor het diaconaat zei ze: ‘Eindelijk!’ Ze had het al lang aangevoeld.

(lees verder onder de foto)

Kandidaat-diaken Hugo Gielen © Bisdom Gent, foto: Frank Bahnmüller

Kan je dan niet geëngageerd en dienstbaar leven zonder de wijding tot diaken?

Hugo: Zoals ik zei, het was geen plotse beslissing maar een groeiproces. Ik heb gewacht, ik was nog te veel met andere dingen bezig. En toen was de tijd toch rijp om het zichtbaar te maken.

Als diaken ben je immers meer dan een sociale werker, je getuigt van de bron van al die engagementen, namelijk Gods liefde.

Ik hoop dat mensen door mij die bron kunnen ontdekken of herontdekken. ‘Al geef ik mijn bezit weg aan de armen, als ik de liefde niet heb…', dat wist Paulus ook. Dus als mensen vragen waar ik de energie vandaan haal, mag ik naar Hem verwijzen. Ik denk dat de wijding zal aanvoelen als een bevestiging van de weg die ik al jaren ga en waarop de Geest aan het werk is.
 
De weg naar het diaconaat is een groeiproces. Je moest er ook een opleiding voor volgen. 

Hugo: De opleiding was best intens, maar wel noodzakelijk. Het is een verdieping en een verrijking van je geloofsleven. Ik deed ook stage in het dekenaat Aalst, bij priester Marc Verwaeren die er toen pastoor-deken was en bij diaconaal werker Eddy De Pauw. Dat was een grote zegen. Ik mocht proeven van de veelzijdigheid van de diaconie en leerde veel over de manier van omgaan met kwetsbare mensen.

Eigenlijk mogen we werken zoals God zelf aan het werk is: onopvallend, in kleine dingen.

Tegelijkertijd moeten we ook vetrouwvol zijn: wat moeilijk is, waar we grote onmacht ervaren bij onszelf of bij de ander, daar kunnen we enkel loslaten en toevertrouwen aan God. Het is geruststellend om in te zien dat de mensen in armoede evenveel nood hebben aan Jezus als ikzelf.

Hoe kijk je naar de zending van de diaken in de parochie?

Hugo: Onze parochies zijn in volle verandering. Ik geloof echt dat we nieuwe vormen van Kerk-zijn aan het ontdekken zijn. Dat is goed, ook al gaat het niet van een leien dakje.

De diaken is voor mij een brugfiguur tussen de verkondiging en de diaconie.

Hij is een levende oproep om niet onverschillig te worden voor het leed van zoveel mensen. Mensen zijn soms moeilijk uit hun comfortzone te bewegen, het is mijn taak hen daarin te begeleiden.

(lees verder onder de foto)

pastoor Alexander en kandidaat-diaken Hugo Gielen © Bisdom Gent, foto: Frank Bahnmüller

Ondertussen hebben we pastoor Alexander Vandaele erbij geroepen. Hij vult aan: 

Alexander: Dat is inderdaad zo. De diaken moet bewaken dat ons geloof niet bij woorden blijft. De voorrang voor Christus en de voorrang voor de armen moeten elkaar de hand geven. Het is de opdracht van de diaken om die belangrijke pijler te versterken, goed wetend dat armoede veel gezichten heeft. Het gaat echt niet alleen om mensen die de energiefactuur niet kunnen betalen of mensen op de vlucht. 

Is de ‘diaconie’ nog altijd het zwakke broertje in onze parochies?

Alexander: Ik vind van wel. We zouden echt nog wel meer kunnen doen.

Onze reflex is in ieder geval vaak liturgisch: het lijkt of het aantal mensen in de zondagsviering het enige criterium is om de parochie te evalueren.

Ik verwacht niet dat Hugo naar iedere eucharistieviering in het weekend zal komen: één viering zal volstaan maar ik hoop dat hij tijdens de andere vieringen een eenzame mens gaat bezoeken. Op een andere manier verwoord: ik hoop dat het aantal kinderen dat hij doopt recht evenredig is met het aantal nieuwe mensen die hij gaat bezoeken. De aanwezigheid van een diaken mag er niet toe leiden dat de gebedsdiensten opstapelen. Zijn eigenlijke taak ligt elders. 

Willen jullie zelf nog iets kwijt?

Alexander: Ik heb Hugo leren kennen als iemand die sterk geëngageerd is, een echte werker, bijna met het risico van activisme. Toen hij begon aan de opleiding voor het diaconaat werd hij verplicht om na te denken en te verstillen. Zoiets vraagt immers tijd en aandacht. Er is een grote weg afgelegd. Maar Hugo zal moeten oppassen dat hij niet terugvalt in dat vroegere bulldozer-activisme en dat hij zijn energie op een andere manier gebruikt.

Hugo: Inderdaad, ik ben door de jaren heen wel veranderd, rustiger en minder impulsief geworden. En als ik toch weer eens bezig ben zonder voldoende na te denken, heb ik gelukkig pastoor Alexander om aan mijn oren te trekken. Dat vind ik goed en dat stemt mij dankbaar.

Net als te weten dat mijn echtgenote mijn haven is waar ik altijd kan thuiskomen. 

Karen Germeys en Peter Malfliet (foto's: Frank Bahnmüller)

  • Informatieavond over het permanente diaconaat: 9 november 2022, Sint-Baafshuis, Biezekapelstraat 2 (naast de kathedraal) 9000 Gent - onthaal vanaf 19.15u - de avond loopt van 19.30u tot 21.45u - verdere inlichtingen en inschrijving voor 1 november bij vicaris-generaal Joris Polfliet, joris.polfliet@bisdomgent.be - 09 266 10 65 - Er zijn nadien ook ook vier oriëntatieavonden voorzien voor geïnteresseerden (vraag een folder diaconaat aan via vorming.gent@ccv.be) 
     
  • Welkom in de diakenwijding op zondag 9 oktober, 15u in de Sint-Baafskathedraal
     
Kandidaat-diaken Hugo Gielen © Bisdom Gent, foto: Frank Bahnmüller

Gepubliceerd door

Bisdom Gent

Meer

Kerk in Vlaanderen
Nieuws
Diakenwijding

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Prof Anthony Dupont, de eerste titularis van de nieuwe Augustinus van Hippo Leerstoel © KU Leuven
readmore

Augustinus van Hippo Leerstoel aan de KU Leuven

icon-icon-nieuws
De Achelse Kluis © Bisdom Hasselt
readmore

Achelse patersbier is niet langer een trappist

icon-icon-nieuws
Johan Van der Vloet, hoofdredacteur van Tertio © Tertio
readmore

Standpunt Johan Van der Vloet in Tertio: Religieuze onwennigheid

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook