Gebedsgroep
Tijdens een zondagspreek in 1816 werd Jaricot geraakt door wat de priester vertelde. Ze omschreef het als een ontmoeting met God. Met leeftijdsgenoten riep ze een gebedsgroep in het leven – Les Réparatrices des Blessures de Jésus. In de chaotische tijd na de Franse Revolutie vond Jaricot het erg dat mensen geen tijd meer maakten voor God. Met haar gebedsgroep wilde ze haar steentje bijdragen om de wonden te helen die de Revolutie had geslagen.
Geld opzijleggen
Op een dag vroeg haar broer Philéas, seminarist bij Mission étrangère de Paris, haar om iets te doen voor de vreselijke situatie van christenen in China. Met haar vriendinnen besefte Pauline dat gebed alleen niet volstond. En dus besloten ze elke week wat geld opzij te leggen. Na drie maanden stuurden ze het naar China door, maar ze hadden intussen zoveel geld opgehaald dat ze ook anderen konden helpen.
72.000 seminaristen
“Precies vanuit die wereldwijde gevoeligheid vertrekt Missio”, duidt Théogène. In 1822 wordt de actie van Pauline Jaricot door Rome erkend als Propaganda Fide, de Pauselijke Missiewerken. “Gebed en solidariteit blijven ook na 200 jaar de twee pijlers”, verzekert de directeur van Missio België. “Wist je dat bijna elke seminarist in het Zuiden steun krijgt van Missio voor zijn vorming? In 2021 steunde Missio 72.000 seminaristen. Meer dan 800 kerken werden vorig jaar gebouwd met geld van Missio.” Dat zijn duizelingwekkende cijfers.
Spiegel
Volgens Théogène, die tevens meewerkend priester is in Haacht, dienen we goed te beseffen dat niet iedereen in de wereld toegang heeft tot een kerk in de buurt.
“Tijdens de viering van 200 jaar Missio in mei van dit jaar ontmoette ik een collega uit Fiji. Die was drie dagen onderweg om zich van de ene naar de andere kerk te verplaatsen. Sommige gelovigen kunnen maar een keer om de drie maanden een viering bijwonen.”
Met die verhalen in het achterhoofd houdt Missio de katholieke gemeenschappen in België een spiegel voor, vindt Théogène.
“Zijn we wel katholiek – in de zin van universeel? Hoe universeel is onze thuisparochie? De toekomst van de kerk ligt in de universaliteit.
Dat we ons door gebed en solidariteit met katholieken waar ook ter wereld verbonden voelen, is precies de zending van de kerk.”
Inspiratierijke dag
In aansluiting op het mooie getuigenis van Théogène vierden de aanwezigen samen de eucharistie, voorgegaan door bisschop Lode. Na de traditionele ‘familiefoto’ van de Belgische en buitenlandse missionarissen in ons bisdom was het tijd voor een receptie en een middagmaal. Dat was voor de ene een uitstekende gelegenheid om bij te praten en voor de andere om nieuwe mensen te leren kennen.
Na een inspiratierijke dag keerde iedereen voldaan huiswaarts. Voor de aanwezige buitenlandse missionarissen – onder meer uit Congo, Rwanda, India, Pakistan en Oekraïne – is dat ergens in het bisdom Gent. Voor de Belgische missionarissen is dat ergens in het buitenland – zoals Congo, Rwanda, Venezuela.
Klik op de foto om een fotoalbum te bekijken of klik hier