Naast de symbolische actie waarbij de vlag van Oekraïne sedert vrijdag 4 maart wappert op de Sint-Baafskathedraal (lees meer hier), komen ook steeds meer hulpacties op gang:
1. Goedereninzameling
- In deze fase van de oorlog is er in Oekraïne en in de grenslanden waar zich vluchtelingen bevinden nog steeds grote nood aan hulpgoederen, met name aan medisch materiaal, hygiëneproducten en (droge) voeding. In samenwerking met Caritas Vlaanderen en Wereldmissiehulp richt het bisdom Gent twee centrale depots in van waaruit die materialen naar de noodregio’s zullen worden vervoerd.
- Het vicariaat diaconie en caritas roept de parochies van het bisdom Gent op hulpgoederen te verzamelen in een centraal punt in de parochie. Als de voorraad groot genoeg is, kun je de goederen leveren in een centraal depot. Er zijn er momenteel drie in ons bisdom:
* Het eerste depot bevindt zich in het noorden van het bisdom:
De kerk Sint-Antonius van Padua te Zelzate (West), Koningin Astridlaan 8 B te 9060 Zelzate. Zonder afspraak kun je daar de goederen leveren op woensdag tussen 15 en 17 uur of op zaterdag tussen 10 en 12 uur. Voor een afspraak op een andere dag, bel: 0496 20 05 05.
* Het tweede depot in het zuiden van het bisdom is de Sint-Walburgakerk van Oudenaarde (Sint-Walburgastraat). Wie in Oudenaarde gesorteerde hulpgoederen wil leveren (bij voorkeur op woensdagnamiddag), belt naar het parochiesecretariaat om af te spreken: tel. 055 20 82 54.
* Eveneens in het zuiden is er de Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte en Sint-Jozefkerk van Elene (Zottegem), Kouterstraat 2, 9620 Elene. Contactpesoon: Miel Mertens, 09 360 08 17 – 0475 73 02 94
- We willen ons beperken tot goederen die momenteel in het oorlogsgebied nodig zijn. En we verzamelen de goederen per categorie in dozen. Het gaat over de volgende goederen:
a. Medicijnen/ontsmettingsmiddelen/verbanden:
Antibiotica/onstekingsremmers, pijnstiller/koorts medicatie(paracetamols), ontsmettingsmiddelen, steriele verbanden, steriele pleisters, drukverbanden, traumazwachtels, operatiekleding etc.
b. Hygiëne producten:
Vrouwen & Kinderen:
Hygiëne allerlei (tampons, maandverbanden, Lactacyd enz.)
Zeep en shampoo, tandpasta, verpakte tandenborstels
Baby’s: verzorgingsproducten/luiers/poeders/reinigingsmelken/vochtige doekjes/slaapzakken
c. Voedingswaren (NIET BEDERFBARE - geen frigo)
Blikvoedingen, droge voedingswaren (zoals pasta, couscous, havermout granen, rijst, soepen, droge koeken, enz.)
Baby’s: UHT melk, groeimelk/ kunststof papflessen/oplospap voor baby’s/Nestlé/tarwe en havermeel/Nutrilon/Nan/Betterfood /Vitabis en andere kinderkoeken enz.
d. Kinderkledij/spullen: Kleurboeken en -potloden/scherper /dekentjes/ kinderschoenen/kousen/Baby- en kinderkleding/ondergoed.
- Verpakken in kartonnen dozen, per categorie met voorgemaakt label
• Gebruik stevige kartonnen dozen
o nog niet dicht gekleefd
o wel voorzien van een duidelijk label verwijzend naar de inhoud:
Print en kopieer de voorgemaakte labels (met cijfer en beschrijving in drie talen) die je hier vindt
o label best aanbrengen zowel op de bovenkant als op de zijkant(en) en vooral goed hechten.
• Geen glazen flessen of potten.
• Voeding is ongeopend en niet ouder dan tot 3 maanden vóór de “Te gebruiken tot” datum.
• Scheurbare papieren zakken/pakken voeding (vb suiker) in een extra kunststof zak steken.
2. Een woning huren of inrichten voor Oekraïense vluchtelingen
Indien de parochie een woning wil huren of inrichten voor een Oekraïens gezin, kan ze daartoe een sponsoringsactie opzetten met giften die fiscaal aftrekbaar zijn. Dat kan door het aanvragen van een ‘projectnummer’ bij Caritas Hulpbetoon. Alle info hierover bij: Lina D’Amico, Stafmedewerker Algemeen Beleid, mail lina.damico@caritas.be, gsm 0497 21 72 27, tel 02 608 00 73.
Je kunt ook een woning, of zelfs een kamer in een woning ter beschikking stellen zonder al meteen een concrete vluchteling(enfamilie) voor ogen te hebben. Je kunt dit melden bij #plekvrij (+evtl. naam van je gemeente). De diensten van Fedasil zorgen vervolgens voor een ‘match’ tussen beschikbare woonruimtes en Oekraïense asielvragers.
Lees hier ook de concrete procedure voor collectieve opvang
De ervaring met het onthaal van mensen op de vlucht leert dat de ondersteuning door een groepje van drie tot vier mensen een wereld van verschil maakt. Tip: stel eerst zo’n groepje samen voor je huisvesting aanbiedt.
3. Caritas hulpacties financieel ondersteunen
Financiële ondersteuning voor het lenigen van de humanitaire nood van slachtoffers en vluchtelingen blijft bijzonder welkom via Caritas International (lees meer hier - stort op BE88 0000 0000 4141 met vermelding “4147 OEKRAÏNE” of via het online giftplatform).
Graag een seintje…
Geef je, wanneer je zo’n een inzamel- of huisvestingsinitiatief neemt een seintje aan het vicariaat diaconie en caritas:
peter.vande.vyvere@bisdomgent.be en/of //claire-marie.cloquet@bisdomgent.be">claire-marie.cloquet@bisdomgent.be
Ook vragen, suggesties… zijn hartelijk welkom!