Bezoekers van de Sint-Baafskathedraal in Gent kunnen sedert enkele dagen een nieuw monumentaal glasraam bewonderen (tweede zijkapel rechts). Het glasraam werd mogelijk dankzij een schenking aan de kathedrale kerkfabriek. Het ontwerp is van kunstenaar Harold Van de Perre uit Dendermonde. Het werd gerealiseerd door het atelier Oidtmann uit Linnich (Duitsland).
Actueel thema
Thema van het glasraam is Laudato Si’ (Geprezen zijt Gij) naar de aanhef van de strofen van het bekende Zonnelied van Sint-Franciscus van Assisi (1226). Het is tevens de titel van de belangrijke encycliek van paus Franciscus uit 2015 over ecologie. Centraal in het glasraam staat dan ook de ontmoeting tussen beide Franciscussen. Ze zijn omringd met vogels en ze baden in de lichtstroom die van boven naar beneden loopt.
Ontwerper Harold Van de Perre:
De kerkfabriek gaf mij als thema voor het glasraam ‘barmhartigheid’
Naast de ontmoeting van de huidige paus met Franciscus van Assisi, beeldt het glasraam de heilige pater Damiaan af die een melaatse omarmt. Boven de Franciscusfiguren wordt het Bijbelverhaal van de Goede Herder opgeroepen. Daarmee verwijst het glasraam naar het ‘Jaar van Barmhartigheid’ dat paus Franciscus in 2016 uitriep. Verder naar boven ziet men de Stad Gods of het ‘Hemelse Jeruzalem’, het zonnemotief en de regenboog die in het Bijbelse verhaal van de zondvloed symbool staat voor het verbond tussen God en de mensen.
Kanunnik Ludo Collin, voorzitter van de kerkfabriek van Sint-Baafskathedraal: "Wij zijn heel blij met dit nieuwe glasraam. De kleuren zijn prachtig en stromen de kathedraal binnen.
Maar het is vooral een actueel glasraam dat een eerbetoon is aan de huidige paus die de Bijbelse barmhartigheid en de zorg voor de schepping centraal stelt.
In het glasraam zijn ook de 'wapenschilden' opgenomen van paus Franciscus, van bisschop Luc Van Looy en van de vorige bisschop van Gent: Arthur Luysterman.
De ontwerper
Harold Van de Perre (° Ninove, 1937) studeerde aan het Hoger Instituut Sint-Lucas in Gent, specialisatie glasraamkunst en mozaïek. Hij was er ook docent beeldende kunsten van 1963 tot 1997. Monumentale glasramen naar zijn ontwerpen vind je in Vlaanderen onder andere in kerken en kapellen in Dendermonde, Ninove, Oudenaarde, Diksmuide, Brugge, Gent, Tongeren, Sint-Martens-Latem, Antwerpen en Zwijndrecht. Ook internationaal is zijn werk bekend.
Over deze creatie zegt hij:
In dit glasraam zocht ik mijn persoonlijke hedendaagse glasraamstijl te grondvesten in en te verbinden met de grote eeuwenoude glasraamtraditie, want 'niets is zo nieuw als het herontdekte alleroudste'.
Bijbelse vrede
Bisschop Luc Van Looy zal op zondag 11 november na de eucharistieviering van 11u, het glasraam inhuldigen. Op die dag zal het precies 100 jaar geleden zijn dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. Vrede is meer dan de afwezigheid van oorlog. Vrede - in de Bijbelse betekenis van ‘sjaloom’ - wijst op de harmonie tussen God, de mensen, de volkeren en de schepping. Dat is de ‘integrale ecologie’ waartoe paus Franciscus oproept in zijn encycliek Laudato Si’. Dat is wat dit glasraam in een explosie van kleuren uitdrukt. Daarom staat de vredesduif in het glasraam centraal en dicht bij paus Franciscus.