In de context van de toegenomen aandacht voor de zorg en de valorisatie van het kerkgebouw en het roerend kerkelijk patrimonium, worden er steeds vaker vragen gesteld betreffende het aanwezig kerkelijk textiel.
Met deze nota hopen wij aan de betrokken verantwoordelijken binnen parochie en kerkbestuur, enige informatie aan te reiken om op zoek te gaan naar een zo goed mogelijke oplossing.
Hierna wordt er verder verwezen naar een bijzonder interessante brochure ‘Kerkelijk textiel behouden en bewaren’, samengesteld door Monumentenwacht Vlaanderen vzw. Deze brochure bevat een schat aan informatie en kan worden aangevraagd bij Monumentenwacht Limburg of worden gedownload via internet (monumentenwacht.be en mowa@limburg.be ).
Inventariseren
De eerste en voornaamste vereiste voor een goed beheer van kerkelijk patrimonium blijft een degelijke inventaris, in casu een zo deskundig mogelijke opgestelde inventaris van al het aanwezige textiel: liturgische gewaden, paramenten, altaar- en processietextiel (liturgische aankleding van meubilair en kerkgebouw, vaandels). Belangrijk in deze inventaris: object correct benoemen, dateren (ev. bij benadering), materiaal, iconografie (afbeeldingen), materiële toestand, plaats van bewaring.
Raadpleeg bijlage op laatste blzn. van voormelde brochure en eventueel Erfgoedlimburg.be.
Waarderen
Eenmaal het kerkelijk textiel is opgelijst, kunnen we overgaan tot de waardebepaling van de verschillende stukken. Textiel kan op verschillende manieren waardevol zijn: kunsthistorisch, geschiedkundig, materieel, technisch of artistiek, omwille van zeldzaamheid, e.a.
Raadpleeg ook hiertoe de beknopte bibliografie in voormelde brochure.
Bestemmen
Wat is er nog in gebruik ? Wat kan eventueel opnieuw in gebruik worden genomen?
Welke stukken hebben een museale waarde en komen eventueel in aanmerking om – d.m.v. bruikleen – overgedragen te worden aan een museum?
Welke stukken komen in aanmerking om herbestemd te worden: gift aan andere parochie, aan religieuze instelling, gift aan missiewerking, e.a.?
Niet waardevolle en niet meer gebruikte restanten: deze kan men best meegeven met de ophaling van textiel door christelijk geïnspireerde organisaties.
Conserveren / restaureren?
Voetnoot:
Het tijdelijk plaatsen in een daartoe ingericht depot, zou voor velen een voorlopige oplossing kunnen bieden. Evenwel is er – behoudens het depot van C.R.K.C. in Leuven – tot op heden voor het bisdom Hasselt geen dergelijke voorziening. Stad of gemeente voorzien soms in dringende noodsituaties een tijdelijk onderkomen, maar dit is tot dusver slechts bij uitzondering gebeurd.