Deze week krijgen vele Limburgse groepen en geloofsgemeenschappen Herculan Muntasomo op bezoek. Herculan is een van de vier campagnegasten van Broederlijk Delen. In zijn thuisland is de vader van zes pastoraal werker en houdt hij kleinvee. Naast zijn pastoraal werk adviseert en ondersteunt hij de lokale landbouworganisatie COP Mikwi. Op donderdag 14 maart was hij te gast op het Pastoraal Centrum – Seminarie om er de collega’s van de pastorale diensten in het bisdom Hasselt te informeren en bovenal te inspireren.
Herculan is wat ze in zijn gemeenschap een pastoraal animator noemen: Ik zorg voor de ziel en het lichaam van de mensen in onze gemeenschap. Het is de ziel die het lichaam doet opleven, maar zonder lichaam kan de ziel niet werken. Beide aspecten van mens-zijn zijn even belangrijk in de pastorale zorg.
De ontmoeting met de diocesane medewerkers van CCV, IJD, parochiecatechese en gezinspastoraal is een inspirerend moment voor alle aanwezigen. Herculan weet immers het praktische steeds aan het spirituele te koppelen. Ik word erg geïnspireerd door het gebed dat Jezus bidt op Witte Donderdag, in vers 21 bidt hij: ‘Laat hen allen één zijn, Vader. Zoals u in mij bent en ik in u, laat hen zo ook in ons zijn, opdat de wereld gelooft dat u mij hebt gezonden.’ (Joh 17, 21) Dat is voor mij de basis van de wereldwijde solidariteit die door de katholieke Kerk gestuwd wordt. Ze zeiden me in Congo dat Europeanen allemaal leven volgens het principe ‘ieder voor zich’, maar ik word door alle groepen met open armen ontvangen.
Ik geloof dat ik de 25% mensen ontmoet heb over wie Broederlijk Delen spreekt. Die 25% die gelooft dat we allemaal broeders en zusters zijn, wereldwijd.
Vanuit zijn ondersteunende rol bij COP Mikwi kwam Herculan in contact met Broederlijk Delen. Ik wil vanuit onze gemeenschap de grote dankbaarheid overbrengen aan Broederlijk Delen, en de vele vrijwilligers die zich inzetten voor internationale solidariteit. Door de steun van Broederlijk Delen kon onze lokale gemeenschap in Congo een concessie krijgen voor een groot stuk land, onbeperkt in de tijd. Toegang tot het land is immers een van de drie grote problemen waarmee Congolese boeren worstelen, naast het gebrek aan (goede) wegen en het feit dat ze moeten overleven van enkel de teelt van de rauwe producten. Door ons te organiseren in groepen, door de boeren te onderwijzen over het recht en door de steun van Broederlijk Delen kunnen we onze boeren een beter leven geven. Een leven waarbij ze zichzelf niet steeds dieper in de schulden moeten steken om te overleven. Ik geloof werkelijk dat de dingen kunnen veranderen, zoals Broederlijk Delen zegt in hun campagne. Ik zie dat ze al aan het veranderen zijn. We hebben allen invloed.
We kunnen allen onze invloed gebruiken om de wereld een betere plaats te maken voor iedereen, want we zijn allen één, zoals Jezus het ons zei.