Mgr. Jozef Maria Heusschen
Jozef Maria Heusschen werd geboren te Tongeren op 12 juli 1915. Hij behaalde het licentiaat Theologie en Filosofie aan de Gregoriana te Rome, waar hij driemaal de gouden erepenning behaalde. Oorlogsomstandigheden dwongen hem in 1940 zijn studies in Rome te onderbreken. Hij volgde dan het licentiaat in oosterse talen en geschiedenis aan de Leuvense universiteit. Op 10 september 1939 werd hij priester gewijd te Luik.
Na een kort verblijf aan het Kleinseminarie van Sint-Truiden, werd hij in 1942 benoemd tot professor exegese aan het Grootseminarie te Luik. Inmiddels was hij kanunnik G. Philips opgevolgd als provinciale proost van de KSA. In 1953 werd hij ere-kanunnik van het kathedraalkapittel.
Op 1 augustus 1959 koos Mgr. L.J. Kerkhofs, bisschop van Luik, hem tot vicaris-generaal van het bisdom Luik, met speciale pastorale zorg voor de provincie Limburg. Op 24 juli 1962 werd hij door de paus benoemd tot hulpbisschop van Luik en titelvoerend bisschop van Druas. Hij kreeg als bijzondere opdracht de pastorale organisatie en zielzorg van de provincie Limburg en zou te Hasselt, hoofdstad van de provincie Limburg, verblijven. De bisschopswijding volgde op 21 september 1962 te Luik. Als kenspreuk koos hij ‘Credidimus caritati’ - We hebben ons aan Gods liefde toevertrouwd (1 Joh 4, 16) -, een spreuk die als rode draad doorheen zijn episcopaat zou lopen.
Voor zijn wapenschild bracht hij volgende items samen: de drie zuilen uit het schild van Mgr. G.M. van Zuylen, toenmalig bisschop van Luik, de twee hazelaars uit het schild van de stad Hasselt, de druiventros verwijzend naar Tongeren en naar de patrones van het bisdom O.L. Vrouw- Oorzaak-onzer-blijdschap, en de drie vlammende harten uit het schild van Mgr. L. J. Kerkhofs, voorganger van Mgr. van Zuylen.
In de beginperiode van het tweede Vaticaanse concilie werd Mgr. Jozef Heusschen gekozen tot lid van de theologische commissie. Te Rome assisteerde hij Mgr. G. Philips, secretaris van de Commissie voor Geloofsleer, terwijl hijzelf nauw betrokken was bij het voorbereiden en de opstelling van conciliedocumenten, zoals Lumen Gentium, Dei Verbum en Gaudium et Spes.
Op 31 mei 1967 richtte paus Paulus VI via de pauselijke bulle ‘Qui christianorum coetui’ het zelfstandig bisdom Hasselt op. Twee weken later, op 13 juni, werd Mgr. Heusschen, tot dan toe hulpbisschop van Luik met residentie te Hasselt, tot eerste bisschop van het nieuwe bisdom benoemd. De canonieke oprichting van het bisdom volgde op 8 juli 1967, dag waarop Mgr. Jozef Heusschen de bisschoppelijke stoel in bezit nam.
Een van zijn eerste bekommernissen was de uitbouw van nieuwe bisdom op geestelijk en materieel vlak. Daarnaast legde hij een grote zorg aan de dag voor de medeverantwoordelijkheid van de leken. In de lijn van dat Concilie zorgde hij voor het doorvoeren van de liturgische vernieuwing (volkstaal) en het tot stand komen van de priesterraad en van de pastorale raad. In meer dan 2/3 van de parochies werden parochieraden opgericht, terwijl honderden leken gevormd werden tot pastorale animatoren. Zijn bijzondere aandacht ging uit naar migranten, kinderen en jongeren en naar de gezinnen. Vanaf de eerste dagen van zijn episcopaat schiep hij bij zijn diocesanen het bewustzijn dat "allen samen de Kerk moeten uitbouwen".
Zijn veelzijdige inzet belette hem nooit zijn verantwoordelijkheid in de wereldkerk op te nemen. Zo was hij onder meer gedurende vijf jaar lid van de Congregatie van de Geloofsleer. In de eigen kerkprovincie was hij voorzitter van de theologische commissie en verantwoordelijke bisschop voor de Vlaamse verzorgingssector (Caritas Catholica) en de gezinspastoraal.
Reeds in 1970 vroeg Mgr. Heusschen omwille van gezondheidsredenen aan paus Paulus VI om van zijn ambt als bisschop ontheven te worden. De paus ging echter niet op zijn verzoek in, maar benoemde op 25 april 1970 Mgr. Paul Schruers, 41 jaar, tot hulpbisschop om hem in zijn taak bij te staan. Mgr. Schruers was er reeds van bij de oprichting van het bisdom Hasselt vicaris-generaal. Op 21 september 1972 werd Mgr. Schruers aangesteld als bisschop-coadjutor met recht van opvolging. Hij droeg de zorg voor de coördinatie van de geheelpastoraal in het bisdom Hasselt.
Op 15 december 1989 nam Mgr. Jozef Heusschen ontslag als eerste bisschop van Hasselt. Als ere-bisschop bleef hij nog de emeriti en de zieken bezoeken.
Hij overleed te Hasselt op 30 juni 2002.