Bisdom Hasselt vandaag
Bisdom Hasselt telt 312 parochies, gegroepeerd in 7 dekenaten. Sinds 25 oktober 2004 wordt het bisdom bestuurd door bisschop Patrick Hoogmartens.
Het administratief bestuursgebouw van het bisdom Hasselt is gelegen op de Paul Bellefroidlaan, nummer 2 bus C, 3500 Hasselt.
De pastorale diensten van het bisdom en de diensten van het onderwijs zijn gehuisvest in het Pastoraal Centrum – Seminarie (PCS), Tulpinstraat 75, 3500 Kiewit-Hasselt.
Geschiedenis
Het bisdom Hasselt, dat territoriaal samenvalt met de provincie Limburg, werd opgericht door de pauselijke bulle 'Qui christianorum coetui' op 31 mei 1967. Voordien maakte Limburg deel uit van het bisdom Luik.
De geschiedenis van de christelijke gemeenschap in Limburg gaat terug tot de tijd van het Romeinse Rijk. Het staat vast dat er rond het midden van de vierde eeuw christelijke gemeenschappen bestonden te Tongeren en te Maastricht. In deze twee Limburgse steden verbleef de heilige Servatius (+ 384), de eerste bisschop van deze streek waarvan het bestaan historisch zeker is.Uit archeologisch onderzoek blijkt dat alleszins de gemeenschap te Maastricht de val van het Romeinse Rijk en het binnentrekken van Frankische stammen overleefde. Van de vijfde tot de achtste eeuw was deze stad de voornaamste bisschoppelijke residentie.
De periode van de Pepijnen (ca 625-750) was van grote betekenis voor de kerk in dit gebied. Onder de heilige bisschoppen van Maastricht Lambertus (+ 705) en Hubertus (+ 727) bloeide het kerkelijk leven op, werden vele abdijen gesticht (Sint-Truiden, Munsterbilzen, Aldeneik) en ging de evangelisering van het platteland er met rasse schreden op vooruit.
Rond het midden van de achtste eeuw verplaatste bisschop Hubertus - of wellicht zijn opvolger - de bisschopszetel naar Luik. Luik was in die dagen niet meer dan een klein dorp. Op deze plaats was bisschop Lambertus door politieke vijanden vermoord. Hubertus heeft het leven van zijn christelijke gemeenschap voor altijd willen verbinden met deze heilige bisschop-martelaar. Zo werd Luik voor meer dan duizend jaar het hart van de christelijke gemeenschap, waarvan het huidige Limburg deel uitmaakte.
Het verlangen naar een autonoom Limburgs bisdom is van recente datum. Het kwam voort uit de aanzienlijke bevolkingstoename en sterke economische ontplooiing van Limburg en uit de ingrijpende ontwikkelingen in de naoorlogse Belgische politiek.
Twee weken na de oprichting van het bisdom Hasselt, op 13 juni 1967 , werd Mgr. Heusschen, tot dan toe hulpbisschop van Luik met residentie te Hasselt, tot eerste bisschop van het nieuwe bisdom benoemd. De canonieke oprichting van het bisdom volgde op 8 juli 1967, dag waarop Mgr. Jozef Heusschen de bisschoppelijke stoel in bezit nam.
Op 25 april 1970 werd Mgr. Paul Schruers door paus Paulus VI benoemd tot hulpbisschop van Hasselt en titelvoerend bisschop van Slebte. Op 21 september 1972 kreeg hij zijn aanstelling tot bisschop-coadjutor van Hasselt, met recht van opvolging. Op 15 december 1989 werd hij door het ontslag van Mgr. J.M. Heusschen de tweede bisschop van Hasselt.
Op 25 oktober 2004 – de dag waarop hij 75 jaar werd – aanvaardde paus Johannes-Paulus II zijn ontslag en werd hij als bisschop opgevolgd door Mgr. Patrick Hoogmartens.
In 2017 vierde het bisdom Hasselt zijn 50ste verjaardag. Ter gelegenheid van dat jubileum verscheen een bijzonder boek '50 jaar bisdom Hasselt. Een jong bisdom met een lange geschiedenis'. Auteur Mathijs Lamberigts, decaan van de faculteit Theologie en Religiewetenschappen aan de KU Leuven, gidst de lezer doorheen het rijke verleden van het bisdom Hasselt. In negen hoofdstukken wordt de lezer een inkijk gegeven in de wijze waarop de Kerk in Limburg evolueerde, van de eerste bekende Belgische bisschop Servatius uit de vierde eeuw, tot de uitdagingen van onder meer secularisatie en schaalvergroting in de eigen tijd. Met een uitgebreid arsenaal aan bronnen en authentiek fotomateriaal lijken de historische gebeurtenissen ook werkelijk tot leven te komen.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.