Op 8 oktober 2019 vond de studienamiddag '(Buiten)gewoon gezonden. Iedereen missionaris!?' plaats in het Pastoraal Centrum in Kiewit. De afgelopen jaren laat paus Franciscus regelmatig het woord 'missionair' vallen. Hij roept op om een missionaire kerk te zijn, missionaire leerlingen te worden. Velen knikken bevestigend: “Ja, inderdaad, dat moeten we!” Maar verstaan we genoeg wat dit betekent?
Bij missie denken we misschien aan oude beelden over missionarissen. Toch zijn er vandaag mensen van bij ons die werkzaam zijn in vele landen van de wereld. Andersom zijn er ook mensen uit India, Brazilië, Rwanda, Congo, … bij ons actief. Deze wereldwijde missie met een eigentijds gezicht is zeer waardevol en verdient onze steun.
Wat is ‘onze’ missie? Wij die hier ‘bij ons’ blijven. Dat is leerling worden van Jezus en anderen tot leerling te maken. Hoe doen we dat vandaag bij ons in de buurt, in ons gezin, op ons werk, in de school, in de catechese? En hoe gaan we daarover in gesprek met elkaar? Hieronder vind je een overzicht met kant-en-klaar materiaal om met dit thema aan de slag te gaan op een ouderavond, bij een federatieteam of team pastorale eenheid, op een geloofsavond, op een samenkomst met vormelingen,... Je kan de werkvormen ook met elkaar combineren.
1. Fototentoonstelling
20 foto's van vroeger en nu, verdeeld over vier groepen, laten zien hoe vier hedendaagse 'missionarissen' hun zending beleven. Bij elke groep foto's hoort ook een verwerkingsvraag. De vragen werden gebundeld in een vouwblaadje.
- Verwerkingsvragen tentoonstelling (pdf)
- Het leengeld bedraagt €5 en je betaalt €20 waarborg.
- Je krijgt de waarborg terugbetaald als je het ontleende materiaal volledig intact inlevert.
- De standaard uitleenperiode is 2 weken. De uitleenperiode kan verlengd worden zonder meerprijs als de tentoonstelling inmiddels niet opnieuw gereserveerd is.
- Je kan deze tentoonstelling uitlenen bij de bibliotheek. De contactgegevens vind je hier.
2. Geloof delen met filmpjes
Tijdens de studienamiddag getuigden 4 hedendaagse 'missionarissen' over hun zending. In een kort filmpje vatten zij telkens hun getuigenis samen. Deze filmpjes zijn te vinden op het YouTube-kanaal van bisdom Hasselt. Verwerkingsvragen helpen om te spreken over de thema's die in de filmpjes aan bod komen.
3. Geloofsavond op maat
Op de lanceeravond van Broederlijk delen verzorgde CCV Hasselt een werkwinkel over 'Gedeeld geloof' en de ervaring hoe een geloofsavond ruimte kan scheppen om te spreken over wie/wat ons overstijgt. Dat kan met een geloofsgesprek, een citatengesprek en/of een schrijfgesprek. De liturgiemap van Broederlijk delen vormde een inspiratiebron.
CCV Hasselt ontwikkelde een methodiek om 'geloof te delen'. Lees er alles over op hun website.
Wil je graag met dit materiaal aan de slag te gaan in een geloofsavond op maat? Contacteer dan CCV Hasselt.