Tijdens het doopsel werd de Geest van God aan de dopeling geschonken. Het vormsel is hiervan de bevestiging en voltooiing. Zoals bij het doopsel wordt de naam van de jongere genoemd (naamopgave) en de gave van de Geest wordt uitdrukkelijk vernieuwd.
De christelijke gemeenschap engageert zich om deze jongeren met open armen te ontvangen in haar midden en om hen te begeleiden naar dit belangrijke sacrament. Daarom dat we gedurende een periode met deze jongeren op weg willen gaan, in voorbereiding op hun vormsel.
1. De leeftijd waarop het vormsel wordt toegediend
De leeftijd waarop het vormsel wordt aangeboden, wordt afgesproken binnen het team van de pastorale eenheid. De algemene regel is dat het vormsel wordt toegediend op 12 of 13 jaar. De datum (het weekend waarin het vormsel wordt aangeboden) wordt afgesproken met het bisdom.
De voorbereiding op het vormsel omvat minstens één ouderavond, een inschrijvingsmoment en een aantal samenkomsten. We trachten tussen september en het vormsel minstens één keer in de maand samen te komen met de jongeren en waar mogelijk ook met de ouders.
Catechistenploegen worden ook aangemoedigd om na het vormsel een aanbod te voorzien, de plusserswerking. Als er plaatselijk geen jongerenwerking mogelijk is, kan met steeds bij de dienst IJD Hasselt informeren waar de dichtstbij gelegen jongerengroep actief is.
2. Plaats van toediening
De plaats van toediening van het vormselsacrament is in de eerste plaats de pastorale eenheid waar de jongere woont. Enkel wanneer de jongere en het gezin elders reële contacten heeft met de geloofsgemeenschap, kan de jongere toegelaten worden bij de vormselvoorbereiding van een andere pastorale eenheid.
3. De duur van de vormselcatechese
Zoals eerder aangegeven streven we naar een minimum van één samenkomst per maand. De samenkomst duurt minimum een uur. Samenkomsten verbonden aan een weekendviering genieten de voorkeur omdat ze betere kansen bieden om de jongeren thuis te brengen in het samen vieren en de geloofsgemeenschap.
Samenkomsten los van de weekendviering zijn mogelijk, maar dan worden jongeren daarnaast minstens drie keer uitgenodigd voor de zondagsviering. Bijzondere vieringen als naamopgave, en kruisoplegging worden aanbevolen in elke vormselvoorbereiding.
4. Inhoud van de samenkomsten
Vormselvoorbereiding is een essentiële stap in het gelovig op weg gaan van jonge mensen naast de geloofsopvoeding in het gezin en het godsdienstonderwijs op school. Jongeren moeten alle kansen krijgen om gaan-de-weg te ontdekken wie Jezus is en hoe zijn boodschap en levenswijze ook voor ons vandaag richtinggevend zijn. Het is daarbij belangrijk om jongeren te ontmoeten in hun concrete leefwereld en hen te leren ontdekken dat geloven alles te maken heeft met hun eigen leven. Waar mogelijk proberen we het hele gezin hierbij te betrekken.
Vormselvoorbereiding is initiatie in het geloof. Daarbij leggen we vijf inhoudelijke accenten:
- Leren thuiskomen in de geloofsgemeenschap waar de Heer leeft en mensen roept tot evangelische dienstbaarheid en tot een open blik op de wereld. In de geloofsgemeenschap leren we ook samen vieren en bidden
- Leren thuiskomen in de Schrift en daarbij vooral het Nieuwe Testament. Vanuit het Woord leren we Jezus beter kennen. Vanuit het Woord gaan we opzoek naar de boodschap van Jezus voor ons vandaag. Vanuit het Woord ontdekken we dat Jezus ook vandaag met ons op weg gaat.
- Leren thuiskomen in gebed. Bidden is een onmisbaar deel van ons christen-zijn. In ons bidden drukken we onze relatie met God uit. We luisteren en spreken. ‘Als je bidt zonder te geloven, dan geloof je niet in degene waarmee je in gesprek bent. Als je gelooft zonder te bidden, dan spreek je niet met degene waar je in gelooft.’ (James Martin, Iedereen kan bidden). Bidden kan op heel veel verschillende wijzen. In de vormselvoorbereiding laten we jongeren (en ouders) kennismaken met enkele manieren van bidden.
- Leren thuiskomen in de liturgie en sacramenten. Sacramenten zijn bijzondere momenten in ons leven als christen. We vieren de liefde en nabijheid van God op belangrijke momenten in ons leven, vaak scharniermomenten. Sacramenten bewerken ook iets in ons leven. Ze geven ons moed en kracht om telkens weer in Jezus’ voetspoor op weg te gaan. In de vormselvoorbereiding is het goed om kennis te maken met de rijke symboliek van vieringen.
- Leren je weg vinden in concrete leefsituaties en levensvragen als jongere vandaag. Hoe ga je als christen om met de uitdagingen van deze wereld? Lopen en roepen we mee met de meerderheid of zijn er diepere waarden waaraan we trouw willen blijven? Hoe ging Jezus om met dergelijke situaties? Kan geloof mij helpen om te onderscheiden waar het op aan komt, om goede keuzes te maken?
5. Ouderavonden
Het is goed om ouders vóór we aan het traject beginnen goed te informeren over de bedoeling en aanpak van de vormselvoorbereiding alsook hun plaats daarin. Wat verwachten we van de ingeschreven jongeren? Wat verwachten we van hen? Niet alleen een lijst met wat zij en de jongeren moeten doen, maar een aanbod hoe wij met hen op weg willen gaan en hen willen bijstaan bij het gelovig op weg gaan met hun kinderen.
Waar het aanbod vooral op jongeren gericht is, is een bijkomende inhoudelijke avond voor ouders aanbevolen of een uitnodiging om deel te nemen aan een geloofsavond in de pastorale eenheid of dekenaat.
6. Vormelingengids
IJD Hasselt en de Dienst parochiecatechese en gezinspastoraal van Bisdom Hasselt willen vormelingen helpen op hun zoektocht doorheen het leven met de vormelingengids en een speciale webpagina. Je vindt op deze pagina niet alleen suggesties en tips, maar ook links naar interessante organisaties die met geloof en geloofsbeleving bezig zijn.
7. Contact
Onze dienst staat voor je klaar!
Dienst Parochiecatechese/Gezinspastoraal
Liesbeth Corvers en Els Agten
Tulpinstraat 75, 3500 Hasselt
☏ 011 24 90 15 (Els)
✉ email (algemeen) | ✉ Els Agten
Volwassenen die nog gedoopt en/of gevormd willen worden mogen contact opnemen met
Hendrik-Jan Stals, diocesaan verantwoordelijke voor het catechumenaat
Tulpinstraat 75, 3500 Hasselt
☏ 011 24 90 13
✉ catechumenaat@bisdomhasselt.be
8. Documenten
9. Materiaal
Op de materialenpagina vind je een overzicht van materialen om zowel thuis als in de parochie aan de slag te gaan.
Ben je op zoek naar bijkomende informatie, contacteer dan gerust onze dienst.
Klik om terug te gaan naar de homepagina van de dienst parochiecatechese en gezinspastoraal.