Een godsdienstleerkracht in het secundair onderwijs heeft een boeiende en uitdagende job.
Te midden van de plurale cultuur gaat zij/hij met jongeren in gesprek over geloof en leven en zoekt zij/hij naar zin en perspectief. In deze dialoog brengt zij/hij de rijkdom van de Bijbels-christelijke traditie binnen.
Neem zeker eens een kijkje op www.godsdienstleraar.be om de vele facetten van dit boeiende beroep te ontdekken.
Dit mag je verwachten van ons
Het HIGW biedt een opleiding met een degelijk vakinhoudelijk en vakdidactisch programma.
Deze opleiding is bedoeld voor kandidaat-godsdienstleerkrachten die reeds beschikken over een bewijs van pedagogische bekwaamheid, gekoppeld aan een academische Master, een professionele Bachelor of een diploma van hoger onderwijs van het korte of het lange type.
De kandidaten verwerven het diocesaan diploma voor het geven van het vak godsdienst. Dit diploma geeft officieel erkende onderwijsbekwaamheid voor het vak rooms-katholieke godsdienst op het niveau van het eerder behaalde pedagogische diploma.
Dit verwachten wij van jou
Het volgen van een driejarige opleiding aan het HIGW, die uit drie delen bestaat:
- Een vakinhoudelijk gedeelte: de basisvorming theologie
- De basisvorming theologie (BVT) bestaat uit een pakket van theologische cursussen die je inleiden in de bijbels-christelijke geloofstraditie. De basisvorming theologie bestaat uit een basisjaar (A-jaar) dat elk jaar wordt aangeboden en een B en C jaar dat afwisselend wordt gegeven.
De BVT-cursussen bieden je de kans om het christelijke geloof in zijn vele aspecten beter te leren kennen.
In het basisjaar wordt er op een interactieve wijze les gegeven door de docent. Hij of zij zal voldoende tijd voorzien om tijdens de les in gesprek te gaan rond de inhoud en de inhoud te koppelen aan de eigen leef- en werksituatie.
In het B en C jaar maken we na de inleiding door de docent telkens tijd om in kleinere groepen te reflecteren over het aangeboden lesmateriaal.
- In de godsdienst-didactische lessen wordt via interactieve leermomenten en oefensessies gewerkt aan inhoudelijke en pedagogisch-didactische kwaliteiten.
- Studenten lopen een onderwijsstage, onder begeleiding van een individuele mentor.
Neem alvast een kijkje in de programmatie voor 2024-2025.
Contact
Info omtrent de HIGW-opleiding en aanmelding tot inschrijving kan via higw@bisdomhasselt.be of 011 24 90 71.
Voor specifieke vragen omtrent het secundair onderwijs, kan je contact opnemen met de Inspectie-begeleiding Rooms Katholieke Godsdienst Secundair Onderwijs via 011 28 84 55.