Rijkgevulde agenda voor Paus Franciscus
De Paus bezoekt België van donderdagavond 26 september tot zondagmiddag 29 september. Aanleiding is de zeshonderdste verjaardag van de KU Leuven en UCLouvain. Paus Franciscus zal in een tijdspanne van tweeënhalve dag een druk programma afwerken.
Donderdag 26 september
Op donderdagavond komt hij, vanuit het Groothertogdom Luxemburg, met het vliegtuig aan in Melsbroek. De Paus wordt er officieel verwelkomd door de Koning en de Koningin, de Belgische bisschoppen, de rectoren van de KU Leuven en de UCLouvain en andere kerkelijke en burgerlijke verantwoordelijken.
Vrijdag 27 september
Op vrijdagvoormiddag ontvangen de Koning en de Koningin Paus Franciscus op het kasteel van Laken als staatshoofd, waar de Paus de overheden van ons land en de vertegenwoordigers van de burgermaatschappij toespreekt.
Vrijdagnamiddag wordt de Paus in Leuven verwacht. Hij zal er in gesprek gaan met professoren en studenten, met een bijzondere focus op de aandacht van de christelijk geïnspireerde universiteit voor de meest kwetsbaren in onze samenleving. Vooral de vluchtelingen zullen daarbij centraal staan.
Zaterdag 28 september
Op zaterdagvoormiddag dialogeert Paus Franciscus in de basiliek van Koekelberg met wie pastoraal actief zijn in de Kerk. Enkelen zullen hem toespreken en de Paus zal antwoorden.
In de namiddag trekt de Paus dan naar Louvain-la-Neuve. Hij zal er onder meer studenten en professoren ontmoeten rond het thema van de klimaatverandering in al haar dimensies, ook de sociale en de menselijke.
Zondag 29 september
Op zondagvoormiddag om 10 uur gaat Paus Franciscus de eucharistieviering voor in het
Koning Boudewijnstadion. Tijdens deze viering zal hij ook de in Brussel overleden karmelietes Ana van Jezus zalig verklaren.
Iedereen die het wenst, mag aan deze viering deelnemen. Registreren kan op www.pausbezoek.be. Het gratis ticket dat zo wordt verkregen, dient als toegangsbewijs.
Nu ook de groepsaanvragen voor deze viering zijn in kaart gebracht, blijken er veel meer aanvragen te zijn dan de 35.000 beschikbare plaatsen.
Op 19 augustus om 10 uur werd een eerste contingent plaatsen beschikbaar gesteld voor individuele aanvragen. Op minder dan twee uur waren alle plaatsen gereserveerd.
Een tweede contingent is bestemd voor parochies en kerkelijke bewegingen die een groepsaanvraag konden indienen tot maximaal 50 personen. Ook hier blijkt, nu alle aanvragen in kaart zijn gebracht, de interesse veel groter dan de beschikbare capaciteit. Er zijn ver-zoeken uit alle Belgische bisdommen, maar ook uit Noord-Frankrijk, Nederland en Duitsland. De organisatoren van het pausbezoek hebben daarom beslist dat groepen die toch meer dan 50 plaatsen bestelden en soms veel meer, het bij 50 plaatsen moeten houden. De organisato-ren zijn zich terdege bewust van de teleurstelling die dit kan teweegbrengen.
Een derde contingent plaatsen is gereserveerd voor personen met een beperkte mobiliteit. Ook hier werden alle plaatsen binnen enkele uren toegewezen.
Een vierde contingent is gereserveerd voor jongeren tot 30 jaar die deelnemen aan Hope Happening, het jongerenfestival dat naar aanleiding van het pausbezoek wordt georganiseerd op de Heizel.
Wegens de grote belangstelling nam het organiserende comité deze bijkomende beslissingen:
1. Plaatsen die nog zouden vrijkomen, zullen bij voorrang worden toegewezen aan pa-rochies en kerkelijke bewegingen met groepen van 50 personen, die bij voorkeur met de bus komen.
2. Prioriteit aan de jongeren die zijn ingeschreven voor het Festival Hope Happening en jeugdbewegingen, met 7.500 gereserveerde plaatsen.
3. Extra schermen in het stadion, zodat nu ook plaatsen met minder goede zichtbaar-heid op het altaar aan het publiek kunnen worden aangeboden. Deze plaatsen zullen beschikbaar zijn via de Ticketmaster-website, met een link op www.pausbezoek.be vanaf donderdag 12 september om 10 uur.
4. Parochies die geen toegang tot het stadion hebben, kunnen eventueel een uitzending op groot scherm in hun kerk te organiseren, met de mogelijkheid om communie uit te delen aan gelovigen die dit wensen.
Halfweg september wordt gecommuniceerd waar langs de openbare weg in Leuven, Lou-vain-la-Neuve en het Brusselse Gewest het mogelijk zal zijn de paus te zien, ook buiten de afgesloten ontmoetingsplaatsen, waaronder het Koning Boudewijnstadion. En dit in nauwe samenwerking met de overheden bevoegd voor de veiligheid.
Meteen na de viering vertrekt de Paus naar Melsbroek voor de terugvlucht naar Rome.
Paus Franciscus zal tijdens zijn bezoek aan ons land ook een pastorale ontmoeting hebben met slachtoffers van seksueel misbruik. Die zal in alle discretie plaatsvinden. Er wordt daarom hierover geen verdere informatie gegeven tot de bijeenkomst heeft plaatsgevonden.
Nevenprogramma
Naast het officiële programma vinden er nog evenementen plaats waaronder een uitgebreid jongerenprogramma, Hope Happening, op zaterdag 28 september.
Naar aanleiding van de zaligverklaring van Anna van Jezus tijdens de eucharistieviering met de Paus zijn er ook enkele extra activiteiten. Zo is er op vrijdagavond (20 uur) een lezing en op zaterdagavond (19 uur) een wake, telkens in de kathedraal van Brussel.
De van Spanje afkomstige Ana van Jezus was een nauwe medestandster van de grote Teresa van Avila en ze hielp haar bij de hervorming van de karmelieten. Ze werd onder meer naar Madrid, Parijs en Brussel gezonden. Vanuit Brussel, waar ze in 1621 stierf, stichtte zij kloosters in Leuven en Bergen en hielp ze bij de oprichting van de kloosters in Antwerpen en Krakau. Meer info over leven en werk van deze weldra zalige via deze link.
De meertalige eucharistieviering met paus Franciscus vindt overigens plaats op de jaarlijkse katholieke Werelddag voor Migranten en Vluchtelingen. De paus koos dit jaar als thema “God gaat op weg met zijn volk”; een keuze die opvallend nauw aansluit bij de leuze waaronder zijn bezoek aan ons land plaatsvindt: “Hoopvol onderweg”.
Hoopvol onderweg met paus Franciscus
Als motto werd inderdaad, in samenspraak met het Vaticaan, gekozen voor “Hoopvol onderweg”. Ook een logo is gereed. Logo en slogan zijn in vier talen uitgewerkt: Nederlands, Frans (En route avec Espérance), Duits (Hoffnungsvoll unterwegs) en Engels (Forward with Hope).