Bekijk enkele markante cijfers uit het Jaarrapport 2022 (cijfers van 2021) over de katholieke Kerk in België
Vandaag, woensdag 30 november 2022, verschijnt het vijfde Jaarrapport van de Katholieke Kerk in België. Het blikt terug op 2021 en schuift twee centrale thema’s naar voor: innovatie en diversiteit in de Kerk.
Overstromingen
Tonen wat de Kerk in en voor de samenleving doet: het basisidee achter de jaarrapporten past perfect bij het eerste thema van het nieuwe jaarrapport, nl. de overstromingen die midden juli 2021 vooral Franstalig België teisterden. Binnen veel geledingen van de kerk ontstond concrete solidariteit voor de slachtoffers van de overstromingen. Zo ging de dienst bedevaarten van bisdom Brugge talloze keren puin ruimen en zamelde die vier vrachtwagens hulpgoederen in. De focolarebeweging bracht met 30 vrijwilligers bijna 100 bezoeken aan de getroffen dorpen en het katholiek onderwijs van Vlaanderen en Franstalig België sloegen de handen in elkaar om getroffen scholen te helpen.
Innovatie
Het rapport van dit jaar legt voorts het accent op verschillende vormen van innovatie. Zo verzorgen steeds meer parochies, bisdommen, kerkverbonden organisaties en orden en congregaties een digitaal aanbod. Het jaarrapport toont hoe bijvoorbeeld jezuïeten en dominicanen ijverig aan die weg timmeren. Daarnaast groeit ook in de Kerk het ecologisch bewustzijn en wordt steeds meer ingezet op duurzaamheid. In Vlaanderen houdt Ecokerk het thema op de kaart en in 2021 werd in elk bisdom van de Kerk in Wallonië een referentiepersoon voor integrale ecologie benoemd.
Andere innovaties getuigen van de maatschappelijke verantwoordelijkheid die de Kerk wil opnemen, zoals het verantwoord gebruik van kerkgebouwen. De secularisatie van de samenleving en het verminderd aantal kerkbezoekers maken dat de Kerk zoekt naar nieuwe manieren om het religieus patrimonium te valoriseren en naar nieuwe vormen van kerkgebruik voor de gelovigen en voor het grote publiek. Er zijn kerken met nevengebruik (bv. een bibliotheek) en honderden met multifunctioneel gebruik (bv. voor concerten). Sinds 2010 werden ook 27 kerken volledig overgedragen aan andere christelijke erediensten (vooral aan orthodoxen). De afgelopen vier jaar werden 109 kerkgebouwen onttrokken aan de eredienst.
Diversiteit
De Kerk wordt steeds diverser.
Twintig procent van de ‘bedienaars van de eredienst’ zijn buitenlanders en ons land telt ca. 150 anderstalige katholieke gemeenschappen, o.m. 16 Poolse, 14 Filipijnse, 8 Oekraïense …
67 kerkgebouwen worden gedeeld met katholieke gemeenschappen met oosterse ritus (bv. 6 met Syrisch-katholieken, 3 met Grieks-katholieken uit Oekraïne) of met andere christelijke erediensten (14 met protestanten, 5 met anglicanen).
Kerkpraktijk
In het vorige jaarrapport werden door de coronacrisis geen cijfers over de kerkpraktijk opgenomen. Dit jaar is dat wel het geval, ook al golden in de eerste helft van 2021 nog tal van coronamaatregelen en beperkingen op fysieke bijeenkomsten. Na 2020 gaat het opnieuw om aanzienlijke aantallen (36.834 doopsels, 35.783 vormsels enz.), maar die staat nog niet op het niveau van 2019. Bij de volgende gegevensverzameling zal moeten blijken of de aantallen van vóór de coronapandemie opnieuw worden gehaald.
Praktisch
- Auteurs: Jeroen Moens en Stéphane Nicolas
- De Katholieke Kerk in België 2022 is verschenen bij Licap – Halewijn, Guimardstraat 1, 1040 Brussel
- ISBN 978-94-6196-260-7
- Het rapport telt 100 pagina’s
- Kostprijs: 5,5 €
- Bestel een exemplaar bij Halewijn
Download het Jaarrapport 2022 (cijfers van 2021) van de katholieke Kerk in België
Eerder verschenen jaarrapporten
Bekijk hieronder de videovoorstelling van de jaarrapporten 2018, 2019, 2020 en 2021.