Gevoelde aanwezigheid bij een naderend afscheid | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
CCV Hasselt

CCV Hasselt

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Over CCV Wie zijn wij? CCV in Vlaanderen & Brussel Privacyverklaring CCV Steun CCV Hasselt Aanbod
      Programma 2022-2023Digitaal aanbodBijbelmateriaalVorming op aanvraagDocumentatie
      Afscheid en rouw HIGW Pelgrimspastoraal Kunst in het PCS Partners Bisdom Hasselt Contact en communicatie
      digitale nieuwsbrieffacebookpagina
      Terugblik
dandelion

Gevoelde aanwezigheid bij een naderend afscheid

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op maandag 4 mei 2020 - 17:28
Afdrukken
Hoe kan je afscheid nemen van een geliefde die op sterven ligt, als je geen afscheid mag nemen?

Wanneer iemand die je graag ziet ziek wordt, dan begint een moeilijke en angstige periode. Hoop en wanhoop wisselen elkaar in sneltempo af. Wordt de zieke weer beter? Elke opflakkering doet hoopvol uitzien naar een volledig herstel, bij elk slecht bericht slaat de schrik je om het hart: wat als hij/zij het niet zal halen?

Een naderend afscheid

handen.jpg

handen

Voor sommige mensen wordt dat laatste scenario jammer genoeg meer en meer een concrete realiteit. De zieke zal het inderdaad niet halen. In normale omstandigheden zou de naaste familie zich rond de stervende verzamelen om hem liefdevol te begeleiden en te ondersteunen tijdens het loslaten van het leven. De waarde van dit nabij zijn tijdens die laatste ogenblikken valt nauwelijks te overschatten. Zoals een baby onmiddellijk ‘huidhonger’ heeft en lichamelijk contact zoekt met de mama om het leven aan te vatten, zo heeft een stervende fysieke nabijheid nodig om aan dit leven te kunnen onthechten. Niet alleen brengt het liefdevol omringd zijn de stervende persoon rust, ook de nabestaanden putten enorm veel kracht uit het feit dat ze dit nog hebben kunnen doen voor de persoon die ze zo liefhebben.

Verbondenheid, het is hét sleutelwoord in elk geleefd leven, van begin tot einde.

Mentale nabijheid

Maar dit fysiek nabij zijn, dat wordt nu bemoeilijkt. De coronamaatregelen maken dat mensen vaak niet aanwezig mogen zijn bij een stervend familielid omwille van het besmettingsgevaar. Hier kan niets omfloerst of verzachtends over gezegd worden: dat is hard, keihard. Meer zelfs, voor sommige mensen kan dit het rouwproces bemoeilijken. Niet aanwezig kunnen zijn, kan zorgen voor een schuldgevoel. Niet weten hoe de laatste dagen en uren verlopen zijn, kan zorgen voor een compleet vertekend beeld van hoe de geliefde gestorven is. De fysieke nabijheid missen, kan zorgen voor een hoop extra verdriet. 

Uus Knops, psychiater en rouwdeskundige, pleit ervoor om zelfs in deze moeilijke omstandigheden toch op zoek te blijven gaan naar de essentie van wat wél nog kan. Ook al kan fysieke verbondenheid niet meer, dit wil niet zeggen dat we ons niet meer mentaal verbonden kunnen weten met de stervende persoon. Zij spreekt over de blik naar binnen en mentale nabijheid. Dit zijn twee dingen die gelovigen vertrouwd in de oren klinken.

Bidden, dat is namelijk de blik naar binnen richten:

“Wanneer jullie bidden, ga in  jullie  binnenkamer, sluit  de deur en bid tot  jullie Vader in het verborgene.” (Matt. 6:6)

gebed.jpg

bidden

In deze binnenkamer, kunnen we één zijn met de stervende persoon en hem in onze gebeden bij de Vader brengen: God vragen om nabijheid en kracht, het leven gelovig in handen van de Vader leggen en in al onze onmacht en verdriet toch vertrouwen dat Hij ons nabij is… In het Oude Testament liet God zich immers al kennen als Jahweh: hij die was, die is en die er zal zijn. Altijd. Wanneer je je in zo’n moment verbonden kan weten met God, dan ben je ook in Liefde verbonden met je dierbare. Je geliefde is niet alleen. Nooit. Als christen mogen we daarop vertrouwen.

Rituelen

Wanneer je het te moeilijk vindt om te bidden, kan een ritueel je ook helpen om je mentale nabijheid uit te drukken. Brand een kaars, wandel naar de lievelingsplek van de stervende, schrijf een brief waarin je je dankbaarheid uitdrukt en de dingen vertelt die je anders aan het sterfbed nog had willen zeggen,… ook op deze manieren maak je mentale verbinding en kan je ‘gevoeld aanwezig’ zijn.

Wanneer je dierbare gestorven is, vraag dan zoveel mogelijk informatie over de laatste uren aan de verpleegkundige. Op deze manier vermijd je dat de beelden van het sterven in je hoofd onrealistische proporties beginnen aannemen. Weet ook dat verplegers en zorgkundigen hun uiterste best doen om stervende mensen zo liefdevol mogelijk te begeleiden en omringen. Hun aanwezigheid en hun nabijheid bij de stervende kan een troost zijn voor wie op afstand moet blijven.

Kijk naar het hele leven

En… hoe moeilijk het in het begin ook is, probeer je niet blind te staren op het levenseinde.

Jouw dierbare was veel meer dan alleen die laatste dagen en zijn dood.

Bezie, vier en wees dankbaar om het hele geleefde leven waarin jullie met elkaar in liefde verbonden waren. Een liefde die sterker is dan de dood, een band die ook nu niet gebroken is.

Meer informatie over afscheid en rouw vind je hier.

Gepubliceerd door

CCV Hasselt

Meer

Spiritualiteit
Artikel
afscheid
dood
corona
nabijheid
verbondenheid

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Rouw
readmore

Lotgenotengroepen 2022-2023

icon-icon-information
Telefoon
readmore

Een luisterend oor?

icon-icon-information
Kaars
readmore

Mijn parochie rouwt...

icon-icon-information

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook