Kleurrijk jaar: Advent | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Gebedsnetwerk van de Paus

Gebedsnetwerk van de Paus

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wie wij zijn Dagelijkse toewijding (gebed) De weg van het Hart Jezuïeten Bidden Onderweg (dagelijke podcast) Gewijde Ruimte (dagelijke bijbelse meditatie) Ignatiaans bidden (digitale retraites) Verder Kijken (video's) Maandelijkse radio-uitzending over intentie met N. Sintobin sj
Engel © Sylvie De Ruyck

Kleurrijk jaar: Advent

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 22 november 2022 - 13:45
Afdrukken
Twee suggesties voor gezinnen met kinderen: 'het engelenspel – samen ‘vliegen’ door de advent' en 'de kribbe klaarmaken voor Kerstmis' (huisliturgie).

Advent is de periode van winters wachten op nieuw leven dat nog niet zichtbaar is. Het is de voorbereiding op Kerstmis, de dag van Jezus’ geboorte, de dag waarop een nieuwe schepping openbreekt. In die tijd van verwachten komen mensen bij elkaar en zoeken ze samen warmte en gezelligheid. Laat je inspireren door de volgende adventstips.

blauw-huis-hp.jpg

Zomaar een dag

rood-huis-hp.jpg

Bij ons thuis

oranje-huis-hp.jpg

Rondom ons

groen-huis-hp.jpg

De eigen kleur van de advent

wit-huis-hp.jpg

Wit huis © Hilde Pex
Naar de reeks 'Kleurrijk jaar. Een mozaïek van impulsen'

blauw-huis-hp.jpg

Zomaar een dag

Tijdens mijn dagelijkse wandeling realiseer ik me dat ik de brief nog in mijn hand heb terwijl ik de postbus al ben gepasseerd. Het gebeurt wel vaker dat ik verstrooid ben. Ooit ging ik het huis uit met een lege fles voor de glasbak en een brief voor de postbus. Op een gegeven moment stond ik voor de postbus met de fles … ik had de brief in de glasbak ‘gepost’…
Maar deze keer is het anders. Op mijn terugweg zie ik dat de postbus van de muur is afgehaald. Bpost snoeit in haar postbussen, en ook deze in onze buurt moet eraan geloven. Een telefoontje later weet ik dat de dichtstbijzijnde bus voortaan op 2,5 kilometer ligt. Niet evident voor wie niet goed te been is.

advent_buurtbrievenbus_sdr.jpg

Buurtbrievenbus © Sylvie De Ruyck

Tijdens het avondeten opperen we de idee om een buurtbrievenbus te maken: een brievenbus waarin de brieven voor Bpost verzameld worden en die enkele malen per week door meters en peters leeggemaakt wordt om ze naar een ‘echte’ rode brievenbus te brengen.

“Waarom hou jij je daar toch allemaal mee bezig, mama?”, vraagt de oudste.
“Ik weet het niet, jongen."

"Misschien word ik daartoe wel gedreven door mijn christen-zijn. Voor mij is dat een stukje God handen en voeten geven. Geloven dat we God in onze buurt tastbaar kunnen maken, is wellicht mijn drijfveer.”

“Waarom timmeren onze buren dan mee, zij geloven toch niet in God?”
“Nee, Rune, dat hoeft ook niet. Je kan dat ook doen vanuit een andere motivatie: medemenselijkheid of zorg voor een warme buurt, bijvoorbeeld. Alleen is dat christen-zijn voor mij een extra stimulans.”
“Oké, ik weet zelf nog niet echt waarom ik het doe, maar mijn schroeven liggen al klaar!”

Sylvie

rood-huis-hp.jpg

Bij ons thuis

SUGGESTIE 1: HET ENGELENSPEL
Samen 'vliegen' door de advent 

advent__engel_sdr.jpg

Engel © Sylvie De Ruyck

Dit spel begint op de avond voor de advent. Het is bijna tijd om ons klaar te maken voor Kerstmis. En hoe kun je dat beter doen dan door een engel te worden? 

Terwijl je samen een kopje warme chocolademelk drinkt, laat je een hoed of muts rondgaan. Daarin zitten kaartjes met de naam van elk gezinslid erop. Wie zin heeft, kan iets heel leuks maken van die kaartjes: frisse kleuren, een hip lettertype of grappige tekeningen van kerstmannen of sneeuwmannen wiens hoofd je vervangt door een fotootje van je gezinsleden. Werken met een foto is ook handig wanneer er heel jonge kinderen bij zijn, die nog niet kunnen lezen.
Als je met drie of vier bent, kan het even duren voor iedereen een naam van iemand anders heeft. Maar dat geeft niet, het is leuk om de hoed opnieuw door te geven.
De persoon wiens naam je getrokken hebt, is degene voor wie je de komende weken engel gaat zijn.
Hoe je dat moet doen?

Een bewaarengel is onzichtbaar en onhoorbaar, maar doet enkel goede en mooie dingen voor zijn mens. En dat is precies wat jij deze advent gaat doen!

Een snoepje of zakje rozijnen onder het hoofdkussen van 'jouw' mens, een bed dat opgemaakt is door een mysterieuze weldoener, een geheimzinnige boodschap op een laptop, een heerlijke geur in een kamer, of een vuile vaat die opeens glanzend in de kasten staat…

Soms zijn er grote verschillen in de engagementen van de 'engelen'. De ene engel put zich dagelijks uit, de andere herinnert zich pas tegen het einde van de advent dat hij nog iets 'moet' doen. Het kan dus nodig zijn dat de begeleider van het spel hier en daar een verstrooide engel een beetje motiveert of inspireert. En tegelijk een kleine, misnoegde engel helpt om die verschillen te aanvaarden. Want eigenlijk zijn al die kleine attenties in de eerste plaats geschenkjes voor het kerstekind: de enige jarige ter wereld die op zijn verjaardag geschenkjes voor anderen wil.

Zo 'vliegen' jullie samen door de adventsweken. En wie kan op Kerstmis raden wie zijn engel was?

 

SUGGESTIE 2: DE KRIBBE KLAARMAKEN VOOR KERSTMIS
Een huisliturgie met kinderen 

kribbeCanvaPro.jpg

Kribbe met stro © Canva Pro

Op sommige plaatsen in Vlaanderen bestond vroeger het gebruik dat kinderen iedere dag een strohalmpje in de kribbe legden opdat Jezus zacht zou liggen. Dat betekent dat de kribbe al aan het begin van de advent in de woonkamer werd geplaatst, weliswaar zonder Jezusbeeldje.
In de context van een wekelijkse huisliturgie kan iedereen – kinderen én volwassenen – een strohalmpje in de kribbe leggen. Terwijl de kribbe wordt klaargemaakt voor Kerstmis, formuleert iedereen om beurten hoe hij of zij zich klaarmaakt voor Kerstmis.

Meer concrete info in het document 'Huisliturgie met kinderen in de advent': een verhaal, een symboolhandeling met een zending, een gebed en 'samen eten' (met een recept voor knollenpoffertjes en een recept voor vier kransen met ondergrondse wintergroenten).
Goed om te weten: meer info over en voorbeelden van huisliturgie met kinderen zijn te vinden via huisliturgie.graagsamen.be

oranje-huis-hp.jpg

Rondom ons

God handen en voeten geven in je buurt, kan op vele kleine manieren.

Samenkomen voor een eenvoudig hapje en een drankje bijvoorbeeld is een voedingsbodem voor een warme gemeenschap. Het vraagt zelfs geen groot organisatorisch talent. Een tafel op de stoep met een kookpot warme chocomelk en een pot glühwein tijdens de koude wintermaanden, een uitnodiging in de bus van de buren en de rest volgt vanzelf…

In coronatijden kan je dit op een andere manier gestalte geven: door eens een keteltje soep te brengen naar een gezin dat het moeilijk heeft nu de coronarestricties de dagelijkse gang van zaken bemoeilijken, of naar iemand die alleen woont en zo een extra gelegenheid tot contact met iemand uit de buurt heeft. Het kan coronaproof buiten aan de voordeur, op veilige afstand.

groen-huis-hp.jpg

De eigen kleur van de advent

Wat je moet weten over de advent

Wil je meer weten over de betekenis van de adventskrans, neem dan hier een kijkje:
Wat kostbaar is, komt (Interdiocesane Commissie voor Liturgie)
Zegening van een adventskrans in de huiskring (Interdiocesane Commissie voor Liturgie)
Knutsel een adventskrans (met filmpje) (Kerknet-redactie)

Wil je meer weten over de betekenis van de adventsperiode, dan kan je inspiratie vinden in 'God zoeken in onze toekomst' (Interdiocesane Commissie voor Liturgie).

Gepubliceerd door

Graag samen

Meer

Advent en Kerstmis
Gezin
Spiritualiteit
Artikel
advent; gezin; engelenspel; huisliturgie; kribbe

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Impulsenmozaïek voor een kleurrijk jaar © Hilde Pex
readmore

Kleurrijk jaar. Een mozaïek van impulsen

icon-icon-artikel
Geschenk © Canva
readmore

Kleurrijk jaar: Sinterklaas

icon-icon-artikel
Ik zoek inspiratie voor mijn gezin © Canva
readmore

Ik ben 'graag samen' en zoek inspiratie voor mijn gezin

28/11/2022 - 11:21

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook