Een aantal jaren geleden verwelkomde paus Franciscus op 14 februari zo'n 20.000 koppels tijdens zijn algemene audiëntie op het Sint-Pietersplein in Rome. Hij greep de feestdag van Sint-Valentijn aan om gehuwden en koppels in een duurzame relatie te waarderen en te bemoedigen. Ook in Amoris Laetitia – De vreugde van de liefde – wijst paus Franciscus op de pastorale kans die Valentijnsdag biedt (AL 208).
Enkele suggesties voor parochies
Nodig de jonggehuwden van de laatste jaren en de koppels die gaan trouwen uit op een ontmoetingsmoment. Zorg voor een inhoudelijke aanzet en kansen tot uitwisseling. Bijvoorbeeld: Jullie levensweg verbeeldenof Als koppel omringd door steunfiguren Tip: organiseer het samen met andere parochies in de pastorale eenheid (zone) of het dekenaat.
Laat een echtpaar in de viering getuigen over hun keuze voor en hun beleving van het huwelijk. Neem hun getuigenis op de website van de parochie op en op de lokale bladzijden van Kerk&leven.
Spreek in de homilie over het belang van een duurzame, trouwe, leven gevende relatie en over de eigen waarde en betekenis van het huwelijk.
Voorzie een voorbede voor gehuwden en voor mensen die zich voorbereiden op hun huwelijk. Voorzie ook een voorbede voor mensen die met moeilijkheden in hun relatie geconfronteerd worden, of die lijden onder een relatiebreuk of echtscheiding. Bid voor alle geliefden, die van elkaar houden en samen door het leven gaan. Het is een erkenning en bemoediging voor hen die graag voor de kerk zouden trouwen, maar voor wie het niet mogelijk is. Bijvoorbeeld:
Voor jonge mensen die toeleven naar hun huwelijk, voor alle gehuwden, voor alle mensen die van elkaar houden en samen door het leven gaan, dat hun liefde steeds rijker mag worden aan inzicht en fijngevoeligheid. Laten wij bidden.
Voor allen voor wie het samenleven moeilijk geworden is, dat de Heer hun geest en hun hart ruim en ontvankelijk mag maken voor elkaar. Laten wij bidden.
Bied een van de kant-en-klare activiteiten '14.02 Sint-Valentijn Anders' aan die CCV - Gezinspastoraal bisdom Brugge uitwerkte. Dit aanbod omvat 15 mooie, eenvoudige en haalbare initiatieven om de liefde te vieren als kerkgemeenschap, zoals een film, een Valentijnsetentje, een quizavond, een Valentijnsviering, een contemplatieve dialoog, getuigenissen enzovoort.
Bied 'Vertelkist over liefde' aan, een werkvorm om in groep en aan de hand van gespreksvragen stil te staan bij kenmerken van de liefde. Deze werkvorm kan gebruikt worden in een samenkomst van de hele geloofsgemeenschap over het thema ‘liefde’, zoals ter gelegenheid van het feest van Sint-Valentijn, of samen met andere gezinnen tijdens familiedagen, op gezinsvakanties of in een gezinsbeweging of -werking.
Speel met de hele geloofsgemeenschap – jong en oud samen – het 'Je bent geliefd'-spel, een één uur durend spel met gevarieerde doe- en gespreksopdrachten. Het is uitgewerkt om de rijke inhoud van Paulus' hooglied van de liefde al spelend te verkennen. Dat kan met trouwkoppels en hun naasten, met gezinnen of met een mix van individuen, koppels en gezinnen. Het spel 'Je bent geliefd' is vrij online beschikbaar. Lees een ervaringsbericht
Het hele jaar biedt kansen om koppels en gezinnen te waarderen, te bemoedigen en te inspireren
Steun koppels door een meter- of peterschap op te nemen. Mensen hebben het recht om omringd te worden door anderen die hen steunen en die hun relatie doen groeien. Als Gods naam betekent ‘Ik zal er voor je zijn’, dan kan je als geloofsgemeenschap God handen en voeten geven door er te zijn voor koppels: voor trouwkoppels, voor koppels zonder trouwplannen en voor koppels die al jaren gehuwd zijn. Eén van de manieren om dit concreet vorm te geven, is een meter- of peterschap. Het belangrijkste is dat koppels die samen door het leven gaan – en hun kinderen als die er zijn – betrokkenheid en hartelijkheid ervaren van andere koppels in de geloofsgemeenschap.
Bezorg hen ter gelegenheid van hun huwelijksverjaardag of -jubileum een kaartje met gelukwensen en een inspirerende gedachte. Tip: het persoonlijk afgeven van het kaartje met gelukwensen (en een gebed, gedicht, spreuk, ...) biedt een mooie kans om vanuit de geloofsgemeenschap contact te leggen of te houden met jonge gezinnen. Het is een relatief kleine taak voor mensen die zich graag inzetten in de parochie, maar die geen groot engagement kunnen opnemen.
Informeer hen over waardevolle initiatieven rond ‘relatie – huwelijk – gezin’, zoals bijvoorbeeld relatieweekends of gezinsweekends en –vakantiedagen. Tip: neem deze linken op de website van de parochie/pastorale eenheid/dekenaat op.