Telkens is donderdag ook op Pluskamp veggiedag, een dag zonder vlees of vis op het menu. Als alternatief krijgen we dan maar al te graag dit lekker slaatje op ons bord. Zoek je nog inspiratie voor eens de zon op je bord? Varieer naar hartenlust en maak er jouw nieuw favoriete recept van!
Haal volgende ingrediënten in huis: (groene) sla, wortels, donkere rozijnen, rode appels, citroensap, noten (cashew-, hazel- of okkernoten; andere noten kunnen ook maar passen minder goed), blokjes kaas (jong, half belegen of belegen naar smaak), mayonaise, Provençaalse kruiden en peper en zout. Kies voor alles liefst de bio-versie. Vooral bij de appelen, aangezien we de schil eraan laten. Voor de droge ingrediënten, raden we de Wereldwinkel aan. Zo is je slaatje niet alleen ecologisch maar ook duurzaam en solidair.
Rasp naar believen een aantal rauwe wortelen. Zorg voor grove reepjes en zeker niet te kleine, want als je ze te klein doet, komt er wortelsap vrij. Dat is niet de bedoeling. Verwijder van de appel(s) het klokhuis en snij in blokjes. Laat de schil eraan. Dit zorgt voor mooie kleuren op je bord. Meng zowel de stukjes appel als de worteltjes met wat citroensap. Zo verkleuren ze niet.
Doe er de rest van de ingrediënten bij: de rozijnen, noten en blokjes kaas. Wil je hetzelfde zoals op Pluskamp, meng dan jonge en half belegen kaas.
Serveer op enkele blaadjes sla. Dresseer met een gerdasaus. Die maak je door een half deel mayonaise te mengen met een half deel water, de Provençaalse kruiden en peper en zout.
Dit slaatje smaakt het best in de aanwezigheid van vrienden, live of via een digitale babbel, uiteraard uit een gamel. Kies er ook voor om op de grond of een laag stoeltje te zitten of timmer eerst je eigen Pluskampbakje bij elkaar. Zo verlangen we allemaal samen naar de zomer en Pluskamp. Smakelijk!
Zin in meer heerlijke Pluskamprecepten? Geniet van dit smakelijk slaatje met een toastje met verse hummus. Onze fantastische kok Els legt hieronder uit hoe je haar allerlekkerste hummus maakt!